preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2014.

Ukupno: 394537
Danas: 9
Web oglasna ploča

VCZ - GOSTI TRIBINE U XVIII. GIMNAZIJI

Volonterski centar Zagreb organizacija je civilnog društva koja se od 1996. godine bavi razvojem i promicanjem volonterstva. Misija VCZ-a jest da djeluje kao resursni centar koji povezivanjem, edukacijom i promicanjem volonterstva na lokalnoj i međunarodnoj razini potiče osobni i društveni razvoj. Vizija VCZ-a je društvo u kojem je volonterstvo pokretačka snaga aktivne, odgovorne i humane zajednice.

Tribina će se održati 29. siječnja u terminu 7. sata. Pozivamo sve zainteresirane učenike i profesore.

Vedran Peruničić, dipl.bibl.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 16. 1. 2019. 10:20

IZLOŽBA ANNE FRANK – POVIJEST ZA SADAŠNJOST

PReuzeto s https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank

Naša Škola u suradnji s udrugom HERMES organizira izložbu Anne Frank – povijest za sadašnjost u razdoblju od 15. do 25. siječnja 2019. godine. Deset učenika 3. razreda educiralo se za voditelje izložbe te će učenike svih razreda provesti kroz izložbu.

Na izložbu pozivamo sve djelatnike Škole, roditelje naših učenika, djelatnike, učenike i roditelje učenika OŠ Ivana Gorana Kovačića te zainteresirane građane. Posjet izložbi je besplatan.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 16. 1. 2019. 09:23

DAN OTVORENIH VRATA FILOZOFSKOG FAKULTETA

Preuzeto s : http://szbor.ffzg.unizg.hr/

2. dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta održat će se u petak 25. siječnja 2019., a namijenjeni su u prvom redu učenicima završnih godina srednjih škola i njihovim roditeljima. Tijekom Dana otvorenih vrata srednjoškolci će dobiti informacije o upisima i studijskim programima od profesora i studenata, a imat će priliku prisustvovati nastavi pojedinih kolegija te upoznati uspješne bivše studente Fakulteta. Cjelokupni program bit će objavljen na mrežnim stranicama Fakulteta (https://ffzg.unizg.hr).

Ana Boban Lipić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 15. 1. 2019. 07:31

TRIBINA S KNJIŽEVNIKOM PAVLOM PAVLIČIĆEM U DRUŠTVU HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA

Lektirno djelo Dobri duh Zagreba bio je poticaj za susret književnikom Pavlom Pavličićem. Učenici prvih razreda naše škole u pratnji profesorica Agović, Glavaš, Harjač i Sudar imali su priliku pitati autora sve što ih je zanimalo. O pisanju na vešmašini, o kriminalističkim romanima i lektirama u srednjoškolskim programima te o mnogim drugim temama pročitajte u izvještaju novinarke Kreativnoga kaosa, Nine Jončić.

Zahvaljujemo Društvu hrvatskih književnika na organizaciji Tribine te se veselimo nekim novim susretima.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 8. 1. 2019. 10:11

NATJECANJE IZ HRVATSKOGA JEZIKA

XVIII. gimnazija posljednjih je osam godina domaćin županijske razine natjecanja iz hrvatskoga jezika.

Ovogodišnji vremenik:

Školsko natjecanje: 12. veljače 2019. (utorak)

Županijsko natjecanje: 13. ožujka 2019. (srijeda)

Kako biste sudjelovali u školskome natjecanju, nužna je prijava na e-adresu:

zupanijsko.natjecanje.hj18.gim@gmail.com

Jelena Glavaš, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 5. 1. 2019. 20:59

BOŽIĆNA PREDSTAVA NA EUROCAMPUSU

U četvrtak 20. prosinca učenici XVIII. gimnazije koji pohađaju DELF i DSD program, u pratnji profesora i ravnateljice Irene Vajdovčić, pozvani su na božićnu predstavu zajedničkog Eurocampusa njemačke (DISZ) i francuske škole u Zagrebu (FISZ). Srdačan doček organizirale su Maja Maja Oelschlägel ravnateljica DISZ-a te Catherine Fronsacq ravnateljica FISZ-a, profesori i učenici. Učenici su se zabavljali uz ples, zakusku i talent-show pod temom 80.-ih. Zahvaljujemo na pozivu i gostoprimstvu te se nadamo se ponovnom, skorom druženju i razmjeni iskustava.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 3. 1. 2019. 08:27

CLIL CAMP - ZADAR

Osmero učenika XVIII. gimnazije, u pratnji prof. Marušić i prof. Killmann, sudjelovalo je na DSD jezičnom kampu u Zadru u sklopu CLiL projekta u organizaciji  ZfA  (Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu). U trajanju od četiri dana, 20.- 23. 11. 2018., na kampu je sudjelovalo 67 učenika i 11 profesora iz Gimnazije Đurđevac, Srednje škole Krapina, IV., varaždinskih Elektrostrojarske škole i Prve gimnazije, XVI. te XVIII. gimnazije u Zagrebu. Učenici su polaznici nastave DSD-a, fakultativne nastave koja ih priprema za postizanje njemačke jezične diplome. Pod zajedničkom temom MORE, učenici su pohađali dvojezične radionice iz područja sociologije, povijesti, književnosti, kemije, likovne i glazbene umjetnosti. Učenici iz Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru organizirali su vođeni izlet po znamenitostima Zadra, a učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole sudjelovali na završnoj priredbi u hostelu Borik. Sudjelujući u ovakvoj vrsti neformalne nastave, na samom lokalitetu, kao i kroz druženje s vršnjacima iz drugih gradova, učenici su proširili svoja znanja iz spomenutih područja te dodatno razvijali svoje jezične vještine. Svoj boravak završili smo u izrazito pozitivnoj atmosferi. Nadamo se nastavku suradnje na daljnjem razvoju i popularizaciji ovakvog tipa nastave s našim partner školama, kao i mogućnosti uključivanja drugih zainteresiranih škola.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 3. 1. 2019. 08:19

RASPJEVANA BOŽIĆNA ČESTITKA Vijest ima dokument u privitku

Sve najbolje za blagdane vam želi XVIII. gimnazija, a čestitku su otpjevale učenice Dora Vukušić i Anja Jukić. Video njihovih pjesama pogledajte u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 21. 12. 2018. 11:28

HUMANITARNI BOŽIĆNI SAJAM I KONCERT

Dobrota u riječima stvara povjerenje.

Dobrota u mislima stvara dubinu.

Dobrota u davanju stvara ljubav.

 

Hvala svim učenicima, profesorima, roditeljima i prijateljima XVIII. gimnazije na sudjelovanju u humanitarnom božićnom sajmu i koncertu. Prikupljena sredstva namijenjena su Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma te Vam od srca zahvaljujemo.

U natjecateljskom dijelu sajma prodajom kolača i prigodnih suvenira tri najuspješnija razreda bila su:

1. mjesto - 1.a

2. mjesto - 2.a

3. mjesto - 3.a

Čestitamo pobjednicima, a svima želimo sretan  Božić i uspješnu 2019. godinu!

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 17. 12. 2018. 07:40

IZ MESIĆEVE U VLAŠKU?

Tema broja Kreativnoga kaosa, novinarskoga portala naše škole, preseljenje je škole u Vlašku 87. Hoće li do toga doći i kada bismo mogli nastavu održavati u novoj školskoj zgradi pitali smo ravnateljicu 18. gimnazije Irenu Vajdovčić. Pročitajte na Kreativnome kaosu.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 10. 12. 2018. 17:21

ČITATELJSKA GRUPA U POSJETU SPOMEN-DOMU PRVE HRVATSKE NOVINARKE

Profesor Vedran Peruničić naš je novi knjižničar! Pokrenuo je vrlo aktivnu čitateljsku skupinu s kojom organizira različite aktivnosti. Tako su učenici naše škole dosada imali priliku sudjelovati na tribini o beskućništvu, igrati šah, slušati klasike svjetske glazbe, ali i posjetiti spomen-stan Marije Jurić Zagorke, čemu se pridružila i novinarska skupina naše škole. Uz predstavljanje knjižničara i izvještaj o posjetu, odlučili smo s vama podijeliti i kratak biografski tekst o velikanki naše književnosti povodom obljetnice njezine smrti, 29. studenoga ove godine. Čitajte više na Kreativnome kaosu!

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 10. 12. 2018. 13:22

HUMANITARNI BOŽIĆNI SAJAM I PRIGODNI KONCERT

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 30. 11. 2018. 18:28

DVIJE CRTE PLAVO – PREDSTAVA O MALOLJETNIČKOJ TRUDNOĆI U TEATRU EXIT

U svijetu u kojem je prilično lako doći do informacija, čini se da ipak ostajemo neinformirani. Koliko su mladi zapravo svjesni posljedica svojih djela? Uzorna učenica nalazi se pred odlukom njezina života jer dvije su crte obojane plavo. Što učiniti? Pročitajte više na Kreativnome kaosu!

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 28. 11. 2018. 13:21

ULIČNI FAJTER MILE MRVALJ

Zahvaljujemo svim učenicima i djelatnicima škole koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji naše Humanitarne grupe u kojoj smo prikupili higijenske potrepštine, hranu i novac za pomoć beskućnicima!
Osobno iskustvo Mile Mrvalja o problemima s kojima se susreću beskućnici bilo je vrlo poučno za mnoge naše učenike koji su imali priliku slušati ga. Saznajte više u izvještaju novinara Kreativnoga kaosa .

 

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 26. 11. 2018. 17:31

ZAHVALA POLIKLINICI LABPLUS

Zahvaljujemo Poliklinici LabPlus  jer nam je donacijom sredstava za unajmljivanje autobusa   omogućila organiziranje nagradnog izleta na Plitvička jezera za učenike naše škole koji su se u prošloj školskoj godini istaknuli u aktivnostima za promociju škole te svojim odgovornim odnosom prema radu i obvezama.

Učenici i nastavnici 18. gimnazije

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 22. 11. 2018. 07:30

MAX SUCHT DEN SUPERSTAR

U petak, 9. studenog 2018. godine su učenica Dora Vukušić s mentoricom, profesoricom, Monikom Harjač predstavljale školu na manifestaciji „Max sucht den Superstar“ koja promiče učenje njemačkog jezika kroz glazbu, ples, glumu, recitaciju i sl. u organizaciji Europskog kulturnog kruga. Sretne smo što smo mogle pokazati svoje talente, upoznati nove ljude i otputovati u Varaždin.

            Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 19. 11. 2018. 10:17

PRIMANJE U REZIDENCIJI NJEMAČKOG VELEPOSLANIKA

U srijedu 14. studenog  obilježeno je 10 godina od osnivanja prvih PASCH škola u Hrvatskoj. U prostorijama Eurocampusa na Fratrovcu najprije je održan stručni skup za ravnatelje PASCH škola, kao i njihove profesore njemačkog, a zatim je u rezidenciji  njemačkog veleposlanika održan svečani domjenak. Ono što je  važno naglasiti jest da je naša škola bila spominjana u gotovo svim prezentacijama, a i naš bivši učenik (Ivica Jeličić) iznio je svoja iskustva o prednostima poznavanja njemačkog jezika u studiju i poslu.

Posebno želimo pohvaliti učenike 4.a razreda Doru Vukušić i Brunu Kovačića, koji su u rezidenciji pred mnoštvom uzvanika izveli Bruninu pjesmu Schönes Wesen.

 Bravo, ponosni smo!!!

 

Sandra Tardelli, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 19. 11. 2018. 07:25

NASTUP NA INTERLIBEROVOM KVIZu - HIGH5

Učenici naše škole su sudjelovali na kvizu High5 u organizaciji Interlibera. Možemo se pohvaliti solidnim nastupom i slikom s lovkinjom Moranom Zibar. Perspektivne kvizaške ekipe su nastupile pod nazivom XVIII+, Pomahnitale pudlice i Bistrići. Iduće se godine nadamo još boljem uspjehu.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 16. 11. 2018. 16:00

POSJET MEMORIJALNOM STANU MARIJE JURIĆ ZAGORKE

Povodom Hrvatskog mjeseca knjige učenici će posjetiti Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke u organizaciji Knjižnice u sklopu izvannastavne aktivnosti Čitateljski klub. Posjet će se održati u petak, 9. studenog u 13.30h. Zahvaljujemo osoblju Memorijalnog stana na dobroj volji i susretljivosti!

Vedran Peruničić, dipl.bibl.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 7. 11. 2018. 08:59

HUMANITARNA AKCIJA ZA UDRUGU FAJTER

Gost tribine će biti Mile Mrvalj, voditelj udruge Fajter za pomoć beskućnicima te smo prigodno organizirali humanitarnu akciju za prikupljanje donacija.

Tribina će se održati  u srijedu, 14. studenog u 18.25h. Donacije u vidu higijenskih potrepština (sapuni za suho pranje, vlažne maramice, maramice, higijenske uloške…) ili hrane ( suhe i konzervirane ) možete ostaviti kod plakata u holu, dok novčane donacije možete ostaviti u knjižnici. Na dan tribine moći će se kupiti časopis Udruge Fajter.

Vedran Peruničić, dipl.bibl.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 6. 11. 2018. 09:24

RADIONICE „RECIKLIRANJA“ NA INSTITUTU RUĐER BOŠKOVIĆ

Učenici prvih razreda 18. gimnazije sudjelovali su 26. listopada 2018. u interaktivnim edukativnim radionicama BASF Chemgeneration koje se izvode na Institutu Ruđer Bošković pod vodstvom dr.sc. Tomislava Portade. Učenici su izvodili pokuse vezane uz recikliranje vode, papira, metala i plastike te naučili kako znanost može riješiti svakodnevne probleme i koja je uloga znanosti u spašavanju planeta.

Nadamo se da su učenici otkrili uzbudljivu stranu kemije i shvatili kako prirodne znanosti mogu doprinijeti održivom razvoju.

Više o pokusima saznajte iz osvrta novinarke Kreativnoga kaosa.

H. Peter Jelenčić, prof.


 

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 31. 10. 2018. 14:58

TERENSKA NASTAVA TREĆIH RAZREDA U AUSTRIJI

Treći razredi su 8. i 9. listopada 2018. u sklopu terenske nastave iz geografije posjetili Austriju i Sloveniju. Vrhunci našeg putovanja bili su posjet najstarijem rudniku soli na svijetu u austrijskom Hallstattu te obilazak Mozartovog Salzburga. Prekrasni alpski predjeli Salzkammerguta i još finije mozart kugle zaokružili su dojmove ove uspješne terenske nastave.

Više slika možete pogledati ovdje.

H. Gall, prof.

 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 29. 10. 2018. 14:00

NAGRADNI IZLET U NP PLITVIČKA JEZERA

Dana 14. listopada 2018. XVIII. gimnazija je organizirala nagradni izlet za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda u NP Plitvička jezera. Lijepi jesenji dan proveli smo u veselju i šetnji kroz naš najpoznatiji i najstariji nacionalni park. Puni dojmova i lijepih uspomena vratili smo se u večernjim satima kući.

Više slika se možete pogledati ovdje.

H. Gall, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 29. 10. 2018. 13:48

UČENICI SUDJELUJU NA "72 SATA BEZ KOMPROMISA"

Prošloga tjedna sudjelovale smo u humanitarnoj udruzi 72 sata bez kompromisa,udruzi koja preko volontera po cijeloj hrvatskoj pomaže osobama koje se nalaze u teškim životnim situacijama. Učenici naše škole već godinama sudjeluju u ovoj akciji,te se svaki put vračaju s novim iskustvima.Iskustvo zanimljivim čini nemogućnost odabira akcije. Mi smo bile poslane u dom za djecu s oduzetom roditeljskom skrbi gdje smo mogle saznati više o njima i njihovoj situaciji te im uljepšati vikend. Prvi dan povele smo u njihovom domu u Nijemčanskoj ulici dok smo drugi dan u pratnji doma iz Dubca bile pozvane na kuglanje i u Maksimir. S grupom ostalih volontera smo vodile radionice u Maksimiru te smo na poziv doma iz Dubca ostatak dana provele u njihovom dom.Svima bih preporučila ovo nesvakodnevno iskustvo koje je nama pomoglo da uvidimo postojeće probleme u društvu o kojima se premalo govori. 

T.G.,T.J.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 29. 10. 2018. 13:41

HRVATSKI TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA

Hrvatski turnir mladih prirodoslovaca je natjecanje u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz svih područja prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike. Natjecanje je pojedinačno i namijenjeno za učenike od 12 do 16 godina (rođeni nakon 1.1.2003.).

Rok za prijavu za Hrvatski turnir mladih prirodoslovaca je 3. studenog 2018.

Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac na: http://www.iynt.icm.hr/prijava/ .

Nakon prijave učenici imaju vremena do 10. prosinca 2018. za riješiti jedan od problema koji izaberu.

Više informacija potražite na stranici: http://www.iynt.icm.hr/.

Marieta Parabić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 27. 10. 2018. 07:31

EUROPEAN ACTIVE CITIZENSHIP Vijest ima dokument u privitku

Erasmusovci uključeni u projekt European Active Citizenship ponosno objavljuju da su sva četiri sastavna dijela našeg projekta dobili e-twinning oznaku kvalitete, a dva- gymkhana i radio podcast (za sada) i EUROPSKU OZNAKU KVALITETE!!! To znači da nam je priznata kvaliteta rada na najvišem europskom nivou, a projekti će biti izloženi na ovoj adresi: www.etwinning.net.

Još jednom čestitke i zahvale svim profesorima i učenicima koji su bili uključeni u provedbu ovog izuzetno zahtjevnog i ambicioznog projekta!

P.S.

 Samo napomena da je iz ove suradnje proizašla i nova suradnja sa srednjom školom IES Trassierra iz Cordobe u Španjolskoj, pa u drugom polugodištu već planiramo razmjenu s njihovim učenicima i njihov posjet Hrvatskoj, kao i naš Španjolskoj, u okviru novog projekta o kojem ćete biti izvještavani na stranicama naše škole.

 

Sandra Tardelli, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 25. 10. 2018. 13:10

EU CODE WEEK 2018 PONOVNO U NAŠOJ ŠKOLI

EU Code Week inicijativa je Europske komisije koje se održava od 2013. godine, a cilj joj je promocija kreativnosti, rješavanja problema te zajedničkog rada kroz programiranje.

U 2017. godini, 1.2 milijuna ljudi u više od 50 zemalja u svijetu sudjelovalo je u aktivnostima vezanim uz EU Code Week.

Ove godine EU Code Week se održava od 6. do 21. listopada, a XVIII. gimnazija sudjeluje već treću godinu za redom.

Ministarstvo podržava ovu inicijativu i poziva hrvatske učitelje i nastavnike da se aktivno uključe u inicijativu i pokažu spremnost da STEM revolucija zaživi u hrvatskom obrazovnom sustavu. Cilj je inicijative pokazati kako programiranjem realizirati vlastite ideje, povećati vidljivost programiranja i okupiti motivirane osobe u cilju zajedničkog učenja. Svatko može organizirati događanje povezano s Tjednom programiranja (škole, neprofitne organizacije, poduzeća, knjižnice, programerski klubovi) i uvrstiti ga na zemljovid na web-stranici codeweek.eu koja služi kao katalog inicijativa u području programiranja.

Više informacija i inspiraciju potražite na stranici Europe Code Week.

Željka Špoljar, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 19. 10. 2018. 13:53

UČENICA NAŠE ŠKOLE OSVOJILA NAGRADU ZA NAJBOLJI ESEJ Vijest ima dokument u privitku

Učenica 2. b razreda Margarita Fačini sudjelovala je na natječaju „Kupujmo hrvatsko“ koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport.Na svečanoj dodjeli održanoj 25. rujna 2018. godine na Trgu bana Josipa Jelačića, Margarita je osvojila mobitel Vivax SMART Fly 1 black. Nagrade Margariti i njezinoj mentorici profesorici Suzani Agović uručili su predsjednik Hrvatske gospodarske komore gospodin Luka Burilović i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gospođa doc. dr. sc. Olivera Majić.

Još jedanput, čestitamo Margariti!

Esej možete pročitati u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 18. 10. 2018. 14:04

ŠAH U KNJIŽNICI

Dolaskom hladnijeg vremena, dolaze i učenici u knjižnicu igrati šah, družiti se i kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Podsjećamo na aktivnost Šah u knjižnici te pozivamo sve zainteresirane! :)

Knjižničar Vedran Peruničić

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 15. 10. 2018. 16:45

SAJAM STIPENDIJA - 16. listopada Vijest ima dokument u privitku

Poziv na Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba, koji će se održati u utorak, 16. listopada 2018. od 10:00 do 18:00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Hrvatske Bratske Zajednice 4, Zagreb

Više pogledajte u dokumentu u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 12. 10. 2018. 13:14

OUTWARD BOUND ŠKOLA U PRIRODI 26.6-6.7.2018 Vijest ima dokument u privitku

Ove godine bila sam stipendistica Rotary kluba Zagreb, s kojim naša škola surađuje te sam sudjelovala u „Rotary ljetnom kampu Nikola Tesla 2018“ u Velikom Žitniku kraj Gospića od 26. lipnja do 6. srpnja 2018. Ovaj  kamp realizira se u suradnji s organizacijom Outward Bound Hrvatska koja ima dugogodišnje iskustvo u organiziranju boravka mladih u prirodi, a koji predviđa da sudionici, kroz snalaženje u nepredvidljivim situacijama u prirodi stječu povjerenje u svoje sposobnosti i razvijaju sposobnost vođenja i rada s grupom, na jedinstveni, učinkovit i zabavan način. 

Outwardboud kamp bilo mi je jedno prekrasno i prijeko potrebno iskustvo. S grupom svojih vršnjaka i instruktorima doživjela sam puno novih iskustava i naučila mnogo toga što će mi dobro doći u budućnosti. Naučila sam prednosti timskog rada i kako možemo biti oslonac jedni drugima. Bila sam stavljena u situacije strane mojoj svakodnevici i ako zanemarimo malo kiše, uživala sam u svakom trenutku. Naučila sam cijeniti prirodu i njene resurse, ali i slobodno vrijeme bez ikakvih distraktora, npr. mobitela J. Iskustvo bih, i hoću bez razmišljanja ponoviti čim mi se ukaže nova prilika.

Tea Glasnović,

3.c

Više slika možete pogledati u prilogu ili rubrici Foto-galerija.

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 9. 10. 2018. 09:08

TERENSKA NASTAVA - RODITELJSKI SASTANAK

Na zajedničkom roditeljskom sastanku 2. a, b, c i d razreda održanom  
5.10.2018. predstavljene su ponude turističkih agencija za terensku  
nastavu iz geografije u Italiji. Nakon predstavljanja ponuda  
pristupilo se glasanju te je rezultat sljedeći:
1. Speranza - 19 glasova
2. Spektar - 10 glasova
3. Marbis - 6 glasova

Većinom glasova je izabrana turistička agencija Speranza koja će biti  
organizator terenske nastave iz geografije u Italiji.

Povjerenstvo za provedbu natječaja terenske nastave iz geografije za  
druge razrede.

Daniel Letica, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 9. 10. 2018. 07:37

HUMANITARNA AKCIJA AZIL PRIJATELJI ČAKOVEC

Učenici i djelatnici XVIII. gimnazije u Zagrebu su u razdoblju od 1. do 5. listopada 2018. godine sudjelovali u humanitarnoj akciji Azil prijatelji Čakovec. Tijekom tih pet dana sakupljali smo potrepštine za nezbritute pse u Čakovcu. U najvećem broju skupili smo hranu, plahte, dekice, ručnike te poneke higijenske potrepšzine za potrebe azila. Skupili smo i ponešto igračaka koje će, nadamo se, razveseliti naše zaigrane prijatelje.

Zahvaljujemoo se svim učenicima, profesorima i ostalim djelatnicima na lijepoj i uspješnoj suradnji.

Vaši humanitarci

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 5. 10. 2018. 15:53

ŠAH U KNJIŽNICI Vijest ima dokument u privitku

U knjižnicu se može doći igrati šah te na taj način provoditi slobodno vrijeme. To je izvannastavna aktivnost koje će se održavati u knjižnici prema potrebi, interesu i dogovoru. Očekujemo vas u što većem broju!

