Datum objave: 3. listopada 2024.

Pokraj naselja Šćitarjevo u okolici Zagreba vidljivi su ostaci starog antičkog grada iz doba Rimskog carstva (1. – 4. stoljeće), a od 1994. godine ovdje se nalazi arheološki park u kojem posjetitelji mogu razgledati ostatke rimskog grada što su učinili i učenici prvih razreda naše škole u sklopu ovogodišnje multidisciplinarne terenske nastave.

Na strateški važnom položaju uz antičku cestu Poetovio–Siscia, a blizu riječnoga prijelaza na desnoj obali Save, Rimljani su početkom 1. st. osnovali naselje koje je postalo središtem lokalne zajednice. U drugoj polovici 1. st. Andautonija je stekla status municipija, što je ostala do kraja 4 st. Radi se o gradu koji je bio visoko urbaniziran, otkriveni su ostaci zidina, termalnoga kompleksa, vodovoda i kanalizacije, popločanih ulica te javnih zgrada sa zidnim slikama.

Naša grupa se ujutro uputila u Šćitarjevo prigradskim ZET-ovim autobusom u kojem smo se malo gužvali, ali i putem stekli dobar dojam o izgledu jugoistočne zagrebačke okolice. Po dolasku u lokalitet u centralnoj prostoriji voditeljice su nam ispričale zanimljivu priču o životu u doba antičkog Rima uz prezentaciju ugodnih i manje ugodnih mirisa koji su bili zastupljeni u svakodnevnom životu starih Rimljana.

Nakon toga smo obišli ono što je ostalo od tog važnog grada uz pojašnjenja voditeljice. Ipak, nije bilo tako jednostavno zamisliti da se prije 2000 godina ovdje nalazio glavni urbani centar ovog kraja, dok je Zagreb u to doba bio selendra. Učenici su se nakon toga zabavili na radionicama u kojima su igrali različite popularne rimske igre, pleli, pisali na voštanim pločicama i naravno, oblačili se u rimsku odjeću.

Po povratku u grad, uz stručno vodstvo posjetili smo antičku zbirku Arheološkog muzeja kako bismo dobili širu sliku o ostavštini rimske civilizacije na ovim prostorima, a učenici su za kraj dobili zadatak prepoznati elemente antičke arhitekture na fasadama građevina u zagrebačkom Donjem gradu.

Tekst i fotografije: Daniel Letica, prof.

Pročitajte još

Skip to content