preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2014.

Ukupno: 228174
Danas: 92
Web oglasna ploča

RUKOMETNI TUBA CUP U GYÖNKU

21. i 22. travnja pet je naših učenika (Hrvoje i Domagoj Bošnjak, Juraj Vučetić, Mihael Klasić i Vedran Dević) zajedno sa svojim kolegama iz Srednje škole Bana Josipa Jelačića iz Zaprešića sudjelovalo na rukometnom turniru Tuba Cup u mađarskom Gyönku. Hrabro su se nosili s mnogo uigranijim ekipama iz Mađarske i Rumunjske, a mogu se pohvaliti da su mladoj reprezentaciji Mađarske zabili 10 golova! Bilo je to nadasve ugodno druženje uz motto „Važno je sudjelovati!“, koje se nastavilo uz već tradicionalni gulaš kod prof. Hühnera. 

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 25. 4. 2017. 11:38

DRŽAVNO NATJECANJE IZ FRANCUSKOG JEZIKA

Državno natjecanje iz francuskog jezika ove se godine održalo u prelijepom Splitu od 9. do 11. travnja. Iskrene čestitke našim učenicima Dorotei Maras, Ani Raspudić i Anti Žuniću koji su navedenim redom osvojili 1., 2. i 3. mjesto u kategoriji frankofonih učenika.

Martina Detelj, prof. mentor

Fotografije pogledajte u nastavku

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 25. 4. 2017. 11:28

PROJEKT ERASMUS PLUS - SNIMANJE RADIJSKE EMISIJE

  

Udruga Vang bavi se obrazovanjem mladih na području komunikacijskih vještina i multimedije, a posljednih je dana vrvila učenicima18. gimnazije. Naime, u sklopu Erasmus + projekta udruga nam je otvorila svoja vrata te pomogla pri snimanju radijske emisije. Ipak, u želji da nam prenesu što više znanja, napravili smo puno više od toga. Naučili smo ponešto o radiju u mladosti naših roditelja, slušali smo uspješne, starije reklame te radio emisije.
Tako je većina učenika po prvi puta čula za emisije poput "Zločeste djece“ i "Zlikavaca". Današnje generacije rijetko imaju priliku doživjeti takav povratak u prošlost, zato se ovim putem zahvaljujemo Udruzi Vang na ljubaznosti, prenesenom znanju i jedinstvenom iskustvu.

Karla Škrlec, 1.a

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 20. 4. 2017. 01:18

USKRŠNJA ČESTITKA

Sretan Uskrs svim učenicima i njihovim obiteljima žele djelatnici XVIII. gimnazije.

Nakon proljetnih praznika nastava počinje u ponedjeljak, 24.4.2017. u jutarnjem turnusu.

Ravnateljica:

Irena Vajdovčić

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 12. 4. 2017. 21:38

ŠKOLSKI ZBOR ODUŠEVIO GOSTE IZ FRANCUSKE

Nakon uspješnog predstavljanja škole prilikom posjete Veleposlanika Republike Francuske 29.ožujka 2017. godine u kojoj je sudjelovao i naš sjajan zbor  pod vodstvom profesorice Monike Harjač imali smo prilike družiti se s učenicima Gimnazije Danton iz Brive-la-Gaillarde te kroz dvije radionice 30. i 31.ožujka 2017. godine proširiti svoje vokalne mogućnosti. Radionice je vodila profesorica Maryse Barrau te smo naučili dvije nove pjesme „Do, re, mi“ i „Amstrong“. Pjesme su, naravno, na francuskom jeziku, a prije pjevanja bismo se upjevali na izuzetno zanimljiv način koristeći neobične tehnike disanja koje su podsjećale na zagrijavanje prije naporne fizičke aktivnosti. Iako svi članovi zbora nisu fluentni u francuskom jeziku uspješno smo se sporazumjeli. Naučili smo da nas spaja ljubav prema glazbi koja nadilazi sve prepreke i unosi radost u naša srca.

Tea Horvat, 2.c

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 10. 4. 2017. 23:28

55. DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA

Naša učenica 1.d razreda, NIKA ŠIVAK,  je na 55. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa osvojila najvišu prvu nagradu u III. kategoriji  suvremenog plesa sa skoro maksimalnim brojem bodova (99,92 boda od mogućih 100 bodova).                   Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 4. 2017. 23:08

TERENSKA NASTAVA U ITALIJU

U petak 7. travnja 2017. godine održan je roditeljski sastanak u svezi izbora najpovoljnije ponude za terensku nastavu prvih razreda u Italiju.