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 4. 10. 2018. 15:24

ERASMUS+ PROJEKT 2016. - 2018. -EUROPEAN ACTIVE CITIZENSHIP

Nakon dvije godine kreativnoga rada kroz osmišljavanje gymkhane (igre snalaženja u prostoru uz provjeravanje znanja o projektu i upotrebu matematičkih vještina), snimanje radijskih emisija, osmišljavanje i izvođenje kazališne predstave te brojnih putovanja, posljednja mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta naše je učenike i profesore odvela u Rigu. Osvrt na putovanje pročitajte na novinarskom portalu naše škole, Kreativnome kaosu.

  :: opširnije :: 


objavio: Vedran Peruničić  datum: 3. 10. 2018. 16:48

AKCIJA HUMANITARNE GRUPE ZA AZIL U ČAKOVCU

Preuzeto s http://www.prijatelji-zivotinja.org/en/

Dragi učenici i profesori,

akcija humanitarne grupe za azil za životinje u Čakovcu još uvijek traje! Na panou na hodniku možete vidjeti što sve skupljamo, a kutije za prikupljanje su kod panoa.

Požurite, akcija traje do petka!

Vaši humanitarci

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 3. 10. 2018. 11:35

PRIHVATI IZAZOV I DOPRINESI ZA BOLJU HRVATSKU

Započele su prijave za najveći nacionalni volonterski projekt u Hrvatskoj 72 sata bez kompromisa.

https://youtu.be/vMPmWeoutII

Volonterski projekt 72 sata bez kompromisa okupit će od 18. do 21. listopada 2018., petu godinu zaredom, oko 3000 mladih na 300 različitih akcija u Dubrovniku, Metkoviću, Osijeku, Sinju, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Suhopolju, Zadru i Zagrebu.

Budi i TI dio ovog volonterskog vala u Zagrebu da zajedno preplavimo Hrvatsku dobrim djelima i pozitivnim duhom!

Organizator projekta u Zagrebu je udruga Studentski katolički centar Palma koji trenutno kroz različite projekte okuplja više stotina mladih – srednjoškolaca, studenata, zaposlenih i nezaposlenih.

Pripremaju se SOCIJALNE, RADNE I EKOLOŠKE akcije. Posjećivat će se različite ranjive skupine društva, djeca vrtićke i rane školske dobi, družiti se s njima kroz zabavne, kreativne i edukativne radionice, izlete. Uređivat će se prostori pojedinaca i ustanova u potrebi i tako im omogućiti primjereniji prostori za rad i kvalitetniji uvjeti života. Sudjelovat će se i u raznim drugim aktivnostima u suradnji sa svima koji prepoznaju vrijednost besplatnog i beskompromisnog rada.

 

Prijavi se na stranici http://prijava.72sata.hr/72sata/prijava_volontera!

Svojom prijavom biraš kako ćeš se prijaviti za akciju, kao grupa ili pojedinac i koji dan želiš volontirati. Prema tome organizatori dodjeljuju akciju, a prijavljeni o njoj saznaju tek na samom početku volontiranja - što je i poanta ovog projekta - volontirati bez kompromisa i ne znajući pri prijavi koju akciju ćeš dobiti.

Prihvati izazov, stavi sebe, svoje sposobnosti, vještine i vrijeme na raspolaganje! Budi dio ovogodišnje Volonterske avanture od 18. do 21. listopada i tako doprinesi za bolju Hrvatsku.


Više informacija potražite na Facebooku, Instagramu i web stranici 72sata.hr.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 3. 10. 2018. 11:19

TERRY FOX RUN

I ove godine učenici naše škole sudjelovali su u Terry Fox Run događaju. Akcijom se svake godine obilježava borba Kanađanina Terry Foxa protiv zloćudnog tumora kosti osteosarkoma, zbog kojeg je izgubio nogu, nakon čega je pokrenuo Maraton nade kako bi podigao svijest o bolesti u Kanadi i prikupio novac za istraživanje raka. Iako je bio svjestan da vjerojatno neće spasiti njega, vjerovao je da će jednog dana ljudi sa sličnom dijagnozom izbjeći patnju i da će lijek biti pronađen. Zloćudni tumor od kojeg je naposljetku i umro danas je izlječiv u više od 80 posto slučajeva, pa je doprinos svih akcija Terry Fox Run diljem svijeta više nego vidljiv.

Cjelokupan iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja raka.

Učenike su pratile (i trčale!) prof. Boban Lipić, Bančić i Rabuzin.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 2. 10. 2018. 09:39

DOŠLI SU TIHO I UŠLI U LEGENDU...

Početkom ove školske godine oprostili smo se s dvoje profesora koji su svojim radom obilježili rad naše škole. Profesorica Milica Bračun i knjižničar Milan Josić podijelili su s nama svoje dojmove na rad u školi, otkrili čega će se rado sjećati te što bi poručili novim učenicima. Više pročitajte na Kreativnome kaosu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 1. 10. 2018. 18:05

FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

Učenici trećih i četvrtih razreda naše škole početkom rujna sudjelovali su na Festivalu svjetske književnosti. O Eksperimentu Irene Tot kao i o tome koga je autorica Korana Serdarević blokirala Facebooku pročitajte na novinarskom portalu naše škole, Kreativnome kaosu

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 30. 9. 2018. 22:59

EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA

Dragi učenici,

u petak, 28. rujna 2018.od 17 do 22 sata  na Europskom trgu u Zagrebu održava se niz događanja u sklopu  projekta „Europska noć istraživača“. Osnovni naglasak ovaj projekt stavlja na popularizaciji znanosti, osvještavanje javnosti o važnosti znanosti kao i važnosti rada znanstvenika i istraživača.

Imat ćete priliku upoznati se sa studijskim programima različitih hrvatskih sveučilišta i znanstvenih instituta te sudjelovati u brojnim interaktivnim radionicama te čuti zanimljiva predavanja.

Preporučamo vam da sudjelujete u ovom projektu, a informacije koje saznate mogu biti važne u izboru vaše profesionalne karijere.

Ana Boban Lipić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 9. 2018. 09:03

EUROPSKI DAN JEZIKA

EUROPSKI DAN JEZIKA - speak dating

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj poziva vas na speak dating povodom Europskog dana jezika 26. rujna 2018., od 16 do 19 sati, Kino Europa, Zagreb.

Nudimo vam kratke (desetominutne) individualne tečajeve s izvornim govornicima na kojima ćete upoznati osnove stranog jezika – ili popričati na jeziku koji već poznajete. Popis jezika i informacije o nagradnom natječaju potražite na našim web-stranicama i na Facebooku.

Dođite i proslavite s nama Europski dan jezika!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 26. 9. 2018. 10:26

E-DNEVNIK - UPUTE ZA KORIŠTENJE Vijest ima dokument u privitku

Upute za korištenje e-dnevnika preuzmite ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 14. 9. 2018. 10:23

OBAVIJEST Vijest ima dokument u privitku

Popisi učenika prvih razreda pod zaporkama za web:

1.a

1.b

1.c

1.d

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 8. 2018. 12:38

POPIS LEKTIRE ZA ŠKOLSKU GODINU 2018. /2019. Vijest ima dokument u privitku

Popis lektire za novu školsku godinu kod prof. Trkanjec preuzmite ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 13. 7. 2018. 18:31

DON 2018.

Dani otvorene nastave vratili su se u učionice 18. gimnazije!

Od 26. do 28. ožujka, naši učenici imali su priliku sudjelovati u 19 različitih radionica ujedinjenih pod ovogodišnjom temom - Svijet 1918.

Više o održanim radionicama na ovogodišnjem DON-u pogledajte ovdje.

Pogledajte i izvještaj o DON-u na Kreativnom kaosu,  novinarskom portalu 18. gimnazije.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 29. 6. 2018. 10:24

DVOJEZIČNI PROGRAM

Više o dvojezičnoj nastavi u našoj školi pročitajte ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 26. 6. 2018. 22:07

FESTIVAL FRANKOFONE ŠANSONE

U nedjelju 17. lipnja 2018. godine je naša učenica Kristina Patrčević sudjelovala na Festivalu Frankofone šansone u Samoboru. Publici se predstavila ljubavnom pjesmom C. Dion: Pour que tu m'aimes encore.  Ponosno ističemo da je Kristina svojim prekrasnim glasom i odličnom interpretacijom osvojila čestitke kako Francuskog veleposlanstva tako i srca svih prisutnih ljubitelja dobre glazbe.  Novinski članak o Festivalu može se pročitati na radiosamobor.hr na čemu im zahvaljujemo.

Mentorica: Monika Harjač

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 20. 6. 2018. 19:53

BEZ AZILA - NEISPRIČANO POGLAVLJE PRIČE O ANNI FRANK

U utorak , 29.5. u kinu Kinoteka 20-tak učenika 1., 2. i 3. razreda prisustvovalo je  prikazivanju dokumentarnog filma Bez azila: neispričano poglavlje priče o Anni Frank. Nedavno pronađena pisma Otta, oca Anne Frank, otkrila su nove informacije o borbi obitelji za dobivanje viza kako bi se spasila od nacističkog progona. Njihovu sudbinu dijelili su i milijuni drugih židovskih obitelji. Film je prikazan u Ujedinjenim narodima povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 2018. godine.

Iza filma, o svom iskustvu holokausta, svjedočio je Dan Dragutin Bar-Sele,  Zagrepčanin koji je zbog svog židovskog podrijetla Drugi svjetski rat proveo zatočen u talijanskom logoru u Kraljevici, odnosno skrivajući se po Zagrebu.

Ovaj potresan dokumentarac i svjedočanstvo gospodina Bar-Sele iznimno su nam značajni jer iduće školske godine u našoj školi organiziramo izložbu o Anni Frak i njezinoj obitelji. Učenici koji su sudjelovali na Edukacijskom jutru Festivala tolerancije bit će vodiči kolegama iz razreda na izložbi te će im stečeno iskustvo sigurno pomoći da im prenesu i  približe važnost uključivosti, tolerancije, poštovanja različitosti  za miran suživot u svijetu u kojem živimo.

Ana Boban Lipić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 6. 2018. 23:39

DEKICA ZA SNOVE

Dvadesetak učenika 2. i 3. razreda sudjelovalo je 21.05.2018. od 12 do 14 sati  u akciji „Dekica za snove“ koja promovira čitanje i volontiranje.

I ove godine uživali smo u zelenilu  Zrinjevca, a „Tete pričalice“ čitale su nam zanimljive priče i ulomke iz knjiga. U čitanje su se aktivno uključili i naši učenici, a gošća iznenađenja bila je Sandra Bagarić, poznata operna pjevačica i glumica. Njezin odabir za čitanje bila je „Ježeva kućica“, priča koju poznaju i vole sve generacije.

Akciju je organizirala udruga „Smiješak za sve“ s idejom da se poveća broj volontera za njihov glavni projekt „Teta pričalica u zagrebačkim bolnicama. Volonterka ove udruge je i naša učenica Laura Kvaternik, koju je upravo prošlogodišnje sudjelovanje u akciji Dekica za snove“  potaknulo da se aktivno uključi u rad udruge.

Nadamo se da će dio naših učenika nastaviti suradnju s ovom udrugom i postati „Teta pričalica“ te djeci uljepšati dane koje provode u bolnici.

Ana Boban Lipić, prof

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 26. 5. 2018. 07:35

NIEDERKASSEL– PROJEKT: TRADICIJA SE NASTAVLJA

Početkom ove šk. god. 2017./18. nastavili smo suradnju učenika XVIII. gimnazije i Kopernikus gimnazije  (Kopernikus Gymnasium) iz Niederkassela, SR Njemačka.

Tim su povodom učenici iz Niederkassela od 10. do 17. rujna 2018. boravili u Zagrebu i Zadru te su tijekom tog tjedna sudjelovali u aktivnostima na temu „EU und Medien“. U okviru programa posjetili su Goethe-Institut, Europski dom i RTL gdje su pojedini učenici imali priliku nakratko preuzeti ulogu voditelja vijesti. 

No, to nije sve! U ožujku 2018. godine naši učenici posjetili su Niederkassel gdje su zajedno s njemačkim učenicima radili na drugoj fazi projekta te su u okviru istraživanja posjetili Brüssel i snimali zajedničku radioemisiju. U tijeku uzvratnog susreta imali smo priliku upoznati prekrasne gradove i znamenitosti Kölna i Bonna te steći nove prijatelje i iskustva.

N. Bratanić, prof.mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 5. 2018. 15:47

ČESTITKE MATURANTIMA

Čestitamo maturantima na sjajnom Danu maturanata na kojem su pokazali zrelost te se na lijep i pristojan način oprostili od svojih nastavnika.

Našim maturantima želimo puno uspjeha na maturi i upisu na željeni fakultet.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 5. 2018. 13:15

DEBATA U RIGI

Naši Erasmusovci nisu samo istraživači, novinari i glumci, već i parlamentarci. Od 6. do 12. svibnja petero njih (Lucija Kovačević, Dora Vukušić, Hana Erbežnik, Jana Šafar i Lara Kontent) zajedno s profesoricom Killmann i profesorom Leticom boravili su u glavnom gradu Latvije, gdje se u prostorijama 25. Gradske škole odvila debata na teme siromaštva, nezaposlenosti među mladima, migracija i ekologije u kojoj su osim učenika iz naše škole sudjelovali i njihovi vršnjaci iz Španjolske, Italije, Finske i Latvije, a koju je moderirao Andris Gobiņš, predsjednik Evropskog pokreta Latvije te član Evropskog gospodarskog i socijalnog odbora.

Gostovali smo u gradskoj vijećnici Rige kod predstojnice gradskog Ureda za obrazovanje te obišli mnoga zanimljiva mjesta u Rigi i okolici. Moramo istaknuti savršenu organizaciju čitavog tjedna i vrhunsko gostoprimstvo naših domaćina, ali i neuobičajeno visoku temperaturu od 25⁰C za Baltik u ovo doba godine. Vratili smo se u Zagreb umorni i zadovoljni zbog prekrasnog tjedna u Latviji na kojem zahvaljujemo svim našim kolegama.

Daniel Letica, prof.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 5. 2018. 21:40

PROJEKT LANDAU

Dana 22. travnja 2018. nas osmero učenika XVIII. gimnazije u suradnji s učenicima iz Gimnazije Sesvete uputili smo se na sedmodnevnu razmjenu učenika u mali grad Landau (SR Njemačka). Nakon višesatne vožnje popratili smo svitanje u Landauu u društvu naših njemačkih partnera. Svi smo bili umorni, ali i uzbuđeni. Dobrodošlica se nastavila istoga popodneva pozdravnim govorom Maximiliana Ingenthrona, gradonačelnika Landaua. Sljedeće smo sate proveli pričajući s našim Landaucima i nadoknađujući proteklo vrijeme od njihovoga posjeta Zagrebu. U sklopu učeničke razmjene, koja se već tradicionalno održava 15 godina, radili smo i na projektu. Tema ovogodišnjega projekta bila je „Sport im Leben der Jugendlichen in Zagreb und Landau“. Učenici su bili podijeljeni u četiri različite grupe: Schulsport, Sportangebote, bekannte Sportler, Einfluss des Sports auf das Leben der Jugendlichen“, u sklopu kojih su učenici vodili različite intervjue, upoznavali sportaše, igrali nogomet ili tenis, jahali. Nakon izvršenih dnevnih zadataka imali smo slobodno vrijeme za razgledavanje Landaua, ali i obližnjih gradova kao što su to Karlsruhe, Mannheim ili Ludwigshafen. Cilj razmjene bio je zbližiti učenike iz Hrvatske i iz Njemačke kako bi sklopili  nova poznanstva  izvan rodne zemlje. U fokusu razmjene bilo je učenje jezika iz prve ruke, upoznavanje s tamošnjim običajima kroz aktivno sudjelovanje u njemačkoj svakodnevici kako u obitelji, tako i u školi. Rezultati rada projektnih grupa  i novih iskustava prezentirali smo u Landauu 27.travnja 2018. u 17.30 h u Gimnaziji Otto Hahn. Želimo se zahvaliti gostinjskim obiteljima i partnerima na lijepom gostoprimstvu.Također bismo se htjeli zahvaliti našoj profesorici Reani Nevečerel koja nas je, kao i mnoge generacije prije nas, otpratila u ovu razmjenu koja će nam ostati u lijepom sjećanje i doživljaj kroz cijeli život. Pri povratku u Zagreb preplavili su nas  pozitivni dojmovi, nadajući se skorom povratku našim njemačkim prijateljima.

Matija Mady i Lara Vugrek, 3.b

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 5. 2018. 21:35

SCHNUPPERBESUCH AM GOETHE INSTITUT ZAGREB

Učenici 1.c su  se 09.svibnja 2018. upoznali s ulogom i djelatnostima Goethe Instituta. Pomoću tableta su se učenici  naučili snalaziti u knjižnici Goethe Instituta, te su otkrili razne medije koje mogu posuđivati online ili osobno.  U prilogu slijedi nekoliko fotografija vrijednih učenika u“ istraživačkom pohodu“.

Reana Nevečerel, prof.

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 5. 2018. 21:29

ČLANAK O GYMKHANI OBJAVLJEN U ČASOPISU KARTOGRAFIJA I GEOINFORMACIJE

O Gymkhani, igri koju su u centru Zagreba organizirali učenici i profesori XVIII. gimnazije, a koja se igrala u sklopu Erasmus + projekta European Active Citizenship, objavljen je članak u časopisu Kartografija i Geoinformacije. Zahvaljujemo im na zanimanju za naš projekt, a cijeli članak možete pročitati ovdje.

Tamara Rabuzin

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 15. 5. 2018. 21:36

SVEČANA PODJELA ZAHVALNICA ZA DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa u našoj školi je provedena 19. travnja 2018. godine. Prvodarivatelji su 11. svibnja 2018. godine u Gradskoj vijećnici primili zahvalnice za humanost i plemenit doprinos u spašavanju ljudskih života. Naša škola njeguje tradiciju dobrovoljnog darivanja krvi već dvadeset godina na što smo ponosni i svim darivateljima od srca zahvaljujemo.

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 15. 5. 2018. 21:33

“DOJDI OSMAŠ - ZAGREB TE ZOVE”

Pozivamo učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje da u petak 11. svibnja 2018. u vremenu od 10.00 do 16.00 sati posjete štand XVIII. gimnazije u okviru akcije “Dojdi osmaš”.

Zainteresirani za upis u našu školu će sve informacije i brošure moći dobiti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog na štandu 28. Stoga, pozivamo osmaše i njihove roditelje da se upoznaju s bogatim redovnim, izbornim i fakultativnim programom naše škole, razgovaraju s profesorima i učenicima te saznaju više o svakodnevici u našoj školi.

Posjetitelji će tijekom trajanja manifestacije moći uživati i u prigodnom programu zagrebačkih srednjoškolaca u kojem će sudjelovati i naši učenici glazbenim nastupom u terminu oko 15.00 sati.

Na kraju, zahvaljujemo profesorima i učenicima naše škole koji sudjeluju na ovogodišnjoj manifestaciji „Dojdi osmaš“.

Dobro nam došli!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 5. 2018. 08:45

ČESTITAMO!

Nakon što je Matija Mady prošle godine dobio stipendiju „Deutschland plus“  te boravio tri tjedna  u SR Njemačkoj ove godine je to pošlo za rukom Karli Škrlec iz 2.a. Karla će od 14. lipnja do 3. srpnja 2018. boraviti u Leipzigu i tako imati priliku bolje upoznati kulturu i običaje SR Njemačke te usavršiti  svoj njemački jezik.

Čestitamo i želimo joj ugodan boravak.

Nada Bratanić,prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 5. 2018. 08:44

PROJEKT EN FRANÇAIS, S'IL TE PLAÎT

Dana 25. travnja 2018. godine su učenici naše škole dvojezičnog hrvatsko-francuskog programa s profesoricom Monikom Harjač u Medijateci u Preradovićevoj 5 promovirali učenje francuskog jezika učenicima osnovnih škola. Cilj projekta je osvijestiti važnost učenja jezika, ovaj put francuskog, kroz riječ, sliku, glazbu, pokret, okus i miris te je ostvaren u potpunosti.

U nastavku donosimo dojmove učenika:

Tea: „Bilo mi je lijepo promovirati važnost učenja francuskog jezika“

Marta: „Posebno me se dojmio entuzijazam i zainteresiranost osmašica za školu i nastavak učenja francuskog jezika.“

Mihael: „Drago mi je što sam imao priliku sudjelovati u projektu, razmjenjivati ideje i iskustva i dobro se zabaviti. Da, i kroasani su mi bili jako fini.“

Ovim putem zahvaljujemo i svim prijateljima francuskog jezika na suradnji tijekom provedbe projekta.

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 1. 5. 2018. 22:29

DRŽAVNO NATJECANJE IZ FRANCUSKOG JEZIKA U DARUVARU

Na ovogodišnjem državnom natjecanju iz francuskog jezika održanom u pitoresknom Daruvaru od 19. do 21. travnja 2018. učenici XVIII. gimnazije su se natjecali u tri različite kategorije. Iskrene čestitke Vanji Novosel na osvojenom 5. mjestu u kategoriji gimnazije nastavljači. Vida Račić osvojila je 4. mjesto u kategoriji početnika, a Ante Žunić 3. mjesto u kategoriji učenika s frankofonoga govornoga područja!

Još jednom čestitamo svima!!!

Martina Detelj, prof. mentor

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 4. 2018. 22:47

"FESTIVAL ZNANOSTI" NA INSTITUTU RUĐER BOŠKOVIĆ

Ovogodišnja tema Festivala znanosti bila je "Otkrića". Učenici iz 3. a i 3. c razreda su 20.4.2018. sudjelovali u interaktivnoj radionici i demonstracijskim pokusima iz kemije i predavanjima iz biologije i fizike na Institutu Ruđer Bošković, pritom se dobro zabavili i naučili nešto novo.

Prof. Peter Jelenčić i prof. Poček-Rihtarić

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 4. 2018. 13:29

RAZMJENA UČENIKA XVIII. GIMNAZIJE I ÉCOLE FRANÇAISE DE ZAGREB

Naših 12  učenika francuskog dijela dvojezičnog 1.a razreda gostovalo je 9. i 23. ožujka 2018. na nastavi u Francuskoj školi u Zagrebu.

Višegodišnji projekt razmjene učenika između École française de Zagreb i XVIII. gimnazije uspješno nastavljamo. Veselimo se budućoj suradnji na zajedničkim radionicama kao i na zajedničkom druženju te razmjeni dojmova i iskustava.

Zahvaljujemo ravnateljci Francuske škole, gospođi Catherine Fronsacq na suradnji i susretljivosti!

Dojmove o  boravku učenika pročitajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 29. 3. 2018. 09:53

DRŽAVNO NATJECANJE IZ NJEMAČKOGA JEZIKA

Čestitamo Lauri Slovic, 3.a,  koja se ove školske godine plasirala na Državno natjecanje iz njemačkoga jezika koje će se održati od 26.-28.ožujka 2018. u Vidovcu kod Varaždina.

Čestitamo i želimo joj puno uspjeha!

Nada Bratanić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 26. 3. 2018. 21:00

NAŠI UČENICI POZVANI NA DRŽAVNO NATJECANJE IZ FRANCUSKOG JEZIKA

Čestitamo svim učenicima na odličnim rezultatima ostvarenim na županijskom natjecanju iz francuskog jezika, a posebne čestitke Vanji Novosel, Vidi Račić i Anti Žuniću koji su se uspješno plasirali na državnu razinu natjecanja. Državno natjecanje iz francuskog jezika, ove će se godine održati u Daruvaru od 19. do 21. travnja. Bon courage à tous !

Martina Detelj, prof. mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 26. 3. 2018. 00:02

VEČER FRANKOFONIJE - LA SOIRÉE DE LA FRANCOPHONIE

U petak 16. ožujka 2018. godine su učenice Kristina Patrčević i Marina Elezović s mentoricom Monikom Harjač, prof. predstavljale školu na „Večeri frankofonije“ u OŠ M. Gupca u Zagrebu. Izvele su pjesmu Edit Piaf, Himna ljubavi pri čemu je Kristina pjevala, a Marina je pratila uz gitaru. S posebnim ponosom ističem da je učenica Kristina Patrčević svojim je prekrasnim glasom i stasom te nizom zapaženih nastupa osvojila srca mnogobrojnih ljubitelja dobre glazbe diljem Hrvatske, a tako je bilo i ove večeri.

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 3. 2018. 09:18

MEĐUGENERACIJSKA SOLIDARNOST

U ponedjeljak, 12. ožujka 2018. godine je zbor naše škole u pratnji profesorice Monike Harjač posjetio Dom za starije osobe „Medveščak“. Štićenike Doma razveselili smo prigodnim koncertom, a osim zajedničkog pjevanja bilo je i suza radosnica te želja za ponovnim susretom.

