preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2014.

Ukupno: 614700
Danas: 6
Humanitarne aktivnosti

HUMANITARCI U AKCIJI

 

PROJEKT "UČENICI UČENICIMA"

Zahvaljujemo svim učenicima i profesorima koji su posjetili naš humanitarni štand i kupnjom naših proizvoda pomogli u prikupljanju novčanih sredstava koji će biti donirani u humanitarne svrhe.  Hvala i članicama humanitarne grupe na trudu koji su uložile kako bi sve ovo organizirali.

 

ČLANICE HUMANITARNOG KLUBA ČINE DOBRA DJELA

 

24.3.2011. članice humanitarnog kluba V. Kostanjšak, V.Klasić, P.Premilovac i M.Topić u pratnji prof. Hodak i prof. Bančić još su jednom pokazale svoju dobru volju volontirajući u javnoj kuhinji Samostana misionarka ljubavi gdje su u ugodnom okruženju pomagale u pripremi ručka.

18.5.2011. članice humanitarnog kluba posjetile su dječji dom Sv. Terezije od malog Isusa na Vrhovcu gdje su nas dočekale ljubazne i vedre sestre. Upoznale su nas s radom i djelovanjem doma te provele kroz prostor doma. Nakon toga proveli smo veselo vrijeme u igri i druženju zajedno sa štićenicima doma.

Članice humanitarnog kluba : V. Kostanjšak, V.Klasić, P.Premilovac i M.Topić, M.Pavlica, L.Škrinjar, G.Pirija, P.Radić, M.Škrinjar, D.Široki, K.Šalić, K.Vidović, M.Žmirić, G.Huić, A.Kohanić u pratnji prof. Hodak i prof.Bančić

 

VOLONTIRANJE ČLANICA HUMANITARNOG KLUBA U JAVNOJ KUHINJI

 

Članice humanitarnog kluba već su treći put bile na volontiranju u javnoj kuhinji Samostana misionarki ljubavi te pokazale svoje vještine rada u kuhinji. U ugodnom okruženju ostalih volontera i djelatnika u pratnji profesorice O.Bančić odradile su nešto korisno za sebe i one kojima je pomoć potrebna.

15.12.2010. na volontiranju su bile učenice Lara Škrinjar, Gabrijela Pirija, Paula Radić, Rina Mikulek i Mia Škrinjar.

25.1.2011. na volontiranju su bile učenice Vita Kostanjšak, Marcela Pavlica, Petra Premilovac i Martina Topić.

Zahvaljujemo učenicama što svoje slobodno vrijeme odvajaju u humanitarne svrhe.

 

ČLANICE HUMANITARNOG KLUBA POSJETILE DJEČJI DOM U NAZOROVOJ

 

U četvrtak, 25.11., posjetile smo dječji dom u Nazorovoj. Ljubazno i vedro osoblje upoznalo nas je s radom Doma, a nakon kratke edukacije pogledale smo i dječje sobice i igraonice.  Zatim smo se podijelile u grupe i igrale sa štićenicima doma, dragim djevojčicama i dječacima kojima bi se rado vratile na još igre i druženja.

Članice humanitarnog kluba Rina Mikulek, Gala Huić, Dora Široki, Karla Šalić, Karla Vidović, Anja Kohanić, Paula Radić, Vita Kostanjšak, Petra Premilovac, Martina Topić, Marcela Pavlica, Gabrijela Pirija, Lara Škrinjar, Lara Mikulek i voditeljice prof. Olga Bančić i prof. Tamara Rabuzin.

 

HUMANITARNI KLUB

 

Od ove školske godine u našoj školi počeo je djelovati Humanitarni klub. Cilj Humanitarnog kluba je povezivanje učenika s udrugama, ustanovama i inicijativama koje trebaju volontersku podršku i djeluju na području grada Zagreba, poticanje volonterskog rada, razvijanje osjećaja empatije prema onima kojima je potrebna pomoć, poticanje osobnog razvoja i razvijanje duha zajedništva.

Više o klubu i trenutnim aktivnostima saznajte u grupi Humanitarni klub na facebooku, gdje se možete prijaviti i postati član.

 

Donacija hematološko-onkološkom odjelu KBC Šalata

 

Nekad je dovoljan tek jedan posjet u neposredno susjedstvo da nas odvrati od naše rutine, i skrene pozornost na probleme s kojima su se neki prisiljeni susretati, u ovom slučaju štićenici hematološko-onkološkog odjela KBC Šalata i njihovi roditelji. Naime, učenici 18. gimnazije, smještene također na Šalati, odlučili su pomoći svojim malim susjedima  prijeko potrebnom donacijom. Prilikom tradicionalnog Božićnog sajma koji se svake godine održava u našoj gimnaziji, prikupljeno je 10 000 kn .  Prvo što nas je ugodno iznenadilo prilikom našeg posjeta hematološko-onkološkom odjelu KBC Šalata , čiji je cilj bio simbolična predaja novaca, bio je srdačan doček gospođe Jasne Štrok, defektologinje i potpredsjednice Kluba roditelja djece s hematološko-onkološkog odjela KBC Šalata. Ona nam je u kraćem razgovoru pokušala iznijeti sve dodatne probleme s kojima se mali heroji, kako ih s pravom naziva, moraju susretati.