Rezultati glasanja:

  • Blagec turist 11 glasova
  • B Travel 6 glasova
  • Spektar putovanja 60 glasova

Većinom glasova izabrana je ponuda agencije Spektar putovanja.

Hermenegildo Gall, prof. savjetnik

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 4. 2017. 23:05

„VELEPOSLANICI FRANCUSKOG JEZIKA“ U NAŠOJ ŠKOLI

Francusko je veleposlanstvo u okviru ovogodišnjeg mjeseca Frankofonije potaknulo inicijativu „Veleposlanici francuskog jezika u hrvatskim školama“. Četvero je „veleposlanika“ na primjeru vlastite karijere i svojom životnom pričom svjedočilo o korisnosti učenja francuskog jezika u Hrvatskoj. Naši mladi veleposlanici nastojali su ohrabriti učenike u učenju francuskog jezika i ukazati im na pozitivne strane pripadanja velikoj frankofonskoj zajednici.

U sklopu spomenute inicijative, učenici XVIII. gimnazije ugostili su 27. ožujka Matea Žokalja, koji je stjecajem okolnosti i naš bivši učenik, te smo ponosni što sudjeluje u ovom projektu. Intervju s Mateom možete pročitati u prilogu.

I to nije sve... 28. ožujka, u školi je gostovala i gospođa Maja Peterlić, urednica i voditeljica emisija Trećega programa Hrvatskoga radija. Svoja je iskustva u vezi s francuskim jezikom podijelila s našim učenicima 3. i 4.d razreda. Matijin i Karlin intervju s gospođom Peterlić i fotografije otkrijte u nastavku...

Martina Detelj, prof. mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 4. 2017. 18:22

KONFERENCIJA "KARIJERA POD POVEĆALOM" I EDUCATION USA SAJAM

Konferencija "Karijera pod povećalom" održava se u subotu, 8. travnja  u 10 sati u velikoj kino dvorani Studentskog centra.

Education USA sajam visokog obrazovanja u Hrvatskoj je u srijedu, 12. travnja 2017. od 16 do 19 sati u hotelu Sheraton, Kneza Borne 2.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 4. 2017. 18:17

RADIONICA S BENJAMINOM PIATOM

Dana 27.3.2017. u medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj, upoznali smo Benjamina Piata. On je francuski pjevač i skladatelj iz Angersa, koji pobuđuje sve veće zanimanje Francuske i svjetske publike, iako je svoj prvi album izdao tek 2013. godine. Održao je više od 350 koncerata u Francuskoj i ostalim zemljama. Njegov prvi album zove se "Boîte à musique" koji je prodan u više od 2000 primjeraka, te su pjesme "Marquise" i "L'avis" bile slušane u 18 zemalja diljem svijeta. Prezentirao nam je svoj drugi album kojem je dodijelio ime "L'échappé belle" i otpjevao nam nekoliko pjesama s tog albuma, a pjesmu "Sarah Lee Johnson" smo i mi pjevali s njim. Benjamin Piat je vrlo simpatična osoba koja ima smisao za humor, poprilično je komunikativan, ima zanimljivu osobnost i ono što smo svi mogli primjetiti je da ima veliko srce i zaista je strastven prema onome što radi. Saznali smo dosta o njemu kao umjetniku,ali i kao osobi, čak je podijelio s nama koja mu je najdraža kuhinja-talijanska. Njegova glazba je u ritmu swinga i pomoću nje izražava svoj osobni izričaj, pogotovo kroz drugi album u kojem je više otvoren u smislu osjećaja i ako volite Zaz, voljet ćete i Benjamina.

Karla Prole 3.d

Fotografije pogledajte u foto-galeriji, a još jedan tekst o radionici pročitajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 4. 2017. 11:51

PROJEKT "MOJA A TVOJA MATEMATIKA" - IZLET

U petak, 24. ožujka 2017. godine u sklopu projekta „moja a tvoja- Matematika“ posjetili smo Muzej iluzija, Državni zavod za statistiku i PMF (Matematički odjel) .