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 3. 2018. 09:16

DOĐITE NA TRIBINU18 I NE BUDITE GLAS KOJI ŠUTI!

Pozivamo vas na Tribinu18 s temom odlaska mladih iz Hrvatske pod nazivom "PUN KUFER", koja će se održati u utorak, 20. ožujka 2018. u 19.30 sati u 18. gimnaziji, Mesićeva 35.

Gosti  tribine su: 

Ivica Bošnjak (pomoćnik ministrice Murganić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku), 

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a

doc. dr. sc. Stjepan Šterc, 

dr. sc. Boris Jokić, 

Pia Saskia Muller, studentica Medicinskog fakulteta

Retorička grupa 18. gimnazije pokrenula je projekt "Tribina18"  2014. godine s ciljem da informiramo javnost o problemima mladih, mlade potaknemo na raspravu o aktualnim problemima te razvijamo svijest o potrebi aktivnijeg sudjelovanja mladih u javnom životu.

Do sada smo u okviru projekta organizirali deset tribina s raznim temama: nasilje, ovisnosti, građanski odgoj, državna matura, igra, aktivizam mladih,

Dodatne informacije o ovom projektu i svim dosadašnjim tribinama možete pronaći na https://www.facebook.com/tribina18/  i na Instagramu.

Retorička grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 16. 3. 2018. 23:23

NAŠE UČENICE POZVANE NA DRŽAVNO NATJECANJE IZ ŠPANJOLSKOG JEZIKA

Nakon postignutih odličnih rezultata na Županijskom natjecanju iz španjolskog  jezika, naše učenice TALIA PLEŠNIK VALIDO (1. mjesto) i LUCIJA DUH (3. mjesto) pozvane su na Državno natjecanje koje će se održati od 19. do 21. travnja 2018. godine u Daruvaru, u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar.

Čestitamo i želimo im puno uspjeha!

Ana Dorešić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 16. 3. 2018. 23:21

NAŠI RETORIČARI SUDJELOVALI NA OKRUGLOM STOLU U UREDU PREDSJEDNICE

U srijedu, 28. veljače 2018., prisustvovali smo pri okruglom stolu u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske s prof. Idom Dvoršćak. Tema okruglog stola bilo je međuvršnjačko nasilje te smo imali priliku čuti koje se mjere poduzimaju protiv vršenja nasilja u Republici Hrvatskoj te što mladi misle o prevenciji istog. Učenici retoričke skupine koji su prisustvovali su : Leonarda Radoš 3.d, Lucija Kolarec 3.d, Marko Adler 3.a, Bruno Kovačić 3.a i Dora Vukušić 3.a. Čast prisustvovanja smo dobili time što retorička skupina naše škole već par godina organizira tribine s aktualnim temama te smo već imali tribinu s temom međuvršnjačkog nasilja. Također smo bili vrlo ponosni sresti našu učenicu, Karlu Škrlec 2.a, koja je prisustvovala kao član Savjeta mladih pravobraniteljice za djecu. U pripremi je i nova tribina, a dodatne informacije možete saznati preko naše Facebook i Instagram stranice Tribina 18.

Dora Vukušić, 3.a

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 11. 3. 2018. 23:47

PROJEKT HER STORY

26. veljače 2018. desetero učenika naše škole zaputilo se u Trebnitz, malo mjesto u Njemačkoj  na sedmodnevni projekt „Her Story“ zajedno s učenicima iz Poljske i Njemačke. Bio je to nastavak projekta u kojem smo sudjelovali u studenom 2017. u Poljskoj, a koji je Udruga HERMES iz Zagreba u suradnji sa Fundacijom Kryzowa i Kreisau Inicijativom osmislila  da srednjoškolce upozna sa ženskim ulogama kroz povijest i u današnjem društvu.

U tih šest dana u Trebnitzu pričalo se o svakojakim pravima žena, članicama otpora nacističkoj Njemačkoj u 2. svjetskom ratu te političkoj i društvenoj situaciji u Hrvatskoj, poljskoj i Njemačkoj.

Moji kolege, Erik Jurković, Lara Mati, Anabel Musollaj, Dorian Mutapčić, Nika Perić, Anja Puljak, Lucija Pušonjić, Marija Šaravanja, Leo Škarica Sara Žganec i ja sudjelovali smo u radionicama gdje smo naučili intervjuirati ljude, snimati, uređivati i prezentirati kratke filmove na temu projekta.

Projekt je služio ne samo kako bi se adolescente približilo europskoj povijesti i međunarodnoj politici, već kako bi vježbali jezik, izražavanje te retoričke i socijalne vještine zajedno s svojim vršnjacima iz poljske i njemačke.

Mnogi od sudionika tražili su da se organizira i treći dio projekta u Lijepoj Našoj.

Zadnji dan podijeljeni su certifikati koje učenici mogu priložiti u svoj Curriculum vitae. Zahvaljujemo Udruzi Hermes i Ines Lambet koji su nas pozvali i omogućili nam sudjelovanje u ovom zanimljivom i poučnom projektu

Lucija Pušonjić, 3. d

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 11. 3. 2018. 16:14

KAZALIŠTE U CORDOBI Vijest ima dokument u privitku

Naši Erasmusovci nisu samo istraživači i novinari, već i glumci. Od 11. do 17. veljače petero njih (Bruno Kovačić, Karla Škrlec, Tea Horvat, Sara Kovač i Mia Mataić) zajedno s profesoricama Dvoršćak i Tardelli boravil su u španjolskoj Cordobi, gdje je u gradskom kazalištu Gongora izvedena međunarodna predstava THE RIGHT DECISION. Gostovali smo u novinama i na radiju (posebne pohvale Karli na tečnom intervjuu na španjolskom!), a prepuno kazalište i veliki pljesak bili su najbolja nagrada svima koji su sudjelovali u predstavi.

Drugi, ali ne manje lijepi dio priče, odnosi se na gostoprimstvo španjolskih domaćina i ljepotu grada u kojem smo boravili, a o temperaturi do 18⁰C i stablima naranča koja se protežu duž ulica da i ne govorimo. Suze na rastanku bile su tako neizbježni dio posjeta.

Ipak, po povratku nije ostalo vremena za puno tugovanja za prekrasnim tjednom, već se bacamo na sljedeći korak, a to je priprema memoranduma za Latviju u svibnju.

Sretno svima!

Sandra Tardelli,prof.

Pogledajte intervju s našom učenicom Karlom Škrlec!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 7. 3. 2018. 14:23

PRVENSTVO GRADA ZAGREBA U SKIJANJU - IMAMO POBJEDNICE!

22.2. 2018. održano je na Sljemenu Prvenstvo Grada Zagreba u skijanju za djevojke i mladiće srednjih škola. U skupini djevojaka netjecalo se ukupno 14 srednjih škola.

Naše su djevojke u sastava Dora Begović 4.a, Nikita Dančuo 4.c i Korina Gračić 4.c osvojile ukupno 1.mjesto, a Dora Begović je bila i prva od svih djevojaka.

U skupini mladića natjecalo se ukupno 17 srednjih škola.

Za mladiće natjecali su se Mihael Klasić 4.b, Luka Đerek 3.a i Jan Grđan 2.d. i plasirali se na 11. mjesto.

Podrška učenicima na Sljemenu bile su i Mia Schwerer, Anja Maria Jukuć, Marko Znamenaček i Roko Zulfikarpašić.

Čestitamo našim učenicima na postignutim rezultatima.

Više pročitajte ovdje i ovdje, a fotografije pogledajte u foto-galeriji.

O.Bančić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 26. 2. 2018. 21:16

2.D RAZRED NA NOĆI MUZEJA 2018.

Na Noć muzeja išli smo u Hrvatski školski muzej. Gledali smo izložbu o razvoju hrvatskog školstva kroz zadnjih stotinu godna. Imali smo priliku vidjeti kako se nekad učilo. Izložba je bila kvalitetna i edukativna i popraćena dobrom glumom mladih glumaca u dramatizaciji pod nazivom "Šaputanja iz starih školskih klupa".

Jan Ivasović, 2.d

Fotografije pogledajte u nastavku

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 31. 1. 2018. 21:52

KAZALIŠTE U OSAMNAESTOJ - THE RIGHT DECISION

Isplatilo se!!! Nakon svih proba, svih briga, svih zaboravljenih replika, bolesti glumaca, traženja rekvizita...predstava ERASMUS projekta bila je pun pogodak! Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u njenom postavljanju na trudu i uloženom vremenu, a cjelokupnoj publici na pozornosti kojom su nas pratili.

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 1. 2018. 13:09

NASTUP NA ADVENTU

Foto-galeriju s nastupa na Adventu pogledajte ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 29. 12. 2017. 14:19

UČENICI NAŠE ŠKOLE BILI SU SUDIONICI ADVENTA U ZAGREBU

U četvrtak, 21. prosinca na Trgu bana J. Jelačića u večernjim satima vokalni ansambl naše škole svojim je fantastičnim nastupom sudjelovao na manifestaciji „Advent u Zagrebu“. Iz svojeg bogatog glazbenog repertoara za svoje su sugrađane u vlastitoj obradi izveli Cohenovu „Hallelujah“, klasik „The little drummer boy“ i svima dragu pjesmu „Christmas“. U nastupu su uživali svi ljubitelji dobre glazbe, a izvođači su sretni što su imali priliku pokazati svoje talente i širiti dobar duh Božića.

Monika Harjač, prof.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 22. 12. 2017. 14:21

HUMANITARNA AKCIJA HUMANITARNE GRUPE

Humanitarna akcija koju je organizirala Humanitarna grupa naše škole uspješno je završila. Hvala svim učenicima i profesorima koji su se odazvali, a o velikoj potrebi održavanja ovakvih akcija i potvrdi da naše donacije zaista odlaze u prave ruke najbolje govore zahvale naših partnera, udruge Dobra volja i Udruge Facebook humanitarci, koje možete pročitati u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 19. 12. 2017. 00:28

VEČER MATEMATIKE

Večer matematike u našoj školi održana je u utorak, 12.12.2017. U desetak radionca koje su održali učenici za učenike, moglo se kroz igru naučiti mnogo toga: kako slagati tangram, nacrtati nemogući trokut, naučiti što je to matematička indukcija, ili se okušati u općem znanju matematike u Kahoot kvizu. A oni koji su sudjelovali u šest ili više radionica, dobili su i slatku nagradu!

Fotografije s Večeri matematike pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 12. 2017. 14:38

NAŠA MARINA ELEZOVIĆ POBJEDNICA NATJECANJA „IMAGINE CROATIA“

„Imagine Croatia“ je festival mladih glazbenika koji organizira Hrvatska Glazbena Mladež. Festival je prigoda za njihovo javno predstavljanje publici i promociju glazbe koju izvode. Ove godine na njemu se predstavila i naša učenica, darovita glazbenica i kantautorica Marina Elezović te odmah ušla u finale. Ulazak u finale i pobjeda Marini je donio nastup na međunarodnom natjecanju Imagine 2017. u Švedskoj gdje će predstavljati Hrvatsku.

Ponosni smo što u našoj školi postoje daroviti učenici koji svojim talentima obogaćuju naš život, a Marini želimo puno uspjeha u radu.

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 17. 12. 2017. 19:35

BRIVE 2018.

Prije nekoliko dana četvero se naših učenika (Dora Katarina Kovač, Zrinka Brlić, Vida Račić, Vid Krznarić i Andrija Tvrdeić) vratilo iz Brive-la-Gaillardea u Francuskoj gdje su u sklopu dugogodišnje suradnje naše škole s gimnazijom Lycée Danton tri tjedna pohađali redovnu nastavu i družili se s francuskim vršnjacima.

Pročitajte njihove prve dojmove uz nekoliko grupnih fotografija.

"Razmjena učenika je prošla super. Francuska je prekrasna zemlja sa jako pristupačnim ljudima. Svidjelo mi se što smo vidjeli i Zürich i Pariz, pa bi se moglo reći da se tridesetosatna vožnja vlakom isplatila. Također je i hrana bila izvrsna (a što bi se i očekivalo od Francuske). I bilo je jako dobro za izgradnju samopouzdanja s obzirom na neke manjkavosti francuskog obrazovnog sustava." -Vida Račić, 4.d  

"Razmjena je prošla odlično. Jako sam se iznenadila kako su svi ljudi simpatični i dragi. Posebno me se dojmio posjet Bordeauxu i Toulousu, jer su veliki i lijepi gradovi i imali smo puno slobodnog vremena."- Dora Katarina Kovač, 4.d  

"Razmjena učenika je definitivno jedno iskustvo koje svi trebaju isprobati, ako imaju priliku. Ne samo da poboljšava komunikacijske i jezične vještine, već daje i uvid u tuđu kulturu i obrazovni sustav. Ovih tri tjedna provedenih u Francuskoj mi se, generalno, jako svidjelo. Ljubaznost i pristupačnost svih ljudi me oduševila kao i ljepota Francuske i naravno, hrana. U tri tjedna stekli smo nove prijatelje, ali smo se i svi mi međusobno zbližili. Bilo je to iskustvo vrijedno pamćenja koje bih svima preporučila!"- Zrinka Brlić, 4.d  

"Veoma mi se svidjela razmjena učenika koju je organizirala naša škola. Ne samo da je poboljšala moje prijašnje znanje francuskog već mi je dala bolji uvid u francusku kulturu i obrazovni sistem. Uz posjete koje je organizirala škola u Bordeaux i Toulouse posjetio sam i više dvoraca i prahistorijsku špilju Lascaux. U zaključku, želio bih preporučiti ovu razmjenu bilo kome tko je zainteresiran za francusku kulturu, povijest te svakodnevni život učenika u Francuskoj."- Andrija Tvrdeić, 3.d 

"Putovanje u Francusku mi je bilo predivno. Bilo to zbog krajolika, predivnog Brivea ili škole. Tri tjedna je prošlo prebrzo i žalim što nismo imali mogućnost biti dulje. Jako me se dojmila trgovina Fnac kao  i hrana u Francuskoj koja je bila savršena i niti jednom nisam ostao gladan. Moja obitelj koja me  ugostila je bila ljubazna i draga i sretan sam što sam mogao razgovarati s njima s lakoćom. Čak i trideset sati putovanja vlakom u jednom smjeru nije bilo teško podnijeti zbog super društva mojih prijatelja (kao i kartaške igre Uno). - Vid Krznarić, 3.d

Daniel Letica, prof.

Ostale fotografije pogledajte u nastavku

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 17. 12. 2017. 19:30

TERENSKA NASTAVA IZ GLAZBENE UMJETNOSTI BEČ

U ranojutarnjim satima 25.11.2017. treći razredi XVIII. gimnazije uputili su se u Beč  uz pratnju svojih razrednika profesora Bančić, Boban Lipić, Galla, Letice, te prof. Škudar Merle koja je i organizirala ovu terensku nastavu iz glazbene umjetnosti.

   Pozdravljeni maglom i svježim alpskim zrakom, tog tipičnog promrzlog bečkog jutra naša prva postaja bila je Musikverein. Veličanstvena zgrada doma Bečke filharmonije uistinu nudi interesantne prostorije za razgled u kojima dobivamo uvid u život jednog člana orkestra te upoznajemo uvjete u kojima vježba i svira, te samu povijest Musikvereina. Možemo biti počašćeni što smo imali priliku vidjeti Zlatnu dvoranu u kojoj se svake godine održava poznati novogodišnji koncert i vrlo zanimljivu Staklenu dvoranu. Nakon završetka posjeta, obišli smo Beč i osjetili gradski život samog Beča razgledavajući najpoznatije ulice kao što je Kärntner Straße. Na Stephansplatzu smo imali priliku diviti se katedrali sv. Stjepana, koja zanimljivo odlikuje obilježjima i romantizma i gotike. Slijedilo je slobodno vrijeme.

   Poslije prilika za slobodan razgled i kupovinu, autobusom smo krenuli do dvorca Belvedere. Upravo tamo, u svojoj raskoši s predivnim bajkovitim jezerom, nalazi se opće poznata slika Poljubac Gustava Klimta, često viđen motiv na raznim suvenirima. Vidjeli smo kako bečki umjetnici dišu, izvrsno isklesane skulpture i slike zanimljivih i ekstravagantnih stilova koje ostavljaju na nas utisak i potiču nas na razmišljanje. Krenuli smo prema hostelu na večeru i noćenje.

  Sljedeće jutro iskoristili smo kako bi posjetili Haus der Musik – genijalan interaktivni muzej uz kojeg su nam vodiči približili skladatelje Prve bečke škole i dvojice romantičara Franza Schuberta i Gustava Mahlera. Također smo čuli i zvukove koje su proizvodile prve civilizacije, a neki su čak imali priliku postati i dirigenti kada su  dirigirali virtualnom orkestru na ekranu. Poslije smo još malo obilazili i ostale značajne znamenitosti  Beča kao što je npr. palača Marije Kristine. Obilaskom bi nas istovremeno pratio simpatičan kas poznatih bečkih konja, što je pridonijelo zimskom i adventskom duhu. U 16 sati bilo je vrijeme za povratak i u ranovečernjim satima vratili smo se u Zagreb, upoznati s načinom stvaralaštva najpoznatijih bečkih umjetnika s mnogo lijepih iskustava iz eurposkog kulturnog centra.

 Mihaela Purgar, 3.b

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 17. 12. 2017. 19:24

RADIONICE DIGITALNE FABRIKACIJE

1.12.2017., u prostoru Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, predstavnici udruge FabLab održali su informatičke radionice za učenike OŠ Ivana Gorana Kovačića i XVIII. gimnazije.

U informatičkim radionicama članovi Udruge učenike su upoznali s: 3D printanjem, skeniranjem i modeliranjem u CAD programu te 2D digitalizacijom kolaža ili crteža. U radionicama učenici su mogli: isprobati 3D olovke, biti skenirani sa 3D skenerom te se osvrnuti u virtualnoj stvarnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 1. 12. 2017. 13:52

TERENSKA NASTAVA IZ GLAZBENE UMJETNOSTI I FIZIKE - MILANO -

     U sitnim jutarnjim satima 27.10. učenici maturalnih razreda s profesoricama Škudar Merle, Poček Rihtarić i Peter Jelenčić uputili su se prema talijanskom centru mode i opere – Milanu na dvodnevnu nastavu iz fizike i glazbene umjetnosti.

     U Milano smo stigli oko podneva i potom se prošetali gradom i stigli do Brere, gdje se nalazi zvjezdarnica u kojoj smo se upoznali s raznim istraživanjima i napravama našeg Ruđera Boškovića, ali i ostalih znanstvenika. Zatim smo posjetili crkvu Santa Maria Podone u kojoj je pokopan fizičar i matematičar Ruđer Bošković.

    Galerijom Vittoria Emanuela II. vratili smo se do najveće atrakcije grada  "Duomo di Milano"  i bili smo oduševljeni izgledom i veličinom katedrale, te njezinim interijerom. Naše turističke fotografije uljepšao je zalazak sunca.

  Također smo razgledali i dva stambena tornja poznata pod nazivom Bosco Verticale (Vertikalna šuma)odnosno zelene fasade i gusto ozelenjene terase višestambenih zgrada. 

Laganom šetnjom stigli smo do restorana gdje smo večerali i  nakon toga je slijedio smještaj u hotel koji je izgledom bio iznad očekivanja za školski izlet.

    Subotnje razgledavanje započeli smo u Milanskoj Scali, gdje smo obišli koncertnu dvoranu i muzej u sklopu La Scale.  Ostali smo bez daha razgledavajući veliku koncertnu dvoranu. Vodiči su nas detaljnije informirali o životima i stvaralaštvu skladatelja poput Verdija, Rossinija i Donizettija, te o samoj povijesti La Scale. 

    Nakon toga smo posjetili Leonardo3 museo,  muzej  Leonarda da Vincija gdje su bile prikazane rekonstrukcije njegovih izuma, te se zabavili s raznim interaktivnim sadržajima

   Popodne smo imali slobodno i svatko ga je doživio na svoj način. Zahvaljujući poznatim specijalitetima Italije i šetnjom po dućanima uspjeli smo doživjeti društveni i ubrzani talijanski vikend. Nakon predivnog popodnevnog uživanja, punih ruku i trbuha, morali smo se vratiti u realnost i krenuti prema Zagrebu. 

Marija Babić i Petra Kardum, 4.b

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 30. 11. 2017. 21:13

PROJEKT "HER STORY", POLJSKA

Prošli tjedan je desetero naših učenika sudjelovalo u šesterodnevnom seminaru u sklopu projekta "Her Story“. Erik Jurković, Lara Mati, Anabel Musollaj, Dorian Mutapčić, Nika Perić, Anja Puljak, Lucija Pušonjić, Marija Šaravanja, Leo Škarica, i Sara Žganec susreli su se s vršnjacima iz Poljske i Njemačke u Krzyżowi, Po, gdje su sudjelovali u nekoliko zanimljivih radionica i diskusija na temu spolne diskriminacije u povijesti i danas, na primjeru situacije u svojim matičnim zemljama, ali i globalno. Naučili su pripremati intervju sa svjedocima pokreta otpora, koristiti profesionalnu opremu za snimanje te naposlijetku producirati kratak dokumentarni i igrani film. Drugi dio odvit će se u drugom polugodištu. Projekt se provodi u suradnji s hrvatskom udrugom HERMES i njemačkom Kreisau-Initiative e.V.

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 11. 2017. 14:39

AKTIVNOST GYMKHANA U SKLOPU PROJEKTA EUROPEAN ACTIVE CITIZENSHIP

U nizu priznanja našem Erasmus + projektu European Active Citizenship, stigla je i europska oznake kvalitete. Čestitamo još jednom svim vrijednim učenicima i profesorima koji su osmislili i proveli Gymkhanu!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 20. 11. 2017. 00:02

NAGRADNI IZLET UČENIKA XVIII. GIMNAZIJE

Dana 13.10.2017., učenici 18. gimnazije zaputili su se na kratki nagradni izlet. Nakon okupljanja ispred Gradskog poglavarstva u 9 sati ujutro, krenuli smo autobusom prema Ozlju. Tamo smo posjetili Zavičajni muzej, dvorac smješten na strmini iznad rijeke Kupe, koji obuhvaća povijest od 6000 godina naseljenosti tog kraja. Učenici uz pratnju profesora i vodiča su prošli kroz zanimljiv dio muzeja i dvorca gdje su bili izloženi razni predmeti hrvatske povijesti koji se protežu od raznovrsnih oruđa do nošnji i sakralnih objekata i kipova. Poseban dio posvećen je i Slavi Raškaj, poznatoj hrvatskoj umjetnici i slikarici. Nakon kratkog odmora uz kavicu, otišli smo u Krašić – rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca, gdje smo posjetili crkvu s njegovim kipom. Svećenik nas je gostoprimljivo upoznao s interijerom i eksterijerom crkve te nam i ispričao ponešto zanimljivo, što o Stepinčevom životu, što o njegovoj službi i djelima. Nakon obilaska crkve, oko 13 sati, zaputili smo se busom prema restoranu Žumberački raj u kojem nam je bio zakazan ručak. Ručak je bio jedan od najboljih dijelova ovog putovanja, a imali smo i prilike jesti domaće zlevanke (inače tradicionalno jelo sjevernog hrvatskog podneblja). Nakon okrijepe dobili smo i priliku razgledati posjed vlasnika restorana, gdje smo mogli osjetiti onaj seoski način i izgled života. Ne samo da smo mogli osjetiti seoski način života kao gradska djeca, nego se i družiti sa divljom svinjicom Jurom koji je ispao apsolutna zvijezda. Nakon kraćeg druženja s njim, uputili smo se natrag prema Zagrebu, gdje smo po putu svratili u malu grkokatoličku crkvu. Nakon kratkog obilaska crkvice koja je izgrađena na malom umjetnom otoku, polako smo se vratili oko 17 sati, čak i ne toliko umorni, pa se uputili k nekim drugim obavezama, s jako, jako dobrim danom iza sebe:)

Alma Dautović, 4.d

Ostale fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 5. 11. 2017. 22:01

ŠKOLSKI ZBOR ODUŠEVIO UZVANIKE U TRAKOŠĆANU

U petak, 20. 10. 2017., naš školski zbor koji vodi profesorica Monika Harjač, u pratnji ravnateljice Irene Vajdovčić, uputio se u Hrvatsko Zagorje prema prelijepom dvorcu Trakošćanu. U Trakošćan smo došli na poziv dr. Bilić, ravnateljice KDV-a (Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika), prigodom proslave 25. godišnjice njihovog rada. Izostanak toga dana iz škole bila je ujedno i nagrada za dio zbora koji je preko ljeta ostao jedno duže vrijeme u Zagrebu i dolazio na probe za nastup na obilježavanju francuskog nacionalnog praznika. U hotel Trakošćan  doputovali smo ranije pa smo imali vremena isprobati sve točke, prošetati  i urediti se za nastup. Otpjevali smo hrvatsku, njemačku i europsku himnu na njemačkom jeziku na što smo vrlo ponosni. Vratili smo se u publiku podržati nastup učenika naše škole koji su izveli autorsku pjesmu učenika Brune Kovačića „Schönes Wesen“. Naš Bruno je pjevao glavni vokal i svirao klavijature, Dora Vukušić je pjevala prateći vokal, Rebecca Knežević je svirala violinu, a Marina Elezović gitaru. Pjesma je bila na njemačkom pa nisam razumjela riječi jer ne učim taj jezik, ali to me nije spriječilo da je doživim i zaplačem jer glazba očito govori svojim jezikom. Zamijetila sam da je veći dio uzvanika snimao njihovu točku i pustilo suzu uključujući i našu ravnateljcu koja je plakala od ponosa. Kasnije sam zamolila Doru da mi prevede tekst pjesme da uvidim njezinu pravu ljepotu te sam se još jednom oduševila. Nakon pjevanja još smo se jedno vrijeme zabavljali, a organizator nas je počastio ukusnim pizzama kojih je bilo mnogo više no nas. Vrlo su na ljubazno primili i počastili, a uzvanici nisu mogli odoljeti već su prilazili ravnateljici i uživo pohvalili našu izvedbu. Veseli i sretni ukrcali smo se u autobus, cijelim putem pjevali i došli u Zagreb. Na kraju želim reći da sam zahvalna voditeljici zbora i profesorici Moniki Harjač i ravnateljici škole što sam imala priliku otići u Trakošćan i sudjelovati na ovom svečanom događaju koji će mi ostati u lijepom sjećanju.
 