Na odjelu se nalaze djeca oboljela od malignih bolesti, leukemije, limfoma, mijeloma i zloćudnih tumora, iscrpljeni teškim terapijama. No u razdobljima između kemoterapija, koja provode sa svojim roditeljima i skrbnicima, kada im je najbitniji osjećaj obiteljske topline i istinskog doma, djeca koja žive izvan Zagreba nemaju adaptiran prostor, nego se nalaze u loše ožbukanoj, vlažnoj prostoriji, koja nije dokraja namještena. Djeca smještena u Gajevoj 28 vesele se tom vremenu koje za njih znači odmak od bolnih terapija i bolesničkih sobičaka. Tijekom boravka na odjelu roditelji su s njima tek nekoliko sati na dan i zato im mnogo znači taj prostor koji im je grad dao na korištenje. No, od njega treba  stvoriti zdravo i veselo okruženje koje će djeci omogućiti barem malo mira i neopterećenosti te biti primjerenije njihovim godinama. Ne smije se zanemariti ni terapijsko djelovanje koje ima blizina voljenih osoba.

            S druge strane, djeci uvelike pomaže i stručno osoblje. Gospođa Štrok, koju smo mi imali prilike upoznati, entuzijastična je osoba koja žrtvuje svoj privatni život i stavlja ga na raspolaganje svojim anđelčićima. Osmijeh na licu, s kojim je i nas dočekala, ne skida nikada te pokušava unijeti što je više moguće optimizma i radosti među djecu. U najtežim trenutcima, kad su u pitanju krize, obiteljski problemi i sve ostale poteškoće koje su, nažalost, njenim štićenicima svakodnevnica, ona nastoji pomoći, ne mareći za svoj osobni prostor. S nekima, kaže, ostaje u kontaktu i nakon njihova odlaska iz bolnice. Ona definitivno predstavlja jednu majčinsku figuru i na njenoj humanosti joj možemo samo čestitati. 

Gospođa Štrok je tek jedna članica marljivog i požrtvovnog osoblja. Odjel je poput velike obitelji, zajedno slave rođendane djece i blagdane, te im nastoje omogućiti život što je moguće sličniji onom što ga imaju njihovi vršnjaci. Fascinantna je hrabrost s kojom mališani kroče kroz svoje uspone i padove, hrabrost koju ne gube ni onda kad im je najgore. Mislim da zaslužuju naše divljenje i pažnju, a nikako ne ignoriranje ove, usudila bih se reći, tragične situacije. Rad medicinskih sestara, liječnica i liječnika te ostalog osoblja je neprocjenjiv, a mi im možemo pomoći u okviru naših mogućnosti. Potrebno je prikupiti oko 400 tisuća kuna za uređenje i adaptaciju prostora. Donacije se mogu uplatiti na žiro račun Kluba roditelja djece sa hematološko-onkološkog odjela KBC Šalata, u Poštanskoj banci, br. računa: 2390001-1100133145. Naš doprinos od 10000 kuna tek je mali korak pri skupljanju potrebne svote, ali je upućen od srca i s najboljim željama učenika i djelatnika 18. gimnazije.

 

          Ana Bagić, 2.d

 

Dobrovoljno darivanje krvi

Već tradicionalno 15 godina , XVIII gimnazija  sudjeluje u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, koje organizira Zavod za transfuziju krvi i Crveni križ grada Zagreba. Ove godine akcija je bila 18.4. 2008. u prostorima naše škole. Odaziv ovoj akciji je bio odličan. Ukupno je darivalo krv 40 učenika, uglavnom maturalnih razreda. Na satovima biologije , s učenicima se priča o važnosti krvi za život, te o ovim akcijama koje se provode već od srednje škole, ne bi li se  senzibilizirali mladi ljudi  na trajno sudjelovanje. Mnogi od njih zahvaljujući ovoj početnoj akciji u našoj školi, nastave biti dobrovoljni darivatelji krvi i tijekom studija, a posebno nam je drago kada naši bivši učenici „ navrate „  u školu na dan akcije te dobrovoljno daruju krv.

Svi dobrovoljni darivatelji krvi će od Crvenog križa grada Zagreba dobiti zahvalnicu i, naravno, knjižicu dobrovoljnog darivatelja krvi. Knjižice i zahvalnice  će im uručiti razrednici na svečanoj podjeli maturalnih svjedodžbi . Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj akciji !

 
 

POGLEDAJTE YOU TUBE KANAL XVIII. GIMNAZIJE

  

Knjižnica XVIII

 


Novinarski portal škole


OBAVIJESTI COVID-19
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


 


Tražilica


preskoči na navigaciju