U 11.15 smo se okupili pred Državnim zavodom za statistiku, učenici iz Tehničke škole iz Zagreba, iz gimnazije Vukovar, zatim učenici iz opće gimnazije sa Raba, iz srednje škole Novska, iz Koprivnice, iz Čazme, te učenici iz XVIII. Gimnazije iz Zagreba. Prvo po planu bio je Muzej Iluzija. U 13.00 smo slušali predavanje u Državnom zavodu za statistiku. Zatim smo imali ručak na PMF-u, te smo nakon toga slušali predavanje od prof. Franke Miriam Brueckler, „Matematika u 80 slika“.

Bilo je prvenstveno edukativno i vrlo zanimljivo, imali smo priliku upoznati drugu djecu iz Hrvatske, te zajedno s njima naučiti nešto novo.

Anja Maria Jukić, 2.a

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 4. 2017. 11:46

NA TRAGU ISTINE O DOMOVINSKOM RATU

"S obzirom na obrambeni i oslobodilački karakter Domovinskoga rata smatram da Hrvatska ima najviše razloga da se razdoblje između 1989. i 1995. prikaže što objektivnije", istaknuo je mr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno- dokumentacijskog centra Domovinskog rata,  tijekom predavanja održanog 28.ožujka 2017. godine u XVIII. gimnaziji u 4.a razredu. Naučili smo da je Centar osnovan kao javna znanstvena ustanova - specijalizirani arhiv i od interesa je za Republiku Hrvatsku. U obavljanju svoje djelatnosti Centar osobito: prikuplja, objedinjuje, sređuje i zaštićuje svu dokumentaciju i sve podatke nastale u Domovinskom ratu i vezane uz rat; prikuplja, sređuje, klasificira i obrađuje registraturno i arhivsko gradivo nastalo u Domovinskom ratu i vezano uz rat; stručno i znanstveno obrađuje, analizira i vrednuje podatke, dokumentaciju i gradivo vezano uz Domovinski rat; objavljuje publikacije i druga djela nastala na temelju svoje djelatnosti; objavljuje registraturno i arhivsko gradivo nastalo u Domovinskom ratu; daje podatke, izvatke iz dokumenata i ovjerovljene prijepise na zahtjev korisnika; organizira stručna i znanstvena predavanja i izložbe te znanstvene skupove i druge oblike istraživanja istine o Domovinskom ratu i upoznavanja javnosti u zemlji i svijetu s utvrđenim činjenicama vezanim uz Domovinski rat; surađuje s arhivima, muzejima i drugim pravnim osobama radi unaprjeđenja svoje djelatnosti. Mi smo nadahnuti govorom Vlade Gotovca razmišljali o vrednotama zahvalnosti i domoljublja te smislu života. Sretni smo što je ravnatelj našao vremena za posjet našem razredu, a njegove riječi ćemo dugo pamtiti.

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 30. 3. 2017. 22:31

TJEDAN MOZGA U XVIII. GIMNAZIJI

I ove godine sudjelujemo u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama i istraživanju mozga te neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 16. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. Zadnjih godina Tjedan mozga u EU koordinira i krovna udruga FENS (Federation of European Neuroscience Societies).
Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost. U obilježavanju Tjedna mozga pridružila se i XVIII.gimnazija održavajući niz predavanja u trećim i četvrtim razredima uz velikodušnu pomoć naše bivše učenice, a sada studentice medicine, Pie Saskie Müller inače i članice Studentske sekcije za neuroznanost.
Cilj nam je bio upoznati učenike sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.

Monika Harjač, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 28. 3. 2017. 09:31

TERENSKA NASTAVA U NJEMAČKU I AUSTRIJU

U petak 24. ožujka 2017. godine održan je roditeljski sastanak u vezi izbora najpovoljnije ponude za terensku nastavu trećih razreda u Njemačku i Austriju.

Rezultati glasanja:

  • B Travel 3 glasa
  • Blagec turist 0 glasova
  • Spektar putovanja 11 glasova

Većinom glasova izabrana je ponuda agencije Spektar putovanja.

Daniel Letica, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 3. 2017. 01:03

DAN OTVORENIH VRATA FAKULTETA ORGANIZACIJE I INFORMATIKE U VARAŽDINU

Na fakultetu organizacije i informatike u utorak 25. travnja 2017. održat će se Dan otvorenih vrata. Vrata fakulteta bit će otvorena svim zainteresiranim posjetiteljima od 10 do 13 sati na adresi Pavlinska 2. Varaždin. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 3. 2017. 00:48

TERENSKA NASTAVA U NJEMAČKU I AUSTRIJU

U utorak 21. ožujka 2017. godine održana je sjednica Povjerenstva za provedbu javnog poziva i izbor najpovoljnije ponude za terensku nastavu trećih razreda u Njemačku i Austriju.