Tea Horvat, 3.c

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 30. 10. 2017. 10:26

HUMANITARNA GRUPA

I ove školske godine, s pojačanjem novih članova iz prvih razreda, s radom je nastavila humanitarna grupa. 6.10. naše vrijedne učenice Pia Birtić, Vanja Medić, Donna Maria Seremet, Lara Plasćar i Tea Juras pobrinule su se za slatka iznenađenja, a Pia, Donna Maria i Laura Kvaternik bile su na štandu. Sve skupljeno ide u dobrotvorrne svrhe.

10.1. posjetili smo pučku kuhinju i pomogli u pripremi hrane. Ovdje su svoju pomoć pružile Tea Juras, Tea Glasnović, Nika Petrović, Mia Milković i Lea Ivić.

Najavljujemo još jednu akciju, skupljanje hrane i kozmetike za potrebite obitelji. Svoje priloge možete donijeti od srijede, 24. 10., do petka, 26.10. na prvi kat kod panoa s rasporedom. Skupljene priloge odnijet ćemo udruzi Dobra volja.

Hvala našim vrijednim učenicima na trudu!

prof. Olga Bančić i Tamara Rabuzin

 
  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 10. 2017. 14:05

FESTIVAL MOBILNOSTI I EDUKACIJE

6. listopada sudjelovali smo na Festivalu mobilnosti i edukacije održanom u zagrebačkom hotelu Sheraton. Dio zainteresiranih učenika dobio je informacije o mogućnostima školovanja u inozemstvu, a ostali su predstavili naš Erasmus projekt i njegove dosadašnje rezultate.

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 16. 10. 2017. 08:52

SVEČANA PODJELA CERTIFIKATA DVOJEZIČNIH PROGRAMA, TE DSD I DELF DIPLOMA

U srijedu, 21. lipnja 2017. u 18,00 sati u svečanoj dvorani naše škole održana je svečana podjela certifikata. Tom prilikom maturantima koji su pohađali hrvatsko-francuski dvojezični program potvrde je uručila gospođa Martine Manavella, ataše za obrazovnu suradnju Francuskog veleposlanstva u Zagrebu, a učenicima koji su pohađali hrvatsko-njemački dvojezični program gospodin Arne Hartig, voditelj za kulturu i obrazovanje Njemačkog veleposlanstva u Zagrebu. Učenicima su uručene i Njemačke jezične diplome (DSD) te diplome za položen ispit iz DELF-a.

Milan Josić, prof.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 12. 10. 2017. 08:55

XXIII. VEČER FRANCUSKE ŠANSONE

U organizaciji Prokulture - Opservatorij kulturnih politika - Split, u petak  6. listopada 2017., u prekrasnom ambijentu Teatrina Gradske knjižnice Solin održana je XXIII. Večer francuske šansone u sklopu XXIII. Dana francuskog jezika i kulture. Među desetak vrsnih mladih glazbenika i u društvu gosta večeri, dalmatinskog šansonijera Tedija Spalata, po prvi je puta nastupila i naša učenica Kristina Patrčević koja je izvela pjesmu Le sens de la vie (Smiso života) pjevačice Tal, uz klavirsku pratnju maestra Jurice Karuze.

Na Nacionalnom glazbenom susretu u Omišu, održanom u svibnju 2017. uz predstavnike Francuskog veleposlanstva gostovala je i dr. sc. Nansi Ivanišević, osobna izaslanica Predsjednice RH u Međunarodnoj organizaciji frankofonije, na čiji je poziv Kristina sa svojom mentoricom Monikom Harjač, prof. gostovala u Solinu.

Čestitke našoj Kristini na sjajnom nastupu i predstavljanju naše Škole.

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 10. 2017. 08:14

E-TWINNING PROJEKTU „MOJA A TVOJA MATEMATIKA“ DODIJELJENA OZNAKA KVALITETE

Ponosno objavljujemo da je našem projektu „Moja a tvoja matematika“ dodijeljena oznaka kvalitete! Tijekom provedbe ovog nacionalnog eTwinning projekta korištene su pedagoške inovacije u svrhu što aktivnijeg uključivanja učenika, a ostvarena je i komunikacija i razmjena među učenicima. Dodana vrijednost projekta je iskoristivost materijala u nastavi što povećava kvalitetu učinka projekta na hrvatski obrazovni sustav.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 28. 9. 2017. 11:14

OSAMNAESTA NA 18. TERRY FOX RUNU

Među više od 6000 građana koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji Terry Fox Run, bili su i učenici i nastavnici naše škole. Trčali smo, rolali se i vozili bicikle, i dobro smo se zabavili. Cilj utrke Terry Fox Run je prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima, a dosad je prikupljeno više od 6.300.000 kuna. Iznos prikupljen ove godine donirat će se Institutu Ruđer Bošković u svrhu daljnjeg istraživanja raka.

Djelić atmosfere pogledajte na fotografijama u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 9. 2017. 14:50

TERRY FOX RUN

Pozivamo sve učenike, profesore i roditelje  koji žele sudjelovati u humanitarnoj utrci Terry Fox Run da se u nedjelju 24.9. u  15 sati okupe na glavnom ulazu u Jarun (najbližem Malom jezeru).   

Utrka je na Malom jezeru, a svi one koji se misle da nisu u najboljoj kondiciji za trčanje, 6,3 km mogu prehodati, rolati, voziti bicikl,….

Sudjelovanje u utrci je besplatno, ali oni koji žele kupnjom majice od 50 kn daju donaciju za Institut Ruđer Bošković u svrhu istraživanja.

Utrka se svake godine održava u čast Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. Njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Ana Boban Lipić, prof.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 22. 9. 2017. 21:46

INTERVJU S VELEPOSLANICOM REPUBLIKE FRANCUSKE U REPUBLICI HRVATSKOJ GĐOM. CORINNE MEUNIER Vijest ima dokument u privitku

Učenici naše škole : Lennarta Spajić, Bruno Kovačić i Karla Prole s mentoricom Monikom Harjač, prof. imali su veliku čast intervjuirati NJ. E. Corinne Meunier uoči nastupa zbora na proslavi Francuskog nacionalnog praznika. Veleposlanica je pohvalila naš angažman i ozbiljnost u radu te istaknula odličnu suradnju kojoj se nadamo i u budućnosti.

Monika Harjač, prof.

Intervju se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 22. 9. 2017. 11:05

ERASMUS PROJEKT - PUTOVANJE U FINSKU

Kao ponosni sudionici Erasmus plus European Citizenship projekta, sudjelovali smo u jednoj od mnogih razmjena učenika, a putovali smo u Finsku. Naše putovanje započelo je već davnih dana kada smo izabrani za sudjelovanje u projektu. Put nije bio lagan i bilo je puno posla za napraviti; izrade raznih plakata, mnogobrojni održanih sastanci, snimanje podcasta, pripremanje Gymkhane i još mnogo toga. Oni koji su svojim radom i zalaganjem zaslužili nagradu, bili su pozvani u Finsku. 

Dana 7.5. zajedno s našim divnim profesoricama Tamarom Rabuzin i Marijom Hodak, krenuli smo na put iz Zagreba prema Istanbulu. Presjeli smo u Istanbulu za Helsinki. U hladnom Helsinkiju su nas dočekali finski profesori koji su nas dovezli do "meeting pointa" s našim domaćinima. 

Tjedan dana u Finskoj bilo je maksimalno ispunjeno događanjima, posjetima muzejima, igrama i novim iskustvima. Novih iskustava i prijateljstava bilo je na pretek. Upoznali smo divne učenike, profesore, ravnatelje... Imali smo i puno posla, a rezultat našeg rada i udruženih snaga učenika iz svih pet zemalja koje sudjeluju u projektu je odlična radio emisija koja se bavi „gorućim“ pitanjima na kojima gradimo naš projekt: obnovljivim izvorima energije, siomaštvom djece, migracijama i nezaposlenošću. Škola domaćin u Finskoj je bila možda jedno od najvećih oduševljenja cjelokupnog puta. Modernizirana, prijateljski nastrojena i maksimalno funkcionalna. Više od 40 učionica dovoljno je da se smjesti oko 1000 učenika koji vole ići u školu i vole boraviti u njoj. 

Povratak iz Finske izazvao je tugu i suze na rastanku. Iskustvo koje će nam zasigurno ostati u sjećanju zauvijek bilo je vrijedno svakog truda. Iznimno zahvalni i oduševljeni Finskom i ovim projektom, ovim putem se zahvaljujemo našim profesoricama i XVIII. gimnaziji. 

Učenici drugih razreda Leda Špiranec, Matea Laić, Mia Schwerer, Ana Mihaela Velički i Vid Opačić.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 5. 9. 2017. 12:05

NASTUP ZBORA NA OBILJEŽAVANJU FRANCUSKOG NACIONALNOG PRAZNIKA

Veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Corinne Meunier, i njezin suprug Philippe Meunier, bili su domaćini domjenka održanog u Zagrebu povodom proslave Francuskog nacionalnog praznika. Domjenku su prisustvovali brojni uzvanici iz raznih područja dok je europsku, hrvatsku i francusku himnu otpjevao a capella zbor naše škole. Veleposlanica je pozdravila prijateljstvo između Francuske i Hrvatske te naglasila francusko-hrvatsku suradnju koja ima za cilj dodatno se pojačati u pogledu nadolazećeg hrvatskog predsjedanja EU-om u 2020. godini, te pripremama Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, također 2020. godine.

 

Iz govora Nj. E. s ponosom ističemo sljedeće: „Veliki bravo i za učenike XVIII. gimnazije koji su prekrasno otpjevali europsku, hrvatsku i francusku himnu.“

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 7. 2017. 13:03

PROJEKTU EUROPEAN ACTIVE CITIZENSHIP GYMKHANA DODIJELJENA OZNAKA KVALITETE

   

Ponosno objavljujemo da je našem projektu European Active Citizenship Gymkhana na eTwinningu dodijeljena oznaka kvalitete! Oznaku kvalitete naš projekt zaslužio je zbog korištenja pedagoške inovacije u svrhu što aktivnijeg uključivanja učenika u projektne aktivnosti tijekom provedbe, kvalitetno ostvarene komunikacije i suradnje partnerskih škola gdje su učenici surađivali u međunarodnim skupinama sastavljenim od učenika iz više škola i mnogih drugih kvaliteta. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 12. 7. 2017. 22:13

EUROPSKI PARLAMENT MLADIH

Za Europski parlament mladih saznali smo preko prezentacije u školi. Riječ je o neprofitnoj organizaciji koja okuplja mlade iz cijele Europe pa i šire. Ove su godine u Hrvatskoj održana tri zasjedanja: regionalno zasjedanje u veljači u Zagrebu, nacionalno zasjedanje u ožujku u Slavonskom Brodu te regionalno zasjedanje u Zadru prošli vikend. Nakon zasjedanja u Hrvatskoj, Europarlamentarci dobivaju priliku sudjelovati u zasjedanjima po cijeloj Europi.

Zasjedanja obično traju tri dana te se sastoje od team buildinga, rada u skupinama te opće skupštine.

Team building služi za povezivanje s ljudima s kojima ste u grupi kako biste kasnije lakše mogli izražavati vlastito mišljenje; igraju se igre kojima je cilj da se članovi opuste, zbliže i povežu s drugim članovima te se zajedničkim radom rješavaju određeni problemi.

„Iako se to možda čini nepotrebnim, smatram da su učenje građenja odnosa s drugim ljudima i prevladavanje treme, vrlo važne stvari koje se nauče u takvim oblicima igre“, smatra Ivor.

Drugi dan se radi po skupinama vezano uz zadanu temu ili problem, a posljednji dan svaka skupina predstavlja svoj rad nakon čega slijedi rasprava.

„Preporučila bih Europski parlament mladih svima koji žele razviti govorničke sposobnosti, informirati se o događanjima u svijetu, izraziti vlastito mišljenje o aktualnim temama i pritom se zabaviti“,  kaže Paula.

„Zasjedanja Europskoga parlamenta mladih predstavljaju odličnu priliku za sve koji žele upoznati nove i zanimljive ljude, raspravljati o aktualnim društvenim temama na engleskome jeziku i vježbati govorničke vještine“,  zaključuje Viktor.

Ivor Bulat, Viktor Krklec, Paula Šolc, 3.c

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 6. 2017. 23:01

MAX SUCHT DEN SUPERSTAR

U petak, 26. svibnja 2017. godine naši su učenici: Bruno Kovačić, Rebecca Knežević, Vid Opačić, Dora Vukušić i Marina Elezović s profesoricom Monikom Harjač predstavljali našu školu na manifestaciji „Max sucht den Superstar“ koja promiče učenje njemačkog jezika kroz glazbu, ples, glumu, recitaciju i sl. u organizaciji Europskog kulturnog kruga. Tom je prigodom učenik Bruno Kovačić sam napisao tekst pjesme na njemačkom jeziku i pjesmu je uglazbio. Pjesma nosi naziv "Schönes Wesen", a izvedena je uz solista (Bruno Kovačić) u pratnji violine (Rebecca Knežević), klarineta (Vid Opačić), gitare (Marina Elezović), back vokala (Dora Vukušić), a sve pod vodstvom mentorice Monike Harjač, prof. Sretni smo što smo mogli pokazati svoje talente, upoznati nove ljude i otputovati u Varaždin. Događaj  nam je ostao u lijepom sjećanju, a planiramo se vratiti i sljedeće godine.

Dora Vukušić, 2.a

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 6. 2017. 12:04

NACIONALNI GLAZBENI SUSRET: „ŠANSONA JE ZAKON!“ Vijest ima dokument u privitku

Naše putovanje na nacionalni glazbeni susret „Šansona je zakon!“ započelo je na proljeće 2017. godine pozivom Francuskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj. Ideja projekta je popularizacija kulture i umjetničkog djelovanja mladih koji uče francuski jezik. Susret se održao u Omišu 27. svibnja 2017. godine. Našu školu je predstavljala učenica Kristina Patrčević s metoricom Monikom Harjač, prof.  Odlučile smo se  predstaviti pjesmom „Le sens de la vie“ pjevačice Tal što se pokazalo odličnim izborom ne samo po sjajnim reakcijama publike već i pozivom na međunarodno natjecanje mladih izvođača francuske šansone koje će se održati 2. srpnja 2017. godine u Trogiru. Na kraju bismo posebnu zahvalu uputile profesorici Nansi Ivanišević, utemeljiteljici i predsjednici Prokulture - Split i izaslanici Predsjednice Republike Hrvatske u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije,  na odlično organiziranom druženju.

Kristina: „ Meni je rad na ovom projektu donio jedno lijepo iskustvo i prije svega zabavu uz ispunjen i odlično organiziran sadržaj. Imala sam priliku prošeteti užurbanim Splitom i Omišem – malim, ali živim gradom koji se skriva u sjeni stjenovitih brda koje je uspjela razdvojiti samo rijeka Cetina koja se spaja s morem. Smatram da kad se spojila pjesma, more, veselje i pozitivna energija, svijet je odmah postao ljepši.“

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 6. 2017. 12:00

NATJEČAJ ZA SAVJETNIKE PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU Vijest ima dokument u privitku

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić raspisala je natječaj za izbor novih članova Mreže mladih savjetnika ili MMS-a, stalnog savjetodavnog tijela pravobraniteljice koje čine isključivo djeca.

Uputila je javni poziv djeci iz cijele Hrvatske, putem Ministarstva znanosti i obrazovanja i osnovnih i srednjih škola te putem medija, da joj se jave i kandidiraju za ove specifične „dječje izbore“. Ispunjeni obrazac za natječaj pošaljite na e-mail adresu mojglas@dijete.hr ili poštom na adresu: Pravobraniteljica za djecu, Teslina 10, 10000 Zagreb, s naznakom Natječaj za MMS najkasnije do 1. rujna 2017. 

Više informacija možete pronaći ovdje , a obrazac preuzmite u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 31. 5. 2017. 00:14

HUMANITARNA AKCIJA ZA POMOĆ MALOM DOMU U AFRICI

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Nastavničko vijeće 18. gimnazije uz podršku ravnateljice odlučilo je uključiti našu školu u izuzetnu humanitarnu akciju kojom se želi sakupiti novce za donaciju školskog autobusa Srednjoj školi sv. Franje i domu za nezbrinutu djecu i djecu s posebnim potrebama Mali dom u afričkom selu Donja Subukija u Keniji.

Ovoj akciji priključile su se već mnogobrojne škole diljem Hrvatske – cilj je 70 škola. Svaka škola bi trebala sakupiti oko 1000 eura, jer je za kupnju autobusa, koji bi bio adekvatan prometnim uvjetima ove zabačene afričke regije, potrebno 70.000 eura.

Inicijator akcije je profesor Tonći Maleš, koji je krajem prošle i početkom ove godine volontirao u Malom domu te tako iz prve ruke iskusio siromaštvo i bijedu kojoj su djeca izložena, ali i vrijedna nastojanja djelatnika škole i Malog doma da im pruže priliku živjeti životom dostojnim čovjeka.

S obzirom na broj učenika naše škole, primjeren iznos donacije bi bio 20 kn. Naravno da je dobrodošla i svaka veća donacija. Donacije ćemo prikupljati po razredima do kraja sljedećeg tjedna, 2. lipnja 2017. U akciju će se naravno uključiti i nastavnici škole, ali i naša Humanitarna grupa prodajom kolača u školi.

Pomozite nam svojim prilogom da ova akcija uspije i da malim odricanjem učinimo veliko djelo!

U prilogu možete pročitati pismo nositelja akcije ''Prijatelji malog doma'' i voditelja akcije profesora Tonćija Maleša. Putem linka možete posjetiti stranice Humanitarne udruge ''Prijatelji malog doma'' i snimku gostovanja Tonćija Maleša u emisiji ''Hrvatska za pet'' te promotivni film akcije, koji će vas odvesti u samo srce Afrike, među one koji očekuju našu pomoć.

Unaprijed zahvaljujemo vjerujući u vašu dobrotu!

Nastavničko vijeće 18. gimanzije

https://www.youtube.com/watch?v=z_pww7pi5-s

https://www.youtube.com/watch?v=t9Fhledp5dw

https://web.facebook.com/Malidom.Africa/?fref=ts

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 26. 5. 2017. 21:58

TRČIMO ZA DIJETE 31 -TVOJIH 5 ZA NJIHOV SVIJET

Pozivamo sve učenike 18.gimnazije da se pridruže na humanitarnoj utrci „Trčimo za Dijete 31 -Tvojih 5 za njihov svijet“ u organizaciji udruge „Marijini obroci“ koja će se održati  u nedjelju 28. svibnja u parku Maksimir sa početkom u 9.30h. Sama utrka počinje u 11 h, a kotizacija je 10 kn. Ako niste sportski tip, ne brinite jer osim utrke na 5 km, pripremljen je bogati glazbeni program gdje će među ostalima nastupati Nina Badrić, dječja utrka, treasure hunt, obiteljska štafeta, modna aukcija i još mnogo toga.

Misija Marijinih obroka jest djeci u najsiromašnijim dijelovima svijeta pružiti jedan obrok dnevno na svom mjestu obrazovanja. Svojim aktivnim djelovanjem, Marijini obroci svakodnevno prehranjuju preko 1.200.000 djece. Stoga nam se pridružite ove nedjelje i time ćete nam svojom prisutnošću pomoći proširiti vijest o djelovanju Marijinih obroka.

S veseljem vas očekujemo!

Dora Begović, 3. a

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 26. 5. 2017. 21:50

DEKICA ZA SNOVE

Tridesetak učenika 1., 2. i 3. razreda 22.05.2017. od 12 do 14 sati sudjelovalo je u akciji „Dekica za snove“ koja promovira čitanje i volontiranje.

Bili smo udobno raspoređeni po dekicama na Zrinjevcu, a „Tete pričalice“ čitale su nam zanimljive priče i ulomke iz knjiga. U čitanje su se aktivno uključili i naši učenici, a neki su bili toliko hrabri da su dali i izjavu za televiziju.

Akciju je organizirala udruga „Smiješak za sve“ s idejom da se poveća broj volontera za njihov glavni projekt „Teta pričalica u zagrebačkim bolnicama“. Raduje nas što će dio naših učenika nastaviti suradnju s ovom udrugom i postati „Teta pričalica“! Vjerujemo da će mali bolesnici uživati slušajući njihove priče.

Ana Boban Lipić, prof. 

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 5. 2017. 22:19

OSVRT NA TERENSKU NASTAVU U NJEMAČKOJ I AUSTRIJI ( 29.04.2017. - 01.05.2017.)

U subotu 29. travnja 2016. treći razredi XVIII. gimnazije uputili su se u Minhen, na trodnevnu terensku nastavu iz geografije, uz pratnju profesora Galla, Letice i Rossinija. Na put smo krenuli ispred zgrade Gradskog poglavarstva u sitne noćne sate te smo uz kraća zaustavljanja radi odmora, stigli na naše prvo odredište – dvorac Linderhof, ljetnikovac bavarskog kralja Ludwiga II. Ovaj ljetnikovac je uz dvorac Neuschwanstein bio izgrađen po uzoru na scene iz Wagnerovih opera čijim je se stvaralaštvom divio Ludwig II. Nakon obilaska Linderhofa uputili smo se prema bajkovitom dvorcu Neuschwanstein kojim je bio očaran i Walt Disney. Uz stručno vodstvo razgledali smo dvorac te krenuli prema Minhenu u hostel A&O. Slobodno vrijeme po dolasku u bavarsku metropolu moglo se provesti u razgledu grada ili shoppingu te smo nakon večere umorni brzo utonuli u snove. Drugi dan smo se nakon doručka uputili u razgled bavarske metropole pješice, obišli Marienplatz, Frauenkirche, Residenz Palace, srednjovjekovni Hofbrauhaus, bavarski Parlament, Kraljevsku palaču, Felderrnhalle te posjetili Tehnički muzej koji je ujedno najveći muzej tehnologije i znanosti u svijetu, na kojem je na 6 katova izloženo oko 28.000 eksponata iz 50 različitih područja prirodnih znanosti i tehnologije. Zatim su se neki učenici uz pratnju profesora uputili u Allianz Arenu na utakmicu Munchen 1860 – Eintracht Braunschweig. Ostali su slobodno vrijeme proveli u boljem upoznavanju grada te tramvajskih linija i linija podzemnih željeznica. Nakon povratka u hostel i kraćeg odmora te večere krenuli smo u noćno upoznavanje bavarske prijestolnice koje nije predugo trajalo. Sljedeći dan nakon doručka smo se odjavili iz hostela te krenuli prema BMW-Weltu, višenamjenskom izložbenom centru koji se koristi za sastanke i promotivne događaje BMW vozila. Nastavak putovanja odveo nas je u Salzburg, austrijski grad koji je poznat po tome što je u njemu rođen genijalni W.A. Mozart. U razgledu grada imali smo mogućnost obići Katedralu, Glockenspiel, Crku Sv. Petra, Mozartovu rodnu kuću i  Mozartov trg te uživati u kupnji i kušanju slavnih mozart čokoladnih kuglica. Zatim je, nažalost, bilo vrijeme za povratak pa smo sedmosatnim putovanjem autobusom, uz kraće stanke, stigli pred Gradsko poglavarstvo oko 22 sata gdje je naše uzbudljivo putovanje bilo privedeno kraju. Zahvaljujući našim brižnim profesorima koji su se potrudili da nam izlet bude zanimljiv, sretni smo se živi i zdravi vratili našim kućama.

