Datum objave: 30. rujna 2024.

Učenici 2., 3. i 4. razreda XVIII. gimnazije  u sklopu izvanučioničke nastave posjetili su 26. rujna 2024. godine Muzej iluzija gdje su imali priliku istražiti fascinantne optičke iluzije i interaktivne izloške. Najzanimljiviji dijelovi posjeta bili su  ˝Glava na pladnju˝, ˝Lentikularne slike˝, ˝Prozor beskonačnosti˝, ˝Hologrami˝, ˝Gravity box˝, ˝Portal beskonačnosti˝ i mnogi drugi. 

˝Iluzija zgrade˝ jedan je od najpopularnijih eksponata koji je posebno privukao pažnju učenika. Učenici su bili fascinirani time kako se njihov dojam stvarnosti može promijeniti s obzirom na to kako je prostor dizajniran. 

Osim navedenih eksponata vrijedi spomenuti i sobu ˝Vortex Tunnel˝, gdje su učenici doživjeli osjećaj gubitka ravnoteže dok su se kretali kroz rotirajući tunel. 

 Ovaj posjet nije bio samo zabavan već i edukativan jer su učenici naučili o znanstvenim principima koji stoje iza različitih iluzija. Uzbuđenje i smijeh bili su neizostavni dijelovi ovoga iskustva. 

Nakon Muzeja iluzija i kratke pauze zaputili smo se prema Kamenitim vratima u posjet družbi ˝Braće Hrvatskoga Zmaja˝. 

Družba ˝Braće Hrvatskoga Zmaja˝ je kulturna i društvena organizacija osnovana 1905. godine u Zagrebu. Njezina osnovna misija je promicanje hrvatske kulture, povijesti i tradicije s naglaskom na očuvanje hrvatskoga jezika i identiteta. 

Veliki meštar, gospodin Mislav Grgić detaljno nam je opisao postanak i utemeljenje družbe te njihovu današnju ulogu u društvu. Družba je poznata po svojim simbolima, poput zmaja, koji predstavlja snagu i ponos hrvatskoga naroda. Organizacija okuplja članove iz različitih struka, uključujući akademike, umjetnike i intelektualce te sudjeluje u brojim projektima i aktivnostima poput izložbi, predavanja i kulturnih manifestacija. 

Posljednja stanica prvoga dana izvanučioničke nastave bila je Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke koji se  nalazi na Dolcu. Memorijalni stan otvoren je u znak sjećanja na njezin rad i doprinos hrvatskoj kulturi. Opremljen je predmetima iz njezinoga života, rukopisima i fotografijama, a služi kao centar za promicanje njezina naslijeđa, organizirajući razne događaje, predavanja i izložbe. 

Uz stručno vodstvo saznali smo brojne zanimljivosti iz života Marije Jurić Zagorke. Bila je istaknuta hrvatska književnica, novinarka i borkinja za prava žena. Prva je žena koja je radila kao novinarka u Hrvatskoj i poznata je po svojim romanima, esejima i člancima koji su se bavili socijalnim pitanjima i položajem žena. 

Drugi dan izvanučioničke nastave, 27. rujna  bio je rezerviran za posjet Filozofskom fakultetu  gdje smo sudjelovali na Festivalu jezika koji je održan povodom Europskoga dana jezika. Učenici su sudjelovali na raznim jezičnim radionicama koje su im pružile priliku za usavršavanje jezičnih vještina kroz interaktivne aktivnosti. Učenici su prema interesu odabirali aktivnosti na kojima žele sudjelovati. Neke od tih aktivnosti bile su:  ˝ Slavimo jezike, slavimo Europu˝, ˝ Bilo kuda, audiovizalni prijevod svuda˝, ˝Potraži blago – otkrij jezik˝ , ˝Kahutanje – nove hrvatske riječi˝ i brojne druge. Navedene radionice vodili su iskusni profesori i jezikoslovci. Cilj radionica bio je poboljšati jezičnu kompetenciju u opuštenom i poticajnom okruženju. 

Nakon različitih izvanučioničkih aktivnosti došlo je vrijeme za povratak u učionicu. Izvanučionička nastava motivirala je učenike da aktivno sudjeluju u procesu učenja čineći ga dinamičnijim i zanimljivijim. 

Tekst napisala: Marijana Dutković, prof.

Pročitajte još

Skip to content