U drugi krug su izabrane sljedeće agencije:

B Travel

Blagec tourist –varijanta putovanja za 1410 kn

Spektar putovanja – cijena s hostelom 1270 kn

Roditeljski sastanak održat će se u petak, 24. ožujka 2017. u 19.10 h u učionici broj 25.

Daniel Letica, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 22. 3. 2017. 22:54

POSJET STAMBENOJ ZAJEDNICI U SKLOPU DJEČJEG DOMA ZAGREB

U srijedu 15. ožujka 2017. godine su učenici naše škole: Marta Tašner, Ivor Vrdoljak i Filip Tandarić u pratnji profesorice Harjač posjetili Stambenu zajednicu koja je sastavi dio Dječjeg doma Zagreb. Budući  da je Vijeće učenika naše škole dio sredstava prikupljenih na Božićnom sajmu 2016. godine odlučilo donirati mladim ljudima odlučnima da se hrabro nose sa životom bez obzira na nedostatak roditeljske skrbi, bili smo pozvani u posjet u jedan od njihovih stanova koji se nalazi u zgradi na Sveticama. U zgradi žive mladi ljudi od sedamnaeste do dvadeset i prve godine života bez roditeljske skrbi te o njima brinu socijalne radnice. U stanu su nas ugodno dočekale četiri djevojke i jedan mladić s njihovim dvjema socijalnim radnicama, a kasnije su nam se pridružili još jedna djevojka i mladić. Kroz razgovor smo međusobno razmjenjivali informacije o našoj školi i životu u Domu. Pa tako neki od njih završavaju srednju školu, neki teže za daljnjim obrazovanjem dok neki već traže zaposlenje ili rade. Dio zarađenog novca štede kako bi se nakon izlaska iz Doma osamostalili za daljnji život. Vrlo su ambiciozni te već dobro znaju što bi htjeli postići u životu. Neki pohađaju i školu stranih jezika u kojoj uče talijanski jezik. U jednom stanu živi dvoje odnosno troje ili četvero djevojaka ili mladića zajedno. Ondje tjedno dobivaju džeparac kako bi imali za namirnice te za neke svoje potrebe. Unutar stana se slažu vrlo dobro i jedni druge nadopunjuju te jednako sudjeluju u radnim zadacima kao što je kuhanje, čišćenje ili nabavka namirnica.

Našom donacijom uspjeli smo pokriti njihove troškove priprema za maturu te su nam na tome beskrajno zahvalni.  Tim našim dobrim djelom potičemo i ostale na pomaganje jer smo vidjeli koliko to njima zaista puno znači. Naše donacije uz pomoć socijalnih radnica iskoriste za puno korisnih stvari, a najvažnija je ulaganje u bolju budućnost. Mladi ljudi koje smo upoznali za nas su bili iskreni poticaj za razmišljanje o pravim vrijednostima u životu te smo se puna srca i s osmjesima na licima rastali te radosni otišli svojim kućama.

Marta Tašner, 3.b

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 21. 3. 2017. 13:33

GYMKHANA - FOTOGALERIJA

Učili smo, natjecali se, upoznavali se, predstavljali svoj grad i dobro se zabavljali. Naravno, sve smo to marljivo i fotografirali! Naše fotografije pogledajte u foto-galeriji i zarazite se pozitivnom energijom!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 16. 3. 2017. 09:49

GYMKHANA U MEDIJIMA

Preuzeto s www.vecernji.hr

Naša gymkhana svidjela se i medijima, pa smo tako bili na vijestima mreže.tv, u Večernjem listu i na HRT-u.

Pročitajte i kako nam je bilo na prijemu kod gradonačelnika!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 16. 3. 2017. 09:27

MEĐUNARODNA GYMKHANA NA ZAGREBAČKIM ULICAMA

U okviru međunarodnog projekta Erasmus+ učenici 18. gimnazije bili su domaćini svojim vršnjacima iz Španjolske, Italije, Finske i Latvije.

Bio je to doista tjedan za pamćenje! Puno priprema, koordiniranja, telefonskih poziva, sms poruka... ali isplatilo se.