Talia Plešnik Valido, 3.c

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 5. 2017. 22:09

GYMKHANA U XVIII. GIMNAZIJI

Lijepo vrijeme obilježilo je prvu „domaću“ gymkhanu održanu 16. svibnja na našoj školi, za razliku od vjetrovite međunarodne iz ožujka. Okolica škole ponudila je idealne pozicije za četiri base-pointa, a najviše uspjeha u odgonetavanju koordinata i rješavanju zadataka u propisanom vremenu imala je Kristina Lešić iz OŠ Vladimira Nazora. Čestitamo i zahvaljujemo na sudjelovanju svim sudionicima.

Sandra Tardelli, prof.

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 19. 5. 2017. 08:44

PO(E)ZITIVA

Nije novost da su naši učenici svestrani i nadareni.  

To je ove godine pokazala i Alma Dautović, učenica 3. d razreda, koja je, uz učenicu Karlu Škrlec iz 1. a razreda, sudjelovala u Po(e)zitivi, natječaju Grafičke škole u Zagrebu za najbolji pjesnički rad. Tema je natječaja bila žena u umjetnosti, potaknuta obilježavanjem devedeset i pete godišnjice rođenja pjesnikinje Vesne Parun.

Od sedamdeset i devet radova učenika srednjih škola u Hrvatskoj Povjerenstvo je odabralo dvadeset najboljih radova koji će biti objavljeni u zborniku Po(e)zitive. Jedan je od njih i Almina pjesma koju možete pročitati u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 15. 5. 2017. 23:46

TERENSKA NASTAVA - BUDIMPEŠTA

Dana 1. i 2. travnja drugi razredi XVIII. gimnazije zaputili su se u Budimpeštu na terensku nastavu. Krenulo se oko 6 ujutro ispred zgrade zagrebačkog Poglavarstva. Na putu do Budimpešte vrijeme smo kratili raznim referatima učenika o povijesti Mađarske i Budimpešte, nacionalnim jelima i plesu čardašu. Uoči dolaska dogovorili smo plan za cijeli dan. Prva destinacija nam je bila Citadela na budimskoj strani grada. Tamo smo vidjeli veličanstveni pogled na rijeku Dunav i mostove koji povezuju Budim i Peštu do koje ćemo nešto kasnije otići. Sljedeća postaja je bila bazilika sv. Ištvana te smo se prošetali do ulice Vaci. Tamo smo dobili nešto slobodnog vremena da istražimo peštanski dio grada i odmorimo se od zamornog puta. Čula sam od mnogih prijatelja da ih grad podsjeća na uvećani Zadar, s čime se ne bih složila. Po meni Budimpešta je arhitekturom sličnija Zagrebu. Nakon slobodnog vremena uputili smo se do Dunava te smo se smjestili na brod koji nas je sat vremena vozio po Dunavu, ploveći ispod slavnih budimpeštanskih mostova. Dok se sunce prelijevalo preko zlatnih oblaka, dok je vjetar puhao, prolazili smo ispod predivnih mostova i ugodno se proveli. I onda smo krenuli prema hotelu, gdje smo večerali uz dobre prijatelje i zabavu prenoćili. Ujutro, nakon doručka krenuli smo u finalni dan obilaska. Prvo smo otišli do ribarskog bastiona na budimskoj strani grada, gdje smo nešto saznali o samoj građevini te o ptici Turul, koja je, po legendi, okupila sedam mađarskih plemena te ih iz Azije dovela do Panonske nizine. Nakon još malo slobonog vremena u Vaci ulici, krenuli smo prema Zagrebu uz usputno stajanje na jezeru Balaton. Što reći o Balatonu? Doživljaj nije bio neki, osim ako nikad u životu niste vidjeli ni hranili patke. I tako smo se napokon oprostili s Mađarskom, uglavnom pjevanjem u busu. Ono što mogu zaključiti iz puta jest da je Budimpešta jedan predivan grad, pun kulture, predivnih građevina i ugodnih ljudi.. Kolege iz generacije su definitivno učinili ovaj put veselijim uz svoje šale i pomalo neobičan glazbeni ukus. Sve u svemu ova terenska nastava ostat će mi u lijepoj uspomeni.

Morana Mikulić, 2.d

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 10. 5. 2017. 21:12

SVEČANA PODJELA DIPLOMA I ZAHVALA ZA DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u školi održana je 14.3.2017. u organizaciji Crvenog križa. Dobrovoljno je krv dalo 24 učenika i djelatnika škole. Svečana podjela diploma i zahvala za dobrovoljno davanje krvi održana je 5.5.2017. u Gradskoj vijećnici. Zahvaljujemo se svima na njihovoj humanosti i brizi za sve koji su u potrebi.

 

U nastavku pogledajte fotografije s podjele.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 5. 2017. 20:46

“DOJDI OSMAŠ - ZAGREB TE ZOVE”

Pozivamo učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje da u petak 12. svibnja 2017. u vremenu od 10.00 do 16.00 sati posjete štand XVIII. gimnazije u okviru akcije “Dojdi osmaš”.

Zainteresirani za upis u našu školu će sve informacije i brošure moći dobiti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog na štandu 28. Stoga, pozivamo osmaše i njihove roditelje da se upoznaju s bogatim redovnim, izbornim i fakultativnim programom naše škole, razgovaraju s profesorima i učenicima te saznaju više o svakodnevici u našoj školi.

Posjetitelji će tijekom trajanja manifestacije moći uživati i u prigodnom programu zagrebačkih srednjoškolaca u kojem će sudjelovati i naši učenici glazbenim nastupom u terminu oko 11.00 sati.

Na kraju, zahvaljujemo profesorima i učenicima naše škole koji sudjeluju na ovogodišnjoj manifestaciji „Dojdi osmaš“.

Dobro nam došli!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 5. 2017. 22:30

AKCIJA DEKICA ZA SVE - UŽIVAMO ČITAJUĆI NA ZRINJEVCU

Naša škola uključila se u akciju Dekica za sve kojoj je svrha  promoviranje  čitanja i volontiranja te  upoznavanje s udrugom  Smiješak za sve. Glavni cilj je povećanja broja volontera za  glavni projekt Teta pričalica u zagrebačkim bolnicama. Akcija Dekica za sve je planirana je 22.05.2017. u periodu od 12-14h na zelenim površinama našega Grada, a uključeno je više osnovnih i srednjih škola.  Naša škola uključit će se  s 30-tak učenika, koji će biti raspoređeni po dekicama na Zrinjevcu u grupama po  10. Na svaku grupu dolazi ili jedna Teta pričalica ili jedan glumac koji će vam čitati.  Molim zainteresirane učenike koji žele sudjelovati u ovoj akciji ili čitati tj. asistirati Tetama pričalicama da se odmah jave dežurnom učeniku ili  prof. Boban Lipić  danas za velikog odmora. I dečki su dobrodošli i mogu postatii Stričeki pričalice ili naprosto uživati u slušanju zanimljivih tekstova!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 3. 5. 2017. 12:52

11. EDUKACIJSKA JUTRA FESTIVALA TOLERANCIJE

U Zagrebu se u travnju održao 11. Festival tolerancije. Unutar programa Festivala održavaju se Edukacijska jutra koja su i ove godine  posjetili naši učenici. Cilj Edukacijskih jutara je približiti mladima tragediju Holokausta kroz filmski medij, svjedočanstva preživjelih te predavanja stručnjaka.

Četrdesetak učenika prvih razreda gledalo je film Fannyno putovanje, višestruko nagrađivani film za mlade zasnovan na istinitoj priči o jedanaestero maloljetnika židovskog podrijetla koji 1943. godine bježe iz okupirane Francuske prema Švicarskoj. Nakon filma o vlastitom iskustvu govorio im je Branko Lustig. Njegova priča bila je potresna, poučna i svjedočila je o neuništivosti nade i ljudskog duha.

Oko četrdeset učenika trećih razreda slušalo je predavanje Daniela Wildmanna Željena tijela – ideal arijevske muškosti u kojem je dr. Wildmann ukazao na vizualni jezik filma Olympia. Taj dokumentarni filma o Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine režirala je Leni Riefenstahl, jedna od najpoznatijih redateljica nacističke Njemačke. Bila je  poznata po svojim zloglasnim propagandnim filmovima snimljenima za potrebe režima. Wildmann je analizirao  način na koji je Reifenstahlova prikazala arijevsku muškost te pokazao koju su ulogu u tome igrali antisemitizam i specifična interpretacija grčke mitologije.  Nakon filma i učenici su uključili u diskusiju  sa svojim pitanjima i komentarima.

Ana Boban Lipić, prof.

Fotografije pogledajte u nastavku.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 3. 5. 2017. 12:39

PILOT PROJEKT FINANCIJSKE PISMENOSTI „BOLJE ZNAMO, VIŠE RAZUMIJEMO“

Četrdesetak učenika naše škole sudjelovalo je pilot projektu financijske pismenosti „Bolje znamo, više razumijemo“.  Projekt se provodo u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba i obuhvatio  je 5 zagrebačkih srednjih škola. Bilo je organizirano  predavanje o značaju financijske pismenosti za profesore te dvije edukacijske radionice za učenike u trajanju od 90 minuta. Program su pripremili predstavnici udruženja financijskih institucija HGK-a i HANFA –e, uz podršku Gradskog ureda za obrazovanje.

Predavači su bili stručnjaci iz područja bankarstva, osiguranja, leasinga, fondova, tržišta kapitala.  Saznali smo brojne informacije, od osiguranja pa sve do investicijskih i mirovinskih fondova. Oni kojima štednja ne ide baš najbolje dobili su korisne savjete kako bi mogli započeti štednju. Kako su na projektu sudjelovali učenici trećih i četvrtih razreda, saznali smo mnogo o leasingu i različitim osiguranjima jer će nam to uskoro biti vrlo aktualno. Većina učenika čula je za kredite, tekuće i žiro račune, no nisu baš točno razumijeli što znače ti pojmovi. Ovaj projekt pomogao nam je da naučimo nešto novo i utvrdimo što već znamo. Smatramo da je financijska pismenost važna za naš budući osobni i profesionalni život. Naši predavači bili su zanimljivi, a atmosfera radna i opuštena.

Projekt smo zaokružili sudjelovanjem na Okruglom  stolu   u HGK – u 3131. 03. 2017. te smo mogli razmjeniti  iskustava s ostalim sudionicima Projekta.  Posebno je pohvalno i korisno što je u tiskanom i elektroničkom obliku izdana  brošura koja pojašnjava osnovne financijske pojmove.

Paula Marjanović, 4.b

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 29. 4. 2017. 10:48

RUKOMETNI TUBA CUP U GYÖNKU

21. i 22. travnja pet je naših učenika (Hrvoje i Domagoj Bošnjak, Juraj Vučetić, Mihael Klasić i Vedran Dević) zajedno sa svojim kolegama iz Srednje škole Bana Josipa Jelačića iz Zaprešića sudjelovalo na rukometnom turniru Tuba Cup u mađarskom Gyönku. Hrabro su se nosili s mnogo uigranijim ekipama iz Mađarske i Rumunjske, a mogu se pohvaliti da su mladoj reprezentaciji Mađarske zabili 10 golova! Bilo je to nadasve ugodno druženje uz motto „Važno je sudjelovati!“, koje se nastavilo uz već tradicionalni gulaš kod prof. Hühnera. 

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 25. 4. 2017. 11:38

DRŽAVNO NATJECANJE IZ FRANCUSKOG JEZIKA

Državno natjecanje iz francuskog jezika ove se godine održalo u prelijepom Splitu od 9. do 11. travnja. Iskrene čestitke našim učenicima Dorotei Maras, Ani Raspudić i Anti Žuniću koji su navedenim redom osvojili 1., 2. i 3. mjesto u kategoriji frankofonih učenika.

Martina Detelj, prof. mentor

Fotografije pogledajte u nastavku

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 25. 4. 2017. 11:28

PROJEKT ERASMUS PLUS - SNIMANJE RADIJSKE EMISIJE

  

Udruga Vang bavi se obrazovanjem mladih na području komunikacijskih vještina i multimedije, a posljednih je dana vrvila učenicima18. gimnazije. Naime, u sklopu Erasmus + projekta udruga nam je otvorila svoja vrata te pomogla pri snimanju radijske emisije. Ipak, u želji da nam prenesu što više znanja, napravili smo puno više od toga. Naučili smo ponešto o radiju u mladosti naših roditelja, slušali smo uspješne, starije reklame te radio emisije.
Tako je većina učenika po prvi puta čula za emisije poput "Zločeste djece“ i "Zlikavaca". Današnje generacije rijetko imaju priliku doživjeti takav povratak u prošlost, zato se ovim putem zahvaljujemo Udruzi Vang na ljubaznosti, prenesenom znanju i jedinstvenom iskustvu.

Karla Škrlec, 1.a

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 20. 4. 2017. 01:18

ŠKOLSKI ZBOR ODUŠEVIO GOSTE IZ FRANCUSKE

Nakon uspješnog predstavljanja škole prilikom posjete Veleposlanika Republike Francuske 29.ožujka 2017. godine u kojoj je sudjelovao i naš sjajan zbor  pod vodstvom profesorice Monike Harjač imali smo prilike družiti se s učenicima Gimnazije Danton iz Brive-la-Gaillarde te kroz dvije radionice 30. i 31.ožujka 2017. godine proširiti svoje vokalne mogućnosti. Radionice je vodila profesorica Maryse Barrau te smo naučili dvije nove pjesme „Do, re, mi“ i „Amstrong“. Pjesme su, naravno, na francuskom jeziku, a prije pjevanja bismo se upjevali na izuzetno zanimljiv način koristeći neobične tehnike disanja koje su podsjećale na zagrijavanje prije naporne fizičke aktivnosti. Iako svi članovi zbora nisu fluentni u francuskom jeziku uspješno smo se sporazumjeli. Naučili smo da nas spaja ljubav prema glazbi koja nadilazi sve prepreke i unosi radost u naša srca.

Tea Horvat, 2.c

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 10. 4. 2017. 23:28

55. DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA

Naša učenica 1.d razreda, NIKA ŠIVAK,  je na 55. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa osvojila najvišu prvu nagradu u III. kategoriji  suvremenog plesa sa skoro maksimalnim brojem bodova (99,92 boda od mogućih 100 bodova).                   Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 4. 2017. 23:08

„VELEPOSLANICI FRANCUSKOG JEZIKA“ U NAŠOJ ŠKOLI

Francusko je veleposlanstvo u okviru ovogodišnjeg mjeseca Frankofonije potaknulo inicijativu „Veleposlanici francuskog jezika u hrvatskim školama“. Četvero je „veleposlanika“ na primjeru vlastite karijere i svojom životnom pričom svjedočilo o korisnosti učenja francuskog jezika u Hrvatskoj. Naši mladi veleposlanici nastojali su ohrabriti učenike u učenju francuskog jezika i ukazati im na pozitivne strane pripadanja velikoj frankofonskoj zajednici.

U sklopu spomenute inicijative, učenici XVIII. gimnazije ugostili su 27. ožujka Matea Žokalja, koji je stjecajem okolnosti i naš bivši učenik, te smo ponosni što sudjeluje u ovom projektu. Intervju s Mateom možete pročitati u prilogu.

I to nije sve... 28. ožujka, u školi je gostovala i gospođa Maja Peterlić, urednica i voditeljica emisija Trećega programa Hrvatskoga radija. Svoja je iskustva u vezi s francuskim jezikom podijelila s našim učenicima 3. i 4.d razreda. Matijin i Karlin intervju s gospođom Peterlić i fotografije otkrijte u nastavku...

Martina Detelj, prof. mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 4. 2017. 18:22

RADIONICA S BENJAMINOM PIATOM

Dana 27.3.2017. u medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj, upoznali smo Benjamina Piata. On je francuski pjevač i skladatelj iz Angersa, koji pobuđuje sve veće zanimanje Francuske i svjetske publike, iako je svoj prvi album izdao tek 2013. godine. Održao je više od 350 koncerata u Francuskoj i ostalim zemljama. Njegov prvi album zove se "Boîte à musique" koji je prodan u više od 2000 primjeraka, te su pjesme "Marquise" i "L'avis" bile slušane u 18 zemalja diljem svijeta. Prezentirao nam je svoj drugi album kojem je dodijelio ime "L'échappé belle" i otpjevao nam nekoliko pjesama s tog albuma, a pjesmu "Sarah Lee Johnson" smo i mi pjevali s njim. Benjamin Piat je vrlo simpatična osoba koja ima smisao za humor, poprilično je komunikativan, ima zanimljivu osobnost i ono što smo svi mogli primjetiti je da ima veliko srce i zaista je strastven prema onome što radi. Saznali smo dosta o njemu kao umjetniku,ali i kao osobi, čak je podijelio s nama koja mu je najdraža kuhinja-talijanska. Njegova glazba je u ritmu swinga i pomoću nje izražava svoj osobni izričaj, pogotovo kroz drugi album u kojem je više otvoren u smislu osjećaja i ako volite Zaz, voljet ćete i Benjamina.

Karla Prole 3.d

Fotografije pogledajte u foto-galeriji, a još jedan tekst o radionici pročitajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 4. 2017. 11:51

PROJEKT "MOJA A TVOJA MATEMATIKA" - IZLET

U petak, 24. ožujka 2017. godine u sklopu projekta „moja a tvoja- Matematika“ posjetili smo Muzej iluzija, Državni zavod za statistiku i PMF (Matematički odjel) .

U 11.15 smo se okupili pred Državnim zavodom za statistiku, učenici iz Tehničke škole iz Zagreba, iz gimnazije Vukovar, zatim učenici iz opće gimnazije sa Raba, iz srednje škole Novska, iz Koprivnice, iz Čazme, te učenici iz XVIII. Gimnazije iz Zagreba. Prvo po planu bio je Muzej Iluzija. U 13.00 smo slušali predavanje u Državnom zavodu za statistiku. Zatim smo imali ručak na PMF-u, te smo nakon toga slušali predavanje od prof. Franke Miriam Brueckler, „Matematika u 80 slika“.

Bilo je prvenstveno edukativno i vrlo zanimljivo, imali smo priliku upoznati drugu djecu iz Hrvatske, te zajedno s njima naučiti nešto novo.

Anja Maria Jukić, 2.a

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 4. 2017. 11:46

NA TRAGU ISTINE O DOMOVINSKOM RATU

"S obzirom na obrambeni i oslobodilački karakter Domovinskoga rata smatram da Hrvatska ima najviše razloga da se razdoblje između 1989. i 1995. prikaže što objektivnije", istaknuo je mr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno- dokumentacijskog centra Domovinskog rata,  tijekom predavanja održanog 28.ožujka 2017. godine u XVIII. gimnaziji u 4.a razredu. Naučili smo da je Centar osnovan kao javna znanstvena ustanova - specijalizirani arhiv i od interesa je za Republiku Hrvatsku. U obavljanju svoje djelatnosti Centar osobito: prikuplja, objedinjuje, sređuje i zaštićuje svu dokumentaciju i sve podatke nastale u Domovinskom ratu i vezane uz rat; prikuplja, sređuje, klasificira i obrađuje registraturno i arhivsko gradivo nastalo u Domovinskom ratu i vezano uz rat; stručno i znanstveno obrađuje, analizira i vrednuje podatke, dokumentaciju i gradivo vezano uz Domovinski rat; objavljuje publikacije i druga djela nastala na temelju svoje djelatnosti; objavljuje registraturno i arhivsko gradivo nastalo u Domovinskom ratu; daje podatke, izvatke iz dokumenata i ovjerovljene prijepise na zahtjev korisnika; organizira stručna i znanstvena predavanja i izložbe te znanstvene skupove i druge oblike istraživanja istine o Domovinskom ratu i upoznavanja javnosti u zemlji i svijetu s utvrđenim činjenicama vezanim uz Domovinski rat; surađuje s arhivima, muzejima i drugim pravnim osobama radi unaprjeđenja svoje djelatnosti. Mi smo nadahnuti govorom Vlade Gotovca razmišljali o vrednotama zahvalnosti i domoljublja te smislu života. Sretni smo što je ravnatelj našao vremena za posjet našem razredu, a njegove riječi ćemo dugo pamtiti.

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 30. 3. 2017. 22:31

TJEDAN MOZGA U XVIII. GIMNAZIJI

I ove godine sudjelujemo u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama i istraživanju mozga te neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 16. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. Zadnjih godina Tjedan mozga u EU koordinira i krovna udruga FENS (Federation of European Neuroscience Societies).
Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost. U obilježavanju Tjedna mozga pridružila se i XVIII.gimnazija održavajući niz predavanja u trećim i četvrtim razredima uz velikodušnu pomoć naše bivše učenice, a sada studentice medicine, Pie Saskie Müller inače i članice Studentske sekcije za neuroznanost.
Cilj nam je bio upoznati učenike sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 28. 3. 2017. 09:31

POSJET STAMBENOJ ZAJEDNICI U SKLOPU DJEČJEG DOMA ZAGREB

U srijedu 15. ožujka 2017. godine su učenici naše škole: Marta Tašner, Ivor Vrdoljak i Filip Tandarić u pratnji profesorice Harjač posjetili Stambenu zajednicu koja je sastavi dio Dječjeg doma Zagreb. Budući  da je Vijeće učenika naše škole dio sredstava prikupljenih na Božićnom sajmu 2016. godine odlučilo donirati mladim ljudima odlučnima da se hrabro nose sa životom bez obzira na nedostatak roditeljske skrbi, bili smo pozvani u posjet u jedan od njihovih stanova koji se nalazi u zgradi na Sveticama. U zgradi žive mladi ljudi od sedamnaeste do dvadeset i prve godine života bez roditeljske skrbi te o njima brinu socijalne radnice. U stanu su nas ugodno dočekale četiri djevojke i jedan mladić s njihovim dvjema socijalnim radnicama, a kasnije su nam se pridružili još jedna djevojka i mladić. Kroz razgovor smo međusobno razmjenjivali informacije o našoj školi i životu u Domu. Pa tako neki od njih završavaju srednju školu, neki teže za daljnjim obrazovanjem dok neki već traže zaposlenje ili rade. Dio zarađenog novca štede kako bi se nakon izlaska iz Doma osamostalili za daljnji život. Vrlo su ambiciozni te već dobro znaju što bi htjeli postići u životu. Neki pohađaju i školu stranih jezika u kojoj uče talijanski jezik. U jednom stanu živi dvoje odnosno troje ili četvero djevojaka ili mladića zajedno. Ondje tjedno dobivaju džeparac kako bi imali za namirnice te za neke svoje potrebe. Unutar stana se slažu vrlo dobro i jedni druge nadopunjuju te jednako sudjeluju u radnim zadacima kao što je kuhanje, čišćenje ili nabavka namirnica.

Našom donacijom uspjeli smo pokriti njihove troškove priprema za maturu te su nam na tome beskrajno zahvalni.  Tim našim dobrim djelom potičemo i ostale na pomaganje jer smo vidjeli koliko to njima zaista puno znači. Naše donacije uz pomoć socijalnih radnica iskoriste za puno korisnih stvari, a najvažnija je ulaganje u bolju budućnost. Mladi ljudi koje smo upoznali za nas su bili iskreni poticaj za razmišljanje o pravim vrijednostima u životu te smo se puna srca i s osmjesima na licima rastali te radosni otišli svojim kućama.

Marta Tašner, 3.b

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 21. 3. 2017. 13:33

GYMKHANA - FOTOGALERIJA

Učili smo, natjecali se, upoznavali se, predstavljali svoj grad i dobro se zabavljali. Naravno, sve smo to marljivo i fotografirali! Naše fotografije pogledajte u foto-galeriji i zarazite se pozitivnom energijom!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 16. 3. 2017. 09:49

GYMKHANA U MEDIJIMA

Preuzeto s www.vecernji.hr

Naša gymkhana svidjela se i medijima, pa smo tako bili na vijestima mreže.tv, u Večernjem listu i na HRT-u.

Pročitajte i kako nam je bilo na prijemu kod gradonačelnika!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 16. 3. 2017. 09:27

MEĐUNARODNA GYMKHANA NA ZAGREBAČKIM ULICAMA

U okviru međunarodnog projekta Erasmus+ učenici 18. gimnazije bili su domaćini svojim vršnjacima iz Španjolske, Italije, Finske i Latvije.

Bio je to doista tjedan za pamćenje! Puno priprema, koordiniranja, telefonskih poziva, sms poruka... ali isplatilo se.

Ponedjeljak, okupljanje u školi, upoznavanje jednih s drugima, kao i s programom tjedna, a nakon toga, upoznavanje Zagreba. Turistički vodiči su učenici 18. gimnazije, zadatak je pokazati sve znamenitosti u centru grada. Nako zahtjevne ture od Mirogoja do Mimare, zajednička večera u restoranu Dva goluba.

Utorak, obilazak zagrebačkih muzeja- na rasporedu su Etnografski i Tehnički. Svaki nudi svoje atrakcije-Teslin kabinet s munjama što sijevaju na sve strane ili narodne nošnje koje se mogu isprobati.

Delegacija profesora i učenika odlazi na primanje kod gradonačelnika Zagreba, gospodina Bandića. Visok protokolarni nivo, razmjena darova, pozdravni govori, doista jedinstven doživljaj. Izjave za TV i radio.

Srijeda je dan D ili THE GYMKHANA DAY. Počinje već ranim jutrom snimanjem za Dobro jutro, Hrvatska, a u 9 sati svi su na svojim pozicijama. Učenici koji igraju gymkhanu u školi gdje dobivaju zadnje upute i pitanja za koordinate, organizacijska grupa na puktovima u gradu, gdje očekuju natjecatelje. U međuvremenu dolaze novinari Večernjeg lista.

U točno 10 sati gymkhana počinje. Svaka od devet mješovitih talijansko-finsko-španjolsko-latvijsko-hrvatskih grupa dobiva svoja pitanja za koordinate i kreće u potragu za lokacijama, gdje će odgovarati na pitanja vezana uz teme našeg projekta. Trebat će otići do Glavnog kolodvora, Markovog trga, Franjevačke crkve i Tehničkog muzeja... evo ponovno prilike za bolje upoznavanje Zagreba. Ona grupa koja prva riješi najviše pitanja bit će pobjednik. Svi žele pobijediti, čak im smeta i ekipa Hrvatske televizije koja ih želi intervjuirati, jer oduzimaju im vrijeme, pa možda pobijedi netko drugi!

Domaćice na štandovima s posterima i pitanjima imaju pune ruke posla ne samo prikupljajući odgovore natjecatelja, nego i objašnjavajući prolaznicima o čemu je riječ, a i boreći se s vjetrom da im ne sruši štand.

U četiri sata okupljanje u školi i proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Vjerovali ili ne, čak tri grupe imaju jednak broj točnih odgovara, ali pobjednici su oni koji su prvi predali svoja rješenja. I mala zlobna primjedba... znate li tko je postigao najlošiji rezultat? Grupa profesora, koji su predali svoja rješenja nakon isteka vremena, pa su diskvalificirani.

Četvrtak je ponovno rezerviran za posjete muzejima, ovog puta Arheološkom i Muzeju iluzija.

U petak odlazimo u Krapinu, u Muzej krapinskog pračovjeka...zanimljiva priča kroz povijest vremena i svijeta.

Latvijci odlaze već u petak poslijepodne, ostali u subotu. Odlaze na sve strane Europe, ali, koliko smo čuli, za ljeto je najavljena invazija na Jadran. Dobro nam došli ponovno! Ponosni smo i sretni što smo vam ovaj tjedan bili domaćini. Bravo za sve!

Posebno zahvaljujemo našim učenicima koji su se pokazali izvrsnim domaćinima i koji su svojim entuzijazmom nosili ovaj projekt.

Zahvaljujemo i sponzorima, koji su omogućili realizaciju projekta: Grad Zagreb, Školska knjiga, Profil Klett, Atlantic grupa, Print grupa, Ideal plus, Lotos trgovina i Turistička zajednica grada Zagreba.

Sandra Tardelli, korodinatorica projekta

Foto-galerija stiže uskoro!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 15. 3. 2017. 23:58

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ ŠPANJOLSKOG JEZIKA

Učenica 4.b razreda, Veronika Koštal osvojila je 1.mjesto na Županijskom natjecanju iz španjolskog jezika i pozvana je na Državno natjecanje koje će se održati u Splitu 9.-11.travnja 2017.


Čestitamo učenici i želimo joj puno uspjeha!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 14. 3. 2017. 13:01

POVRATAK KAOSA U 18. GIMNAZIJU!

Nakon nekoliko godina stanke ponovo je počeo izlaziti školski list 18. gimnazije – Kreativni kaos. Mala, ali hrabra novinarska ekipa odlučila se za internet izdanje kako bismo bili pristupačniji ne samo učenicima naše škole, već svim srednjoškolcima, njihovim roditeljima, profesorima. Osim događanja u 18. gimnaziji, pratit ćemo sve teme koje se tiču mladih, jer smatramo da su one nedovoljno zastupljene u komercijalnim medijima. Čitajte nas ovdje !

Uredništvo Kreativnog Kaosa

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 3. 3. 2017. 20:42

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ NJEMAČKOGA JEZIKA

Čestitamo učenicama koji su pozivom te plasmanom na Županijskom natjecanju iz njemačkoga jezika održanog 1. ožujka 2017. razveselile sve nas. Posebno upućujemo čestitke Emi Belas koja je osvojila 2. mjesto te Ani Luciji Kolovrat koja je osvojila 3. mjesto u II.kategoriji kao i njihovoj mentorici prof. M. Brekalo.

N. Bratanić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 2. 3. 2017. 10:55

ERASMUS PROJEKT

   

DRAGI ERASMUSOVCI,

Bliži se datum prve mobilnosti, 6.-10.3., a mi, kao dobri domaćini, u punom smo jeku s pripremama. Posteri za gymkhanu već su isprintani, pozicije u gradu određene, zadaci podijeljeni, domaćini spremni za doček... Veselimo se susretu s kolegama i zajedničkom radu!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 1. 3. 2017. 22:22

1. OŽUJAK, DAN BEZ DUHANSKOGA DIMA

U srijedu, 1. ožujka u Hrvatskoj se obilježava dan bez duhanskog dima.  Iako se ovisnost o cigaretama kod nas još uvijek ne smatra teškom ovisnošću kao ona o drogama ili alkoholu, upravo pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma. Danom bez duhanskog dima želi se potaknuti pušače na prestanak pušenja barem na 24 sata. Prilika je to da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju svojih prijatelja i ukućana te kako utječu na okoliš. Stoga, ako pušite, preispitajte svoju naviku i provedite barem današnji dan bez duhanskog dima, a potičemo vas da razmislite i o potpunom prestanku pušenja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 2. 2017. 16:38

PROJEKT "MOJA A TVOJA MATEMATIKA"

U sklopu eTwinning projekta "Moja, a Tvoja - MaTeMaTika" (u kojem surađuju učenici drugih razreda), a u suradnji sa šest srednjih škola iz Hrvatske, odabrali smo 27.2. kao Dan Eulerovog broja e, zato što je 27.2. po našoj notaciji najbliži aproksimaciji iracionalnog broja e koji iznosi 2.71828 ... ~ 2.72.

Stoga smo s našim kolegama (Novska, Vukovar, Čazma, Koprivnica, Zagreb i Rab) razmijenili čestitke za "naš" dan te ih izložili na panou u našoj školi.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 2. 2017. 14:46

RAZMJENA UČENIKA XVIII. GIMNAZIJE I ÉCOLE FRANÇAISE DE ZAGREB

Naši učenici francuskog dijela dvojezičnog 1.a razreda su od 16. do 20. siječnja 2017. gostovali na nastavi u Francuskoj školi u Zagrebu.

Višegodišnji projekt razmjene učenika između École française de Zagreb i XVIII. gimnazije uspješno nastavljamo. Pritom nas veseli zajedničko druženje i razmjena dojmova i iskustava.

U uzvratnom posjetu, 11 je francuskih učenika gostovalo na nastavi kod nas 17. veljače.

Zahvaljujemo ravnatelju Francuske škole, gospodinu Durrenbergeru na dugogodišnjoj suradnji i susretljivosti !

Intervjue s profesorima Francuske škole i osvrt na frankofoni obrazovni sustav pročitajte u nastavku.

Martina Detelj, prof.mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 2. 2017. 14:19

18. GIMNAZIJA NA TJEDNU PSIHOLOGIJE

Dvadesetak učenika i učenica 3. i 4. razreda., posebno odabranih zaljubljenika u psihologiju, sudjelovalo je na 10. tjednu psihologije kojega su organizirali studenti i djelatnici Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.  Interaktive radionice (Koji su tvoji ciljevi i kako ih ostvariti? , Stres i kako izaći na kraj s njim? Dobar životopis – puno radnog iskustva ili dobre vještine pisanja?)  bile su zanimljive i prilika za produbiti praktična znanja iz psihologije. Naši su učenici brzinom podizanja ruku i aktivnošću nadmašili sve ostale sudionike,  koji nakon njih baš i nisu imali što dodati diskusiji. A nema ni ponosna profesorica.  Djelić radne atmosfere možete vidjeti na fotografijama. P.S. Nismo samo radili, u pauzama smo se častili  kavicom, sokićima, finim kroasanima, keksićima i grickalicama. 

Ana Boban Lipić, prof.

Ostale fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 2. 2017. 12:11

KAMPANJA ,,ZAGRLI ZA RIJETKE, ZAGRLI LIJEPIM RIJEČIMA“

Hrvatski savez za rijetke bolesti pokrenuo je Kampanju u svrhu podizanja svijesti javnosti o potrebama ljudi koji boluju od rijetkih bolesti te povodom obilježavanja Međunarodnoga dana rijetkih bolesti.

Kampanja prikupljanja fotografija zagrljaja u znak podrške obiteljima i članovima obitelji proširit će se prikupljanjem dobrih želja. Lijepe želje će biti prikupljene na način da će na mnogim frekventnim lokacijama biti postavljeno, „drvo života“, na koje će ljudi lijepiti svoje poruke, slikati ih kao znak podrške te će biti objavljivane na društvenim mrežama s jedinstvenim hashtagom #hugforrare


Na kraju će se sve prikupljene poruke poslati Savezu kako bi se od njih složilo veliki plakat. Pozivamo sve zainteresirane učenike da se pridruže Kampanji.

Tijek kampanje učenici će moći pratiti na http://hugforrare.com/ i Facebook stranici kampanje https://www.facebook.com/hugforrare/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 20. 2. 2017. 23:36

EDUKACIJA ZA NASTAVNIKE JAČANJE KOMPETENCIJA U RADU S MLADIMA

U razdoblju od 9.1.-7.2.2017. održao se ciklus edukacije Jačanje kompetencija u radu s mladima koju provodi Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Edukacija je namijenjena nastavnicima i stručnim suradnicima u školama s ciljem razvijanja vještina i senzibilizacije za problem rizičnog ponašanja učenika.

Edukacija se sastojala od uvodnog predavanja i dvije radionice. Uvodno je predavanje bilo je posvećeno teorijskim i praktičnim okvirima zlouporabe psihoaktivnih tvari i drugih ovisničkih ponašanja. Teme radionica bile su: nošenje sa stresom i postavljanje granica. Kroz radionicu o stresu radilo se na prepoznavanju stresnih situacija, izvora i znakova stresa te razvijanju vještina za nošenje sa stresom. U trećoj radionici nastavnici su radili na postavljanju granica te jasnijem izražavanju svojih stavova. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 7. 2. 2017. 21:33

ANKETA O POŠTIVANJU MIŠLJENJA I AKTIVNOG SUDJELOVANJA UČENIKA U DONOŠENJU ODLUKA U ŠKOLI

Profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Nivex Koller-Trbović voditeljica je istraživanja o poštivanju mišljenja i aktivnog sudjelovanja (participacije) učenika u donošenju odluka u školi u Hrvatskoj. Cilj istraživanja je prikupiti iskustva i prijedloge učenika na temu poštivanja mišljenja učenika i sudjelovanja u donošenju odluka u školi.

Upitnik je potpuno anoniman pa vas molimo za iskrenost u odgovaranju.

Anketa je namijenjena svim učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj i možete joj pristupiti ovdje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 7. 2. 2017. 21:30

SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Učenici drugih razreda i djevojke iz 3. a  posjetili su 31.1. i 1.2. izložbu američkog umjetnika Andrewa M. Mezvinskog „Jedan dobar dan“. Izložba inspirirana  knjigom Prima Levija  „Zar je to čovjek“ odnosnom poglavljem u knjizi „Jedan dobar dan pružila nam je drugačiji pogled na Holokaust. Slike svjedoče o neuništivosti nade i ljudskoga duha unatoč proživljenim strahotama.

Zahvaljujemo organizatoru, Festivalu tolerancije – JFF Zagreb, na pozivu.

Ana Boban Lipić, prof.

Fotografije pogledajte u nastavku

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 7. 2. 2017. 21:26

POSJET EUROPSKOM PARLAMENTU U ZAGREBU

 

U sklopu našeg ERASMUS+ projekta 23. siječnja 2017. naši su učenici u pratnji profesorica Boban-Lipić, Hodak i Tardelli posjetili Ured Europskog parlamenta, gdje su ih primili gđa Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu i gosp. Ivan Mikulić, zadužen za odnose s medijima.

Imali su prilike postavljati pitanja o EU i njenoj sadašnjosti i budućnosti, a sadržajna diskusija u kojoj su vrlo aktivno i zrelo sudjelovali sigurno ih je navela i na neka nova promišljanja i razmišljanja.

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 1. 2017. 20:19

CIKLUS RADIONICA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA "RUKA PODRŠKE UČENICIMA KOJI TRPE NASILJE“ Vijest ima dokument u privitku

Projekt "Ruka podrške" u organizaciji Psihološkog centra TESA i namijenjen je prevenciji vršnjačkog nasilja. Glavni cilj projekta je doprinos smanjivanju nasilja među učenicima te povećanje sigurnosti i dobrih odnosa.

Ciklusi radionica u sklopu projekta Ruka podrške namijenjeni su učenicima koji su pod povećanim rizikom - potencijalne ili stvarne žrtve vršnjačkog nasilja. Iz više škola će se oformiti skupina od maksimalno 15 učenika s kojima će stručnjaci Psihološkog centra Tesa, psiholozi s puno iskustva u radu s djecom i mladima i dodatnom psihoterapijskim edukacijama, raditi na razvijanju zaštitnih čimbenika.

Više informacija možete pronaći u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 19. 1. 2017. 21:06

ERASMUS PROJEKT

   

Kao što smo rekli u najavi projekta, čeka nas puno posla, koji smo tijekom studenog i prosinca počeli marljivo odrađivati.

Veliki broj zainteresiranih učenika podijeljen je u više različitih grupa, a evo što su zajedno sa svojim mentorima napravili:

- posjetili Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i odslušali predavanja o stvaranju streotipa na primjeru migrantske krize, napravili intervju sa studentima 5. godine politologije, proveli anketu među učenicima naše škole o temi migracija i integracija

- usporedili energetsku strategiju i usporedili podatke na razini Europe, s posebnim naglaskom na zemljama koje sudjeluju u projektu

-istraživali domaću infrastukturu- pročiščivač voda u Zagrebu, problem odlagališta Jakuševac, tvornicu električnih automobila Rimac te potencijal hidro- i vjetroelektrana

-usporedili što zapravo znači siromaštvo u različitim zemljama svijeta, a posebno koji su pragovi siromaštva u zemljama koje sudjeluju u našem projektu, te koje su skupine najranjivije i na koji način im se može pomoći

-snimili film o životu mladih od rođenja do pronalaženja zaposlenja

-istražili kolika je stopa nezaposlenosti među mladima u Hrvatskoj

Kada vidite koliko smo marljivi bili, sigurno će vas zanimati i rezultati do kojih smo došli- pogledajte ih na panoima pred uredom ravnateljice.

No ovo je tek početak- u ožujku smo domaćini našim partnerima, a organiziramo gymkhanu! Vjerujemo da vas zanima što je to i kako izgleda, zato nas pratite i dalje! Pozdrav do sljedećeg javljanja!

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 12. 1. 2017. 08:45

PROJEKT “MON LYCÉE, TON LYCÉE, NOTRE LYCÉE”

Međunarodni projekt „Mon lycée, ton lycée, notre lycée“ nastao je u suradnji Akademija u Nancy- Metzu, Besançonu i Grenobleu i njihovih škola partnera iz Italije, Švicarske i Rumunjske. Naša je gimnazija imala čast biti jedina hrvatska škola sudionica ovog europskog susreta koji se održao od 12. do 16. prosinca 2016. u Vigyju u neposrednoj blizini Metza. U radu projekta sudjelovalo je četvero učenika dvojezičnog programa na francuskom jeziku : Ela Junaković, Ena Kontić, Marta Goršić i Nikola Klepac Perišić.  

Susret je započeo u ponedjeljak navečer srdačnim druženjem uz degustaciju specijaliteta pojedinih zemalja sudionica. Bravo za naše učenike koji su pritom izvanredno dobro predstavili Hrvatsku ! U narednim danima marljivo smo razrađivali detalje projekta, ali nismo zanemarili ni društveni aspekt ovog susreta tako da su nam večeri bile ispunjenje pjesmom, plesom i glazbom. Ne moramo ni reći da je rastanak svima teško pao !

​Primarni su ciljevi ovog projekta senzibiliziranje mladih na temu diskriminacije u školama, razvijanje interkulturalne kompetencije i pozitivnih stavova prema timskom radu posredstvom zajedničkih aktivnosti i razvijanje građanske odgovornosti i kritičkog duha uvažavanjem različitosti. Tijekom susreta u Vigyju uvaženi su prijedlozi konkretnih aktivnosti koje će učenici nositelji projekta na svakoj gimnaziji nastojati realizirati u okviru svoje škole do svibnja 2017. U svibnju će svi partneri putem videokonferencije iznijeti rezultate svog rada.
 
Martina Detelj, prof. mentor

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 1. 2017. 11:44

MARY`S MEALS

U četvrtak 8. prosinca 2016. u hotelu Palace održala se sedma po redu donatorska večer organizacije „Marijini obroci“ („Mary`s meals“) čije smo sudionice bile i mi, Doris i Klara. Ova udruga ukratko je predstavila svoj rad, pregled povijesti, ljude koji sudjeluju, začetnika ove udruge, viziju i još mnogo toga. Njihova je vizija da svako dijete prima jedan dnevni obrok na svom mjestu obrazovanja i da svi oni koji imaju više nego što im je potrebno podijele to s onima kojima nedostaju i najnužnije stvari. Marijini obroci također su globalni pokret koji podržava mnogo ljudi različitih načina života i podrijetla, a djeluju u dvanaest država na pet kontinenata. Važno je znati kako Marijini obroci okupljaju i poštuju ljude svih vjera i ateiste te im žele pomoći. Rad ove organizacije dobio je ime po Mariji, Isusovoj majci, koja je svoje dijete odgajala u siromaštvu, a začetnik cijele ove priče je Magnus MacFarlane-Barrow, koji je odrastao u Škotskoj. Hodočašće u marijansko svetište u Bosni 1983. godine obnovilo je katoličku vjeru njegove obitelji i navelo njegove roditelje da pretvore svoj pansion u molitveni centar ili „Obiteljsku kuću molitve“. Marijini obroci trenutno prehranjuju 1, 187, 104 djece, a svakoga dana sve više i više. Uključiti se može bili tko, a više o radu ove udruge možete pronaći na njihovoj web-stranici.

Doris Koritnik i Klara Budimir 3.b

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 12. 2016. 11:29

HUMANITARCI POSJETILI CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE

Humanitarci naše škole; Lucija Puntar, Ivona Galić, Lennarta Spajić, Mia Henjak, Filip Gaćić, Filip Vrbanić, Luka Čule, Anja Jukić i Ema Zdunić,   23. studenog 2016. uputili su se zajedno s prof. Hodak i prof. Bančić u  Srednju školu Centar za odgoj i obrazovanje koja radi s djecom s teškoćama u razvoju, na volontersku radionicu izrade božičnih čestitki i ukrasa. Budući da se u školi radi s učenicima s teškoćama u razvoju na radionici smo pomagali učenicima zadruge DAR-MAR u izradi raznih maštovitih prigodnih dekoracija (čestitke, ukrasi za bor, držaći za salvete...) koje će se prodavati s ciljem poboljšanja standarda učenika te škole. Tijekom radionice razgovarali smo s pojedinim učenicima koji su nas iznenadili svojom darovitošću i motiviranošću.

Također  dali smo intervju profesorici-novinarki za njihovu radio emisiju na Katoličkom radiju - radiju Mariji koja će biti emitirana u emisiji 21.12.2016.

Bilo je ovo jedno ugodno poslijepodne provedeno u još ugodnijem društvu u kojem smo pomagali učenicima.

Učenici, 18.gimnazije

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 11. 12. 2016. 21:14

RAD HUMANITARNE GRUPE

Svakog drugog utorka u jutarnjem turnusu nakon nastave, članovi humanitarne grupe u pratnji prof. Hodak i prof. Bančić odlaze u pučku kuhinju Misionarki ljubavi – Sestara Majke Terezije.

S otvaranjem vrata pučke kuhinje krećemo s radom. U pučkoj kuhinji pomažemo pri pripremi jela za sljedeći dan; peremo i sjeckamo povrće, te pomažemo pri ostalim kuhinjskim poslovima. Također sudjelujemo pri posluživanju jela, te kasnijem čišćenju i pospremanju. Nama tih par sati rada u pučkoj kuhinji ne predstavlja problem, a pri tome jako pomažemo drugima.

Učenice, članice humanitarne grupe 18.gimnazije

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 11. 12. 2016. 21:11

BEČ - TERENSKA NASTAVA IZ GLAZBENE UMJETNOSTI

Prvog vikenda adventa, 26. i 27. studenog 2016.,  treći razredi  XVIII. gimnazije uputili su se u Beč u pratnji svojih razrednica, profesorice Bratanić, Detelj, Glavaš, Dorešić  te prof. Boban - Lipić i prof. Škudar - Merle koja je i organizirala cijelo putovanje.

Nakon šest sati putovanja napokon smo stigli u Beč. Po dolasku u Beč posjetili smo Haus der Musik, tematski muzej posvećen glazbi, koji nas je oduševio. Nakon kraće šetnje centrom grada, te trgom sv. Stjepana (Stephansplatz), na kojem se nalazi katedrala Stephansdom, uputili smo se prema Musikverein-u, bečkoj kući glazbe, koja se sa svojom zlatnom dvoranom  smatra najakustičnijim koncertnim prostorom na svijetu.

Većinu slobodnog vremena proveli smo na Stephansplatzu te na Mariahilferstraße,  najduljoj bečkoj shopping ulici. Poslijepodne, kada su se po predivnim bečkim ulicama i trgovima popalile lampice, uputili smo se na božične sajmove te tamo okusili bečke delicije. Puni dojmova, te već pomalo umorni, uputili smo se prema hostelu A&O Wien na večeru. Nakon  kraćeg druženja po hostelskim sobama krenuli smo na spavanje.