Ponedjeljak, okupljanje u školi, upoznavanje jednih s drugima, kao i s programom tjedna, a nakon toga, upoznavanje Zagreba. Turistički vodiči su učenici 18. gimnazije, zadatak je pokazati sve znamenitosti u centru grada. Nako zahtjevne ture od Mirogoja do Mimare, zajednička večera u restoranu Dva goluba.

Utorak, obilazak zagrebačkih muzeja- na rasporedu su Etnografski i Tehnički. Svaki nudi svoje atrakcije-Teslin kabinet s munjama što sijevaju na sve strane ili narodne nošnje koje se mogu isprobati.

Delegacija profesora i učenika odlazi na primanje kod gradonačelnika Zagreba, gospodina Bandića. Visok protokolarni nivo, razmjena darova, pozdravni govori, doista jedinstven doživljaj. Izjave za TV i radio.

Srijeda je dan D ili THE GYMKHANA DAY. Počinje već ranim jutrom snimanjem za Dobro jutro, Hrvatska, a u 9 sati svi su na svojim pozicijama. Učenici koji igraju gymkhanu u školi gdje dobivaju zadnje upute i pitanja za koordinate, organizacijska grupa na puktovima u gradu, gdje očekuju natjecatelje. U međuvremenu dolaze novinari Večernjeg lista.

U točno 10 sati gymkhana počinje. Svaka od devet mješovitih talijansko-finsko-španjolsko-latvijsko-hrvatskih grupa dobiva svoja pitanja za koordinate i kreće u potragu za lokacijama, gdje će odgovarati na pitanja vezana uz teme našeg projekta. Trebat će otići do Glavnog kolodvora, Markovog trga, Franjevačke crkve i Tehničkog muzeja... evo ponovno prilike za bolje upoznavanje Zagreba. Ona grupa koja prva riješi najviše pitanja bit će pobjednik. Svi žele pobijediti, čak im smeta i ekipa Hrvatske televizije koja ih želi intervjuirati, jer oduzimaju im vrijeme, pa možda pobijedi netko drugi!

Domaćice na štandovima s posterima i pitanjima imaju pune ruke posla ne samo prikupljajući odgovore natjecatelja, nego i objašnjavajući prolaznicima o čemu je riječ, a i boreći se s vjetrom da im ne sruši štand.

U četiri sata okupljanje u školi i proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Vjerovali ili ne, čak tri grupe imaju jednak broj točnih odgovara, ali pobjednici su oni koji su prvi predali svoja rješenja. I mala zlobna primjedba... znate li tko je postigao najlošiji rezultat? Grupa profesora, koji su predali svoja rješenja nakon isteka vremena, pa su diskvalificirani.

Četvrtak je ponovno rezerviran za posjete muzejima, ovog puta Arheološkom i Muzeju iluzija.

U petak odlazimo u Krapinu, u Muzej krapinskog pračovjeka...zanimljiva priča kroz povijest vremena i svijeta.

Latvijci odlaze već u petak poslijepodne, ostali u subotu. Odlaze na sve strane Europe, ali, koliko smo čuli, za ljeto je najavljena invazija na Jadran. Dobro nam došli ponovno! Ponosni smo i sretni što smo vam ovaj tjedan bili domaćini. Bravo za sve!

Posebno zahvaljujemo našim učenicima koji su se pokazali izvrsnim domaćinima i koji su svojim entuzijazmom nosili ovaj projekt.

Zahvaljujemo i sponzorima, koji su omogućili realizaciju projekta: Grad Zagreb, Školska knjiga, Profil Klett, Atlantic grupa, Print grupa, Ideal plus, Lotos trgovina i Turistička zajednica grada Zagreba.

Sandra Tardelli, korodinatorica projekta

Foto-galerija stiže uskoro!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 15. 3. 2017. 23:58

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ ŠPANJOLSKOG JEZIKA

Učenica 4.b razreda, Veronika Koštal osvojila je 1.mjesto na Županijskom natjecanju iz španjolskog jezika i pozvana je na Državno natjecanje koje će se održati u Splitu 9.-11.travnja 2017.


Čestitamo učenici i želimo joj puno uspjeha!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 14. 3. 2017. 13:01

KONAČNI REZULTATI Vijest ima dokument u privitku

Konačne rezultate natjecanja iz hrvatskog jezika preuzmite ovdje

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 3. 2017. 19:22

POVRATAK KAOSA U 18. GIMNAZIJU!