Idućeg jutra uslijedio je obilan i ukusan doručk, te zatim razgled  dvorca Belvedere, gdje smo uz stalnu postavu Austrijske galerije vidjeli i dio zbirke najvrijednijih radova Gustava Klimta, među kojima je slavni Klimtov „Poljubac“. Nakon posjeta izložbe, te razgleda predivnog dvorca i parka oko njega, uputili smo se prema centru grada na razgled Ringa (opere, parlamenta, gradske vijećnice, gradskog parka...) te Hofburga. Za vrijeme slobodnog vremena prošetali smo se adventskim sajmovima te predivnim okićenim gradom. Hladno, vjetrovito i kišno vrijeme nas je ipak spriječilo u šetnji po Schönbrunnu, stoga smo samo gledali i fotografirali iz toplog busa, a zatim se uputili prema Zagrebu. Pred gradsko poglavarstvo smo stigli oko 21 sata, gdje je i cijelo ovo predivno putovanje započelo. Puni dojmova i pomalo tužni jer je putovanje završeno, uputili smo se svojim domovima.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 11. 12. 2016. 21:10

VEČER MATEMATIKE

Ove godine u našoj školi prvi put je održana Večer matematike, projekt u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva. Naši vrijedni učenici pripremili su zabavne i kreativne radionice za svoje kolege i nastavnike koji su posjetili Večer matematike. Bilo je tu šivanja parabola, izrade origamija, konstruiranja krivulja drugog reda savijanjem papira, traženja najkraćeg puta, bojanja grafova i još mnogo toga.

Hvala svima na trudu, i vidimo se iduće godine!

Kako nam je bilo pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 12. 2016. 20:44

MOJA A TVOJA MATEMATIKA

Učenici 2. a i 2. c razreda naše škole sudjeluju u nacionalnom e-Twinning projektu Moja a tvoja matematika, u kojem samostalno smišljaju zadatke iz matematike koji prate postojeći plan i program. U projektu sudjeluje osam škola iz cijele Hrvatske. Jedan od prvih zadataka za svaku od škola bio je osmisliti logo projekta, a zatim je glasovanjem odabran najbolji. Ponosni smo što je upravo naš logo pobijedio i sada je on službeni logo projekta. Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 12. 2016. 20:31

IZLET U VUKOVAR

U maglovito subotnje jutro XVIII. gimnazija je krenula na dugo putovanje u Vukovar uz pratnju sposobnih vodiča i naših profesorica i profesora. Putovanje je bilo ugodno i mirno, a naš nam je vodič povremeno pričao o Vukovaru i vučedolskoj kulturi.

Dolaskom u Vukovar krenuli smo u šetnju gradom. Tijekom kraće šetnje vidjeli smo između ostaloga stari vodotoranj, spomenike Francuzu koji je kao dobrovoljac poginuo pokušavajući obraniti Vukovar i dr. Franji Tuđmanu, dvorac Eltz i druge povijesne građevine.Konačni cilj naše šetnje bila je vukovarska bolnica u kojoj smo vidjeli i čuli kakve su se sve strahote događale tijekom rata te u kako su teškim uvjetima ranjenici, bolesnici i medicinsko osoblje morali živjeti i raditi. Svi smo bili potreseni. Nakon posjeta bolnici uputili smo se u Muzej vučedolske kulture. Muzej je vrlo moderan i čini se poput labirinta. Prolaskom kroz njegove hodnike i dvorane sustavno smo se kretali kroz život bakrenodobnih ljudi. Kustosica koja nas je vodila bila je  vrlo strpljiva s nama dok nam je pričala o obući, odjeći, poljoprivredi, keramici, izradi bakrenog oruđa i oružja, religiji, naseljima, prvom kalendaru i još o mnogo čemu. Poslije edukativnog posjeta muzeju krenuli smo  autobusom do vukovarskog groblja, Ovčare i Spomen doma Ovčara. Na groblju i Ovčari vidjeli smo spomenike braniteljima koji su poginuli u obrani Vukovara. Dok smo bili na Ovčari vjetar je puhao, a vrijeme je bilo tmurno i nekako se sve činilo tako pusto i tužno... U Spomen domu Ovčara vidjeli smo imena i stvari ljudi ubijenih na Ovčari te saznali da mnogi odvedeni na Ovčaru još nisu ni pronađeni. To je djelovalo zaista tragično.

Na kraju smo imali još dva sata slobodnog vremena do povratka u Zagreb koja smo iskoristili družeći se po svom nahođenju. U Vukovaru smo se dobro proveli, iako smo vidjeli grozne stvari, a imali smo i sreću što nije padala kiša.

 Katja Kržišnik, 1.a

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 22. 11. 2016. 14:12

ANTONIJA OPET ODUŠEVILA!

Svi koji poznaju Antoniju Čondić, učenicu 3. a razreda naše škole, znaju da je književnost njena strast, a posebno pisanje pjesama čime se bavi već godinama. Osim što piše vlastita umjetnička djela, Antonija je vrlo vješta i u pisanju eseja što je prepoznao i žiri izdavačke kuće Fraktura te joj dodijelio nagradu za njen esej o romanu Zorana Ferića ''Na osami blizu mora''.

 Antonija je svoj esej i pročitala na pozornici paviljona 6 na Zagrebačkom velesajmu u sklopu ovogodišnjeg Interlibera. Bio je to divan završetak projekta Književnih matineja unutar  ''Festivala svjetske književnosti'' u sklopu kojeg su naši učenici, u prepunom kinu Europa, u rujnu ugostili književnika i našeg profesora Zorana Ferića.

Kao pravi, iskusni novinari s Ferićem su na pozornici o književnosti, životu, ljubavi i mnogim drugim temama razgovarali Mia Bokulić, Andrea Cindrić, Leona Posavec, Antonia Čondić, Luka Mayer, Filip Vrbanić i Klara Vučićević. Odličnu skupinu okupila je i uvježbala profesorica Blaženka Čović.

Za svoj rad svi su učenici dobili poklone od ''Frakture'', a posebnu nagradu, koju je uručio Zoran Ferić, dobila je Antonija.

Nadamo se da će joj nagrada biti ohrabrenje da se i  dalje bavi pisanjem!

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 11. 2016. 11:04

DRŽAVNI TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA Vijest ima dokument u privitku

International Young Naturalists' Tournament je međunarodno eksperimentalno ekipno natjecanje iz prirodoslovlja za učenike od 12 do 16 godina. Natjecanje se sastoji od rješavanja 17 problema iz fizike, kemije, biologije, tehnike i informatike.

Riješiti problem znači uočiti problematiku, osmisliti aparaturu, napraviti mjerenja  te ih objasniti kvalitativno i kvantitativno. Na kraju treba napisati rad te prezentirati rješenja u „znanstvenim“ borbama. 

U zadnje dvije godine (i prve dvije godine od kada Hrvatska sudjeluje) Hrvatska je ekipa osvojila brončanu i srebrnu medalju.  Kako bi se izabrala i kasnije pripremila ekipa za međunarodnu razinu,  Istraživački centar mladih i ove godine organizira Državni turnir mladih prirodoslovaca.

Dragi učenici, prijaviti se možete ovdje, a sve dodatne informacije preuzmite u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 11. 2016. 10:54

ERASMUS PROJEKT 2016.-2018. - EUROPEAN ACTIVE CITIZENSHIP

 

Pustolovina počinje...

Od ove školske godine naša je škola sudionik Erasmus projekta European Active Citizenship, kojeg provodimo s partnerima od Juga do Sjevera Europe. To su škole iz Španjolske (IES Trassiera, Cordoba), Italije (Istituto di istruzione superiore Raffaello, Urbino), Finske (Kungsvägens skola, Sibbo) i Latvije (Riga 25th Secondary School, Riga).

Teme kojima ćemo se baviti vezane su uz dokument Europske komisije Europa 2020, a podijeljene su u četiri skupine:

- Okoliš i obnovljivi izvori energije

- Suzbijanje siromaštva i društvene odbačenosti

- Migracije i integracije

- Zaposlenost mladih

A na koji ih način kanimo obrađivati? Kao prvo, uz puno razgovora, istraživanja na terenu, posjeta raznim institucijama i pojedincima. Drugo, rezultate namjeravamo uobličiti u gymkhanu, radio emisije, kazališnu predstavu i završni memorandum. Treće, iz ovog će rada vjerojatno proizaći neke nove zamisli i projekti, tako da se priča zahuktava...

Kao što vidite, čeka nas puno posla, ali i puno zadovoljstva - druženja, upoznavanja, putovanja... kreativnog rada, ponekad vjerojatno i svađe, no i smijeha.

Dobrodošli su svi učenici prvih i drugih razreda, a ovo je tim profesora koji je zadužen za provedbu projekta:

Ana Boban-Lipić, Marianna Brekalo, Ida Dvoršćak, Marija Hodak, Neva Killmann, Daniel Letica, Renata Sudar, Tamara Rabuzin kao tehnička i matematička podrška, Sandra Tardelli- koordinatorica.

Svima želimo puno veselja i zadovoljstva u radu! Let`s get down to work! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 1. 11. 2016. 21:00

NAŠA UČENICA SUDJELOVALA NA IZLOŽBI FOTOGRAFIJA FOTO KINO SAVEZA

Fotografija je moj oblik izražavanja misli i viđenja svijeta oko sebe i cilj mi je ljudima predočiti svijet i detalje iz svoje perspektive i na neki način im pokazati svoj pogled na svijet. Ovo ljeto je bila treća godina da sam išla na fotografski kamp, na otok Zlarin, koji organizira Zagrebački Foto Kino Savez. Svake godine odlazim na taj kamp jer je većinom uvijek ista ekipa i svi jedva čekamo da se vidimo. Svake godine naučimo nešto novo i stečemo nova poznanstva i prijatelje. Tih 7 dana se zabavljamo, odmaramo, slušamo predavanja i izražavamo svoju kreativnost, a potom se u 10. mjesecu održi izložba naših radova.

Tija Matija Pletenac, 4.d

Ostale Tijine fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 28. 10. 2016. 14:16

PROMOCIJA U ZVANJE MENTORA

Najbolji hrvatski odgojitelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji za svoj su izniman trud i rad nagrađeni promocijom u zvanje mentora. Nova generacija mentora, promovirana je 13. i 14. listopada 2016. godine na svečanostima održanim na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U status mentora promovirane su naše profesorice Ljerka Planinić te profesorica Helena Peter Jelenčić.

Čestitamo kolegicama na promaknuću!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 19. 10. 2016. 22:26

EUROPSKI DAN JEZIKA 26. RUJNA

Dragi učenici,

Nadamo se da ste uživali u jezično-glazbenom kvizu kojeg su vam pripremili vaši profesori jezičari. Većina vas uspjela se snaći u raznolikosti europskih jezika, a najuspješniji u tome bili su jezični dio 2.a razreda i 3.b razred, koji su podijelil prvo mjesto i slatku nagradu.

Čestitamo i potičemo na daljnje upoznavanje europskog jezičnog bogatstva!

Aktiv profesora stranih jezika

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 29. 9. 2016. 10:39

PROJEKT KREATIVNA REAKCIJA NA NENASILJE Vijest ima dokument u privitku

Kulturna manifestacija za mlade s ciljem promicanja tolerancije, nenasilja, nenasilnog rješavanja sukoba i poštivanja različitosti

Udruga Zamisli provodi Projekt Kreativna REakcija za nenasilje. Cilj projekta je promicanje tolerancije, nenasilja, poštivanje različitosti i nenasilnog rješavanja sukoba. Projekt je usmjeren na smanjenje pojavnih oblika nasilja među mladima.

Udruga organizira Kulturnu manifestaciju za mlade s ciljem promicanja tolerancije, nenasilja, nenasilnog rješavanja sukoba i poštivanja različitosti. Svi prisutni moći će dobiti više informacija o samom projektu te pogledati izložene fotografije i radove mladih na temu tolerancije i nenasilja. Za dobru atmosferu pobrinut će se dj Mario Kovač.

Pozivamo profesore, učenike i stručno osoblje škole da se prijave putem

LINKA koji se nalazi u privitku obavijesti i dođu na Kulturnu manifestaciju koja će se održati 21.09. 2016. u klubu Močvara s početkom u 20,30 sati. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 14. 9. 2016. 14:37

NAŠE UČENICE RIJEŠILE 100% DRŽAVNU MATURU IZ NJEMAČKOG I FRANCUSKOG JEZIKA!

Jana Simonić riješila je maturu iz njemačkog jezika 100% i zauzela prvo mjesto na ljestvici poretka. Isti uspjeh postigle su Altea Frongillo Jurić i Rea Topličanec  koje su riješile 100% maturu iz francuskog jezika te se također obje plasirale na 1. mjesto!

Čestitamo vam na izvrsnom uspjehu te smo izuzetno ponosni na vas. U daljnjem životu želimo vam još puno ovakvih izvrsnih rezultata.

Iskrene čestitke upućujemo i svim našim učenicima na odličnim rezultatima koje su ostvarili na ovogodišnjoj državnoj maturi!

Nastavničko vijeće XVIII. gimnazije

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 26. 8. 2016. 12:19

PROSLAVA FRANCUSKOG NACIONALNOG PRAZNIKA UZ ZBOR XVIII. GIMNAZIJE Vijest ima dokument u privitku

Na svečanom primanju povodom Francuskog nacionalnog praznika 14. srpnja 2016. u hotelu Esplanadi nacionalne himne Francuske i Hrvatske otpjevao je zbor naše gimnazije. Ovakvu čast možemo zahvaliti veleposlanici Francuske u Hrvatskoj gospođi Michèle Boccoz koja je nazočila brojnim svečanostima u XVIII. gimnaziji i prepoznala vrijednost naših zboraša.

Veleposlanica se prigodnim govorom na isteku svojeg troipolgodišnjeg mandata zahvalila na suradnji brojnim sugovornicima i partnerima. Partnerstvo s XVIII. gimnazijom nije zaboravila istaknuti ni u svojem govoru :

« Je remercie la chorale du 18ème lycée de Zagreb, qui a admirablement chanté nos deux hymnes nationaux. Nous sommes fiers de notre partenariat avec le 18ème lycée, qui vient d’obtenir le Label FrancEducation, reconnaissance officielle de son double cursus en français. »

« Zahvaljujem zboru XVIII. gimnazije u Zagrebu koji je prekrasno otpjevao naše dvije državne himne. Ponosni smo na našu intenzivnu suradnju s XVIII. gimnazijom, kojoj je nedavno dodijeljena oznaka izvrsnosti FrancEducation, službeno priznanje za njezin dvojezični program na francuskom jeziku. »

Iskrene čestitke članovima našeg zbora Bruni Kovačiću, Karli Prole, Kristini Patrčević, Lennarti Spajić, Deni Beloša, Lei Vertuš, Rebecci Knežević, Mii Pisačić, Tei Vergaš i voditeljici prof. Moniki Harjač na odličnoj izvedbi himni !

Posebno zahvaljujemo gospođi veleposlanici Francuske u Hrvatskoj gospođi Michèle Boccoz i Veleposlanstvu Francuske Republike u Hrvatskoj na vjernoj suradnji.

Martina Detelj, prof. mentor

Pročitajte govor ambasadorice na francuskom i hrvatskom jeziku, a više o proslavi pogledajte na stranicama francuskog veleposlanstva.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 25. 7. 2016. 15:11

18. GIMNAZIJA IMA DVIJE „OSKAROVKE“!

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove je godine Oskarom znanja nagradila  državne i međunarodne prvake te njihove mentore, učitelje i nastavnike.

Svečana dodjela Oskara znanja državnim i međunarodnim prvacima održana je  16. lipnja 2016. godine u Zagrebu u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Oskari znanja, su najznačajnija priznanja u obrazovanju kojima se već dvanaest godina nagrađuju najuspješniji i najizvrsniji učenici te njihovi učitelji i nastavnici mentori.

Naše dvije učenice, Altea Frongillo Jurić i Karmela Ana Popović imale su čast biti nagrađene Oskarom znanja. Altea je državna prvakinja iz francuskog, a Karmela Ana iz njemačkog jezika. Uz njih su nagrade primile i njihove profesorice mentorice Milica Bračun i Dubravka Krstanović.

Čestitke našim učenicama i njihovim profesoricama te mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Dubravka Krstanović, prof. mentor

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 21. 6. 2016. 23:01

INTERVJU S NAŠIM LEKTOROM BENJAMINOM SPEELMANOM Vijest ima dokument u privitku

Benjamin Speelman je jedan od dva francuska lektora koji rade u našoj gimnaziji ove školske godine. Omiljen je među našim "dvojezičarima Francuzima" u 3. i 4. razredu. Otkrijte i zašto ! Intervju s njime pripremile su Ema Milat, Ana Janžić i Hana Kajari. Posebna zahvala Emi na transkripciji teksta i fotografijama.

Fotografije i intervju pogledajte u nastavku, a zvučni zapis preuzmite ovdje.

Martina Detelj, prof. mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 6. 2016. 22:33

UVOĐENJE E-DNEVNIKA

Dragi učenici i roditelji,

za sve razredne odjele naše škole od početka sljedeće školske godine, 2016./2017., uvest će se e-Dnevnici.

Više o e-Dnevniku možete saznati na web-stranicama Carnet-a, a priručnike i poveznice možete naći i na našem webu u odjeljku e-dnevnik.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 6. 2016. 21:16

KLIMATINÉE – DAN KLIMATSKIH PROMJENA

Eurocampus u Zagrebu pripremio je 2. lipnja 2016. u Zoološkom vrtu grada Zagreba pedagošku stazu posvećenu klimatskim promjenama i njezinim posljedicama. U toj su obrazovnoj aktivnosti za poticanje odgovornosti prema održivom razvoju sudjelovali i učenici 1.d razreda dvojezičnog programa na francuskom jeziku XVIII. gimnazije u pratnji prof. Letice i prof. Detelj, kao i učenici još nekoliko osnovnih škola iz grada Zagreba.

Cijeli je događaj potaknut međunarodnom konferencijom o klimatskim promjenama održanoj u studenom 2015. godine u Parizu. Cilj spomenute konferencije bio je ograničavanje emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim aktivnostima na razinu koja bi spriječila bilo kakav negativan učinak na klimu i to poticanjem energetske obnove zgrada, povećanim korištenjem obnovljivih izvora energije (sunčeve svjetlosti, vjetra, hidroenergije, biomase, geotermalne energije, energije mora...) nauštrb energije fosilnih goriva, razvojem čistog prometa, smanjenjem otpada i promicanjem kružnog gospodarstva.

Na početku pedagoške staze dočekao nas je eko verzija Eiffelovog tornja izrađenog od plastičnih boca. Učenici su tijekom jutra aktivno sudjelovali u tematskim radionicama o zemlji, vodi, suncu, zraku i energiji. Provodili su eksperimente, informirali se putem izloženih radova o klimatskim promjenama koje su zajednički napravili učenici Eurocampusa, promišljali o promicanju dobrih ekoloških navika u svakodnevnom životu i sudjelovali u natjecanjima i kvizu. Imali su se prilike upoznati s izradom nakita od recikliranih materijala, razvrstavanjem otpada, pročišćavanjem vode, prezentacijom efekta staklenika i utjecajem plinova na njega i obnovljivim izvorima energije.

Martina Detelj, prof. mentor

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 6. 2016. 11:48

NAGRADNI IZLET U TRAKOŠĆAN

Kao i prošlih godina i ove godine vodili smo na nagradni izlet odlične učenike bez neopravdanih izostanaka, vrlo dobre učenike bez neopravdanih izostanaka i s manje od 30 opravdanih izostanaka, sudionike državnih natjecanja i sve one koji su se istaknuli u nekim izvannastavnim aktivnostima ili su sudjelovali u aktivnostima koje su značajne za Školu u prošloj školskoj godini. U pratnji učenika sudjelovale su profesorice Milica Bračun i Mia Marušić te profesor Leon Jurčić.

Nagrađeni učenici su prvo posjetili Nove Dvore Jelačićeve i upoznali se s njihovom poviješću. Nakon obilaska nastavljen je put prema Trakošćanu. U prostorijama dvorca Trakošćan koje obuhvaćaju gotovo 1200 m2 učenici su mogli "uroniti" u svijet plemstva prošlih stoljeća i saznati nešto iz povijesti obitelji Drašković koja je bila vlasnik dvorca punih 400 godina. Nakon razgleda učenici su zajedno sa svojim profesorima uživali u slobodnom vremenu kraj Trakošćanskog jezera. Povratak u Zagreb uslijedio je u poslijepodnevnim satima. Svim učenicima čestitamo na uzornom vladanju i trudu koji su pokazali tijekom cijele školske godine, a našim maturantima želimo puno sreće na državnoj maturi i pri upisima na željene fakultete.

Fotografije s izleta pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 7. 6. 2016. 11:41

TERENSKA NASTAVA IZ GEOGRAFIJE ZA DRUGE RAZREDE U AUSTRIJI I SLOVENIJI

Dana 16. i 17. travnja, drugi razredi 18. gimnazije uputili su se u prema austrijskom gradu Klagenfurtu. Skupili smo se ispred muzeja Mimara i u 7:00 sati krenuli na put. Prva postaja bila nam je slovenski grad Maribor. Nakon razgledavanja grada, učenici su dobili i slobodno vrijeme. Nakon posjeta Mariboru uputili smo se prema Klagenfurt. "Zmajev grad" sve nas je oduševio i nakon obilaska grada, bilo je dodjeljeno i slobodno vrijeme. Učenici su se uputili ulicama ovog veoma zanimljivog grada i proveli ugodno vrijeme. Malo je reći da je i atmosfera u nasem busu bila odlična. Od dobre glazbe do zabave i razgovora sve je bilo kako smo poželjeli. Nakon Klagenfurta došli smo i u dobro poznati dvorac Hochosterwitz. Razgledavanje i naslikavanje na dvorcu bilo je svima zanimljivo, a i malo su se protegnule noge, hodanjem do vrha i natrag. Mnoge je i zaintrigirao restoran smješten na vrhu dvorca. Nakon Hochosterwitza uputili smo se prema našem hostelu u kojem smo se udobno smjestili i dobili večeru. Noćni izlazak svima je dobro sjeo i vrijeme nam je prošlo u dobroj atmosferi. Idući dan, po planu, posjetili smo Villach gdje smo obavili neuspješnu potragu za kebabom po ulicama tog koruškog grada. Nakon Villacha krenuli smo prema ledenjačkom jezeru Bled. Imali smo divan pogled na jezero i otočić s crkvom. Mnogi su se uputili u šetnju oko jezera, a neki i na, dobro poznate bledske kremšnite. Putovanje se nastavilo i usponom na Bledski dvorac gdje smo dobili i slobodno vrijeme. Od tamo smo imali lijepi panoramski pogled na cijeli Bled i jezero. Zatim smo se zaputili prema Zagrebu i vratili dobroj atmosferi glazbe i društva u busu. U kasnim večernjim satima vratili smo se pred muzej Mimara od kud je i naše putovanje započelo.

Matija Smernjak, 2. D

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 5. 2016. 21:03

PRÄSENTATION DES PROJEKTES „ZAGREB UND LANDAU MIT ALLEN SINNEN ERLEBEN“

Sehr geehrte Damen und Herren, liebe Schülerinnen und Schüler

 

Anlässlich des diesjährigen Schüleraustausches der Landauer Schüler mit

den Schülern des Gymnasiums Sesvete und des XVIII. Gymnasiums laden wir Sie herzlich ein,

an der Präsentation unseres Projektes“Zagreb und Landau mit allen Sinnen erleben“ am Montag, dem 23.05.2016  um 18:00 Uhr teilzunehmen.

Die Veranstaltung wird in den Räumlichkeiten des Gymnasiums Sesvete, Bistrička  7, Sesvete stattfinden. Wir freuen uns auf Ihr Kommen.

Mit freundlichen Grüβen,

Eure Kinder und Deutschlehrerinnen

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 19. 5. 2016. 11:47

ZAGREB UND LANDAU MIT ALLEN SINNEN ERLEBEN

Teil I - Zagreb

Im Rahmen unseres langjährigen Schüleraustausches mit dem OHG aus Landau in der Pfalz haben wir uns zusammen mit den Schülern vom Gymnasium Sesvete und unseren Austauschschülern am Projekt“Zagreb und Landau mit allen Sinnen erleben“beteiligt.

Der erste Teil unseres Projektes fand in Zagreb statt und dauerte sechs Tage.

Man erlebte Zagreb mit allen Sinnen,wobei die Schüler in fünf Gruppen eingeteilt wurden: Sehen, Riechen, Schmecken, Hören und Sehebehinderung und alle ihre täglichen Aufgaben hatten. Am ersten Tag lernten wir uns alle bei der Stadtrallye näher kennen.

Jede Gruppe wurde von einem Lehrer betreut, der uns bei den Aufgaben geholfen hat.

Im Laufe der Woche  besuchten und besichtigten die Gruppen verschiedene Einrichtungen wie das Museum der Illusionen und das Blindenmuseum,so wie den kroatischen Blindenverband “Vinko Bek“, den Rundfunk Student, die Musikschule Sesvete, die Gaststätte „Purger“ und das Restaurant „Stari fijaker“.So hatten wir die Möglichkeit vieles selbst auszuprobieren,um einen besseren Einblick in die Arbeit der jeweiligen Institution zu bekommen . Besonders gut kam bei den Schülern der Besuch der Parfümerie bei Borat aus Shopping Queen an, so wie die  Besichtigung von Lush, Aromatica und Kantarion.

Dazu hatten manche Schüler die Gelegenheit, Mirko Švenda Žiga zu treffen und ihn live spielen und singen zu hören. Manche Gruppen machten auch Interviews  oder Umfragen mit den Passanten in der Innenstadt um herauszufinden, wie die Zagreber zu den einzelnen Themenbereichen stehen. Nach getaner Arbeit nutzten wir unsere Freizeit mit unseren Austauschpartnern.

Besonders freuten wir uns auf die Fahrt nach Opatija und Rijeka, wo wir die Meeresluft genossen und die Hölle Vrelo in Fuzine besichtigten.

Am letzten Tag begleiteten wir unsere Austauschschüler zum Busbahnhof , wo wir uns von ihnen herzlich verabschiedeten. Das Projekt war ein groβes Erlebnis sowohl für die kroatischen wie auch für die deutschen Schüler, denn wir setzten nicht nur unser Vorhaben um und erlebten Zagreb mit allen Sinnen, sondern schlossen auch neue Freundschaften.

Fran Nucak 3.a, Paula Marjanović 3.b

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 19. 5. 2016. 11:40

HAZU - ČUVAR PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI Vijest ima dokument u privitku

Dana 13.5.2016. u HAZU održano je predavanje "HAZU - Čuvar prošlosti i budućnosti".
Predavanje je bilo namjenjeno Društvu turističkih vodiča grada Zagreba, a kao
gosti predavanju su prisustvovali i učenici naše škole.

Tekst o posjeti HAZU učenice Matee Pejaković pročitajte u nastavku ili preuzmite ovdje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 5. 2016. 22:05

OTKRIVANJE PLOČE S OZNAKOM IZVRSNOSTI

    

U utorak  24. svibnja 2016. u 10 sati u XVIII.gimnaziji, Mesićeva 35 Njena Ekselencija gospođa Michèle Boccoz, Veleposlanica pri Francuskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj, otkrit će ploču s oznakom izvrsnosti. Ploču je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Francuske dodijelilo jedino XVIII. gimnaziji za dvojezičnu nastavu na francuskom jeziku i za nastavu francuskog jezika. 

Fotografije s otkrivanja ploče pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 5. 2016. 21:58

ČESTITAMO

našoj učenici Miji Schwerer iz 1.a razreda koja je dobila  stipendiju ESL Bridge za Summer cultural camp, Boston / New / Washington u trajanju od 4. lipnja do 24. lipnja 2016. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 12. 5. 2016. 22:01

TRANSKULTURALNI DIJALOG KROZ UČENJE O HOLOKAUSTU

Učenici trećih razreda Filip Jović, Luka Mayer, Ana Samardžić, Filip Tandarić (svi 3.c) i Andrea Cindrić (3.b) sudjelovali su zajedno sa svojim profesorima Danielom Leticom i Mijom Marušić u međunarodnom projektu "Transkulturalni dijalog kroz učenje o holokaustu" održanom od 8.-11. 5. 2016. u Srijemskim Karlovcima.
Projekt je održan u organizaciji Karlovačke gimnazije s ciljem edukacije profesora i učenika na temu holokausta. U sklopu trodnevnih radionica i predavanja naši učenici i profesori su imali priliku razmijeniti iskustva i znanja te razvijati osjećaj za vrijednost različitosti u društvu. Zahvaljujući izuzetnoj susretljivosti domaćina, osim Srijemskih Karlovaca, posjetili su i razgledali znamenitosti Novog Sada. Na ovaj način sklopljena su i nova prijateljstva za koja se nadamo da će potrajati. Zahvaljujemo se pozivu i prekrasnom gostoprimstvu ravnateljice Karlovačke gimnazije, gospođe Gordane Radović te se nadamo novim susretima.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 12. 5. 2016. 21:52

ANA LUCIJA U DRUŠTVU NAJBOLJIH LATINISTA PUTOVALA U SPLIT

Na državnom natjecanju iz klasičnih jezika, koje je održano u Splitu od 13. do 15. travnja 2016., naša učenica Ana Lucija Kolovrat postigla je sjajan uspjeh i osvojila četvrto mjesto.

Tijekom boravka u Splitu učenici i profesori su obišli arheološko nalazište Salonu i Dioklecijanovu palaču, a profesori su imali priliku razgledati i Galeriju Meštrović te Muzej hrvatskih arheoloških spomenika. Natjecanje je počelo otvorenjem u prekrasnoj gotičko-renesansnoj palači Papalić, dok je sve završilo u jedinstvenoj atmosferi podruma Dioklecijanove palače.

Grad, koji je jedinstven po tome što je zadržao kontinuitet života od antičkih vremena, svojim je povjesnim vizurama bio pravo okruženje za natjecanje iz klasičnih jezika. 

Ida Dvoršćak

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 5. 2016. 20:51

ČESTITAMO!

Leonardi Gregović i Pamini Benčić na izvrsnim rezultatima koje su postigle na natjecanju u poznavanju engleskog jezika i prezentacijskim vještinama u organizaciji RIT Croatia.

Leonarda Gregović, učenica 4.b razreda, osvojila je prvo mjesto na natjecanju u poznavanju engleskog jezika i prezentacijskim vještinama u organizaciji američkog sveučilišta RIT Croatia Kampus u Zagrebu. Čestitamo Leonardi i Leonardinoj profesorici engleskog jezika Eleni Erak.

Pamina Benčić, učenica 4.d razreda, osvojila je četvrto mjesto na natjecanju u poznavanju engleskog jezika i prezentacijskim vještinama u organizaciji američkog sveučilišta RIT Croatia, Kampus u Dubrovniku.

Više informacija možete pronaći ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 5. 2016. 10:40

RIMSKIM TRAGOVIMA PO SPLITU I ZAGREBU ili OSAMNAESTA I PETA – DVA ANTIČKA SVIJETA

Projekt ''Rimskim tragovima po Splitu i Zagrebu'' ili ''Osamnaesta i Peta – dva antička svijeta'' povezao je gimnazijalce iz zagrebačke 18. gimnazije i splitske Gimnazije ''Vladimir Nazor.''
Kroz druženje i zabavu otkrivali su antičke tragove na arheološkim nalazištima Andautonija i Salona te u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Arheološkom muzeju u Splitu i gradskom muzeju u Sisku.
Najzahtjevniji dio bio je rad u radionicama, u kojima su objedinili sakupljeno znanje služeći se raznim vještinama: prevođenjem s latinskog na hrvatski jezik i obratno, crtanjem, glumom, kreiranjem kostima, kuhanjem i još mnogočime. 
Projekt su osmislile i realizirale profesorice latinskog jezika Sanja Deletis iz Splita i Ida Dvoršćak iz Zagreba te profesorica povijesti i povijesti umjetnosti Katarina Domljanović iz Splita, a u projektu je tijekom pet godina sudjelovalo više od sto splitskih i zagrebačkih gimnazijalaca.
Povodom pete obljetnice projekta priredili smo prezentaciju u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu 4. travnja 2016. 
Pogledajte dio atmosfere i saznajte kako smo uz pomoć starih Rimljana povezali Split i Zagreb!

Ida Dvoršćak

Naš filmpredstavamodna revija i uvodna riječ

Članak u Slobodnoj Dalmaciji i na portalu dalmacijanews.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 5. 2016. 20:58

NATJEČAJ Vijest ima dokument u privitku

za pohađanje United World Colleges dvogodišnjih UWC/IB programa za generaciju 2017.-2019. i dvotjednih ljetnih programa UWC-a u 2017. godini

Natječaj podrazumijeva provođenje izbora i dodjelu nekoliko punih i/ili djelomičnih stipendija motiviranim hrvatskim učenicama i učenicima za dvogodišnji IB/UWC program, te za dvotjedne ljetne programe UWC-a. Stipendije UWC-a snažno doprinose daljnjem razvoju polaznika u iznimno zahtjevnom međunarodnom obrazovnom i društvenom okruženju, polaznicima pružaju vrhunsku akademsku pripremu na engleskom jeziku, razvijaju afinitet za volonterski angažman i doprinos lokalnoj zajednici, te omogućavaju lakši ulazak na najbolja svjetska sveučilišta.

Na natječaj se mogu prijaviti svi učenici i učenice srednjih škola u Hrvatskoj s  četverogodišnjim trajanjem, hrvatski državljani, koji će u šk. god. 2016./2017. završiti drugi ili treći razred. Ocjene nisu jedini niti najvažniji kriterij, a visoko se vrednuje motiviranost za suradnju, mirno rješavanje sukoba, poštovanje drugih kultura i različitosti, te volonterski rad u zajednici i za zajednicu.

Dodatne informacije potražite u prilozima.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 5. 2016. 10:09

PORTAL UPISI U SREDNJU 2016./2017.

S radom je započeo internet portal „Upisi u srednju 2016./2017.“. Portal koji je u cijelosti posvećen tematici upisa u srednju školu, a namijenjen je osnovnoškolcima koji su pred upisom u srednju školu kao i njihovim roditeljima.

Cilj portala je na jednom mjestu objediniti sve korisne informacije o postupku upisa u srednju školu za narednu školsku godinu i učiniti ih dostupnim svim osmašima i njihovim roditeljima kako bi im olakšali i pojasnili postupak upisa.

Na portalu možete pronaći potrebne pravilnike i ostale korisne dokumente, adresar svih srednjih škola u RH, online izračunati bodove za upis, pogledati pojašnjen postupak upisa, termine, linkove, forum i još mnogo toga što će Vam olakšati postupak upisa u srednju školu.

Sretno na upisima u srednju!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 5. 2016. 10:06

NATJEČAJ ZA POHAĐANJE UNITED WORLD COLLEGES Vijest ima dokument u privitku

Otvoren je natječaj za pohađanje United World Colleges dvogodišnjih programa za generaciju 2017. - 2019. te kratkih/ljetnih programa u 2017. godini. Detalje preuzmite ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 4. 2016. 21:31

XVIII. GIMNAZIJA I OVE GODINE IMA DRŽAVNU PRVAKINJU IZ FRANCUSKOG JEZIKA!

Državno natjecanje iz francuskog jezika za učenike osnovnih i srednjih škola održalo se u Topuskom od 21. do 23. travnja 2016. godine.

Nakon izuzetno uspješnog sudjelovanja na županijskom natjecanju, naših 5 učenica plasiralo se na državno natjecanje na kojem su ostvarile izvrsne rezultate.

Državna prvakinja na listi A – nastavljači je Altea Frongillo Jurić. Šesto, sedmo i osmo mjesto na istoj listi osvojile su Dorotea Koren, Rea Topličanec i Lada Dvornik. Ove četiri djevojke su učenice 4.d razreda. Mentorica im je profesorica  Dubravka Krstanović.

Izvrsno drugo mjesto i najbolji sastavak na listi C osvojila je Ana Raspudić, učenica 3.d razreda čija je mentorica profesorica Martina Detelj.

Učenicama čestitamo na marljivosti, uloženom trudu, znanju i osvojenim mjestima u izuzetnoj konkurenciji.

Dubravka Krstanović, prof.

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 25. 4. 2016. 22:26

TERENSKA NASTAVA - VENECIJA

U subotu 3.travnja. 2016.  učenici trećih razreda uputili su se na dvodnevni izlet u  Italiju uz pratnju profesora Galla, prof Letice i razrednica. Putovanje smo započeli ranojutarnjom vožnjom autobusom prema slovenskoj granici. Prelaskom Bregane ušli smo u Sloveniju i nastavili naše putovanje. Putujući kroz Sloveniju slušali smo našeg vodiča koji nam je pričao i objašnjavao zanimljive stvari vezane uz područje kojima smo prolazili. Također smo vidjeli i prekrasne Alpe koje su se prostirale u daljini. Nakon višesatne vožnje došli smo do pokrajine Friuli Venezia Giulia, tj pokrajine Goricije...

Ostatak pročitajte u nastavku, a fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 4. 2016. 19:33

18. GIMNAZIJA NA 10. FESTIVALU TOLERANCIJE -JFF ZAGREB

Učenici 18. gimnazije sudjelovali su i ove godine na Edulkacijskim jutrima 10. Festivala tolerancije.

U ponedjeljak, 11.4. učenici 3. razreda bili su na predavanju gospodina Franka Sterna. profesora vizualne kulture i suvremene povijesti na Sveučilištu u Beču.

Prikazao je četiri kratka filma koji govore o holokaustu, toleranciji, migraciji i trenutnoj situaciji u Europi. Prikazani filmovi su interesantni za korištenja u nastavi za poučavanje o holokaustu, ali i kao most za povezivanje i raspravljanje o sličnostima nekih događaja u prošlosti s današnjima.

U četvrtak, 14.4., učenici 1. razreda bili su na projekciju filma Tajne rata. Priča je to o tragično isprepletenim sudbinama dvojice dječaka, najboljih prijatelja i jedne židovske djevojčice u jednom selu u okupiranoj Nizozemskoj za vrijeme II. svjetskog rata. Koliko je film bio dojmljiv svjedoči i potpuna tišina (adolescenata!) u prepunoj dvorani kina Europa. Nakon filma gospodin Branko Lustig svjedočio je o svom iskustvu u koncentracijskom logoru. Kao desetogodišnjak zajedno s majkom završio je u sabirnom logoru Birkenau, a zatim je imao "sreću" i bio deportiran u Auschwitz, umjesto u plinsku komoru. Predavanje je završeno zajedničkim povikom svih prisutnih u dvorani "Nikada više!".

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 16. 4. 2016. 10:43

NAGRADE NA NATJEČAJU „DIS-MOI DIX MOTS 2016... “ Vijest ima dokument u privitku

Tea Lončar, Alma Dautović i Karla Neubauer, učenice 2.d razreda, sudjelovale su u natječaju fotografije i kreativnog pisanja organiziranog u okviru programa Mjeseca frankofonije. U srijedu, 30. ožujka, uručene su im nagrade u Medijateci Francuskog instituta. Nagrade su sponzorirala Veleposlanstva Kanade, Francuske Republike, Kraljevine Belgije i Švicarske konfederacije u Hrvatskoj.

Martina Detelj, prof. mentor

U prilogu možete pogledati nagrađene radove i fotografije, a u foto-galeriji fotografije s uručenja nagrade.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 31. 3. 2016. 10:50

MINISTAR KOVAČ PRIMIO UČENIKE I PROFESORE XVIII. GIMNAZIJE

Kraj ovogodišnjeg Mjeseca frankofonije obilježili smo posjetom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. 

U srijedu 30. ožujka 2016. ministar Kovač, koji je i sam frankofon, primio je naše učenike 3.d i 4.d razreda dvojezičnog programa na francuskom jeziku, u pratnji profesora i ravnateljice.

Martina Detelj, prof. mentor

Ovdje možete pročitati službeno priopćenje Ministarstva. Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 31. 3. 2016. 10:47

OSVRT NA TERENSKU NASTAVU U AUSTRIJI I ČEŠKOJ (19.3.2016. – 22.3.2016.)

U subotu 19.3., kao učenici četvrtih razreda otisnuli smo se na putovanje do Praga u pratnji naših organizatora prof. Galla i prof. Letice, te razrednika. Putovanje smo započeli noćnom vožnjom kroz Sloveniju i Austriju. Pred jutro smo stigli u Beč gdje smo razgledali prekrasnu palaču Schönbrunn koja je bila ljetna rezidencija carice Marije Terezije i ostalih važnih Habsburgovaca. Obišli smo i stari dio Beča te vidjeli katedralu sv. Stjepana. Ostatak bečkih sati proveli smo obilazeći muzeje, poneke dućane i isprobavajući čuvene bečke slastice. Popodnevni sati protekli su u nastavku vožnje prema Pragu. Nakon smještaja i večere u lijepom hotelu Residence La Fenice krenuli smo u našu prvu prašku noć. Hotel je bio vrlo blizu centra i bezbrižno smo mogli otkrivati grad bez korištenja javnog gradskog prijevoza...

Ostatak pročitajte u nastavku, a fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 31. 3. 2016. 10:34

POSJET ZAMJENICE VELEPOSLANIKA KRALJEVINE BELGIJE U HRVATSKOJ

U petak, 18. ožujka 2016., imali čast ugostiti gospođu Vladislavu Iordanovu, zamjenicu veleposlanika Kraljevine Belgije u Hrvatskoj. Gospođa Iordanova pripremila je zanimljivo izlaganje o frankofoniji i kulturnoj i političkoj različitosti Belgije, a naši su učenici na kraju izlaganja imali priliku pokazati svoje znanje o Belgiji na kvizu i osvojiti stripove belgijskih autora kao nagradu. Ovaj lijepi susret pamtit ćemo po srdačnoj atmosferi i ugodnom druženju, a predstavnike Veleposlanstva Kraljevine Belgije nadamo se ugostiti i sljedeće godine.

Ovim bismo se putem htjeli zahvaliti na suradnji Veleposlanstvu Kraljevine Belgije u Hrvatskoj, a naročito gospođi Vladislavi Iordanovoj, zamjenici veleposlanika i gospođi Hélène Kazalicki Blary, političkom atašeu.

Fotografije sa susreta objavilo je i Veleposlanstvo Kraljevine Belgije na svojoj Facebook stranici pod nazivom
« A la rencontre des étudiants dans le cadre de la Francophonie! » : potražiti pod datumom objave 21. ožujka 2016 ovdje.

 

Martina Detelj, prof. mentor

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 30. 3. 2016. 11:57

SLAM RADIONICA U NAŠOJ ŠKOLI

U srijedu, 16. ožujka 2016. naša je škola ugostila gospodina Davida Dufoura, renomiranog kvebeškog slamera. Gospodin Dufour odnio je titulu šampiona na natjecanju u slamu 2013. u Québécu, a na Svjetskom Prvenstvu u slamu u Parizu 2014 osvojio je 4. mjesto. Glazbom se bavi već 12 godina s posebnim naglaskom na rap i slam tj. recitiranu poeziju. Autor je, kompozitor i izvođač svojih djela. Pod umjetničkim imenom D-track dosad je izdao nekoliko glazbenih albuma, a 2015. i knjigu s fotografijama i tekstovima posvećenu Detroitu.  Cijenjen zbog originalnosti svojih tekstova osvojio je nagradu publike na kanadskom radiju i televiziji (Radio-Canada, Télé-Québec).

Kao svoj doprinos mjesecu frankofonije, Veleposlanstvo Kanade u Hrvatskoj, organiziralo je posjet gospodina Dufoura Hrvatskoj. 15. ožujka njegov je koncert održan u Zagrebu naišao na odličan prijem, a sljedećeg je jutra gospodin Dufour održao radionicu s učenicima dvojezičnog programa na francuskom jeziku u našoj školi. Svoju je strast za poezijom podijelio s učenicima XVIII. gimnazije, predočio im ukratko značenje i povijest slama kao muzičkog žanra, te ih ponukao da u sebi probude umjetnike i upuste se u avanturu glazbenog stvaranja. Na kraju radionice učenici su prezentirali svoje radove, a umjetnik se zadovoljno smješkao rekavši da će im možda ukrasti pokoju metaforu jer su ga se dojmile.

Ovim bismo se putem još jednom htjeli zahvaliti Veleposlanstvu Kanade u Hrvatskoj (a naročito gospođi Idi Mahečić Bajović) što nas je uključilo u obilježavanje mjeseca frankofonije kao svojeg partnera.

Martina Detelj, prof. mentor

U prilogu možete pročitati tekstove učenika nastale na radionici u srijedu, a na sljedećim linkovima možete pogledati spotove Davida Dufoura:
Spot 1, Spot 2.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 30. 3. 2016. 11:35

NAŠE UČENICE NA RAZGOVORU S PREDSJEDNICOM O PROJEKTU "JUGEND SCHREIBT"

Predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar-Kitarović  primila je 9. veljače 2016. g.  u svoju rezidenciju na razgovor  DaF/ DSD- radnu grupu u sklopu projekta "Jugend schreibt" s njemačkim novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tijekom razgovora predsjednica se iscrpno informirala o dosadašnjim projektima, radnim metodama i temama. Opširno je govorila o svom djetinstvu, mladosti, školovanju te o važnosti učenja stranih jezika i prije svega o svom cilju da presudno osnaži položaj žena u društvu.

Projekt "Jugend schreibt" vodi dr. Gerald Hühner koji je također organizirao posjet u rezidenciji predsjednice, učenicama pomogao pripremiti intervju te zajedno s njima posjetio predsjednicu. U ovom projektu sudjeluju učenice koje pohađaju dvojezični hrvatsko-njemački program u 3.a razrednom odjelu, i to: Anja Ašanin, Ena Mandlin, Ema Jugović i Valentina Jozić.

Fotografije pogledajte u nastavku

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 2. 2016. 20:10

RAZMJENA UČENIKA XVIII. GIMNAZIJE I ÉCOLE FRANÇAISE DE ZAGREB

Učenici dvojezičnog dijela 1.d razreda naše gimnazije su od 18. do 22. siječnja gostovali u Francuskoj školi u Zagrebu.

Zajednički projekt razmjene učenika između École française de Zagreb i XVIII. gimnazije nastavljamo i ove godine s velikom radošću.

U uzvratnom posjetu, pet će francuskih učenika gostovati na nastavi kod nas 3. veljače.

Veselimo se njihovom dolasku i srdačno zahvaljujemo ravnatelju Francuske škole gospodinu Durrenbergeru na suradnji!

Martina Detelj, prof. mentor

Dojmove učenika i intervjue pročitajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 29. 1. 2016. 11:20

SVEČANA PODJELA DELF DIPLOMA

Svečana podjela ovogodišnjih DELF diploma održana je ove subote, 12. prosinca 2015., u Europskom domu u prisutnosti njezine Ekselencije Michèle Boccoz, francuske veleposlanice u Hrvatskoj. Učenicima naše gimnazije diplome su uručene na 4 različite ispitne razine: 5 učenika na razini B2 (učenici prošlogodišnjeg 4.a razreda), 8 učenika na razini B1 (učenici ovogodišnjeg 4.d razreda), 9 učenika na razini A2 (učenici prošlogodišnjeg  4.c razreda i učenici fakultativne nastave iz prošlogodišnje generacije maturanata) i 21 učenik na razini A1 (učenici prošlogodišnjeg 2.d razreda i učenici fakultativne nastave iz prošlogodišnje generacije maturanata). Ovom prigodom još jednom čestitamo svima koji su ispit uspješno položili, a posebice Dori Frka Petešić i Altei Frongillo Jurić koje su ostvarile najbolje rezultate u Hrvatskoj na razini B2 odnosno B1!

Ostatak pročitajte u nastavku, a fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 12. 2015. 19:44

UČENICI NAŠE ŠKOLE GLAZBOM OSVOJILI ZAGREPČANE

U četvrtak, 3. prosinca na Trgu bana J.Jelačića u večernjim satima školski zbor i bend svojim su fantastičnim nastupom sudjelovali na manifestaciji „Advent u Zagrebu“. Iz svojeg bogatog glazbenog repertoara za svoje su sugrađane izveli „Tihu noć“ na njemačkom i francuskom jeziku, Elvisov klasik „Can't help falling in love“,  hit „Let it go“ iz animiranog filma „Snježno kraljevstvo“ i svima dragu pjesmu „Sretan Božić svakome“. U nastupu su uz podršku ravnateljice i profesora, roditelja, baka i djedova, prijatelja i ponekog kućnog ljubimca uživali svi ljubitelji dobre glazbe. Izvođači su sretni što su imali priliku pokazati svoje talente i širiti dobar duh Božića.

Mentorica: Monika Harjač, prof.

Isječak s nastupa može se vidjeti ovdje, a fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 11. 12. 2015. 14:13

DVOJEZIČNA HRVATSKO-NJEMAČKA NASTAVA: ŠTO JE TO?

Za detaljnije informacije o dvojezičnim programima možete kontaktirati ravnateljicu, gđu Irenu Vajdovčić na e-mail: ravnateljica@18gimnazija.hr ili telefon: 01/ 46 80 647 ili  01/ 46 80 641.

  :: opširnije :: 


objavio: Mladen Brajica  datum: 5. 5. 2009.
» Arhiva naših vijesti    
 


Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događajiNovinarski portal škole


 


Tražilica
preskoči na navigaciju