Nakon nekoliko godina stanke ponovo je počeo izlaziti školski list 18. gimnazije – Kreativni kaos. Mala, ali hrabra novinarska ekipa odlučila se za internet izdanje kako bismo bili pristupačniji ne samo učenicima naše škole, već svim srednjoškolcima, njihovim roditeljima, profesorima. Osim događanja u 18. gimnaziji, pratit ćemo sve teme koje se tiču mladih, jer smatramo da su one nedovoljno zastupljene u komercijalnim medijima. Čitajte nas ovdje !

Uredništvo Kreativnog Kaosa

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 3. 3. 2017. 20:42

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ NJEMAČKOGA JEZIKA

Čestitamo učenicama koji su pozivom te plasmanom na Županijskom natjecanju iz njemačkoga jezika održanog 1. ožujka 2017. razveselile sve nas. Posebno upućujemo čestitke Emi Belas koja je osvojila 2. mjesto te Ani Luciji Kolovrat koja je osvojila 3. mjesto u II.kategoriji kao i njihovoj mentorici prof. M. Brekalo.

N. Bratanić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 2. 3. 2017. 10:55

ERASMUS PROJEKT

   

DRAGI ERASMUSOVCI,

Bliži se datum prve mobilnosti, 6.-10.3., a mi, kao dobri domaćini, u punom smo jeku s pripremama. Posteri za gymkhanu već su isprintani, pozicije u gradu određene, zadaci podijeljeni, domaćini spremni za doček... Veselimo se susretu s kolegama i zajedničkom radu!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 1. 3. 2017. 22:22

1. OŽUJAK, DAN BEZ DUHANSKOGA DIMA

U srijedu, 1. ožujka u Hrvatskoj se obilježava dan bez duhanskog dima.  Iako se ovisnost o cigaretama kod nas još uvijek ne smatra teškom ovisnošću kao ona o drogama ili alkoholu, upravo pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma. Danom bez duhanskog dima želi se potaknuti pušače na prestanak pušenja barem na 24 sata. Prilika je to da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju svojih prijatelja i ukućana te kako utječu na okoliš. Stoga, ako pušite, preispitajte svoju naviku i provedite barem današnji dan bez duhanskog dima, a potičemo vas da razmislite i o potpunom prestanku pušenja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 2. 2017. 16:38

PROJEKT "MOJA A TVOJA MATEMATIKA"

U sklopu eTwinning projekta "Moja, a Tvoja - MaTeMaTika" (u kojem surađuju učenici drugih razreda), a u suradnji sa šest srednjih škola iz Hrvatske, odabrali smo 27.2. kao Dan Eulerovog broja e, zato što je 27.2. po našoj notaciji najbliži aproksimaciji iracionalnog broja e koji iznosi 2.71828 ... ~ 2.72.

Stoga smo s našim kolegama (Novska, Vukovar, Čazma, Koprivnica, Zagreb i Rab) razmijenili čestitke za "naš" dan te ih izložili na panou u našoj školi.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 2. 2017. 14:46

RAZMJENA UČENIKA XVIII. GIMNAZIJE I ÉCOLE FRANÇAISE DE ZAGREB

Naši učenici francuskog dijela dvojezičnog 1.a razreda su od 16. do 20. siječnja 2017. gostovali na nastavi u Francuskoj školi u Zagrebu.

Višegodišnji projekt razmjene učenika između École française de Zagreb i XVIII. gimnazije uspješno nastavljamo. Pritom nas veseli zajedničko druženje i razmjena dojmova i iskustava.

U uzvratnom posjetu, 11 je francuskih učenika gostovalo na nastavi kod nas 17. veljače.

Zahvaljujemo ravnatelju Francuske škole, gospodinu Durrenbergeru na dugogodišnjoj suradnji i susretljivosti !

Intervjue s profesorima Francuske škole i osvrt na frankofoni obrazovni sustav pročitajte u nastavku.

Martina Detelj, prof.mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 2. 2017. 14:19

18. GIMNAZIJA NA TJEDNU PSIHOLOGIJE

Dvadesetak učenika i učenica 3. i 4. razreda., posebno odabranih zaljubljenika u psihologiju, sudjelovalo je na 10. tjednu psihologije kojega su organizirali studenti i djelatnici Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.  Interaktive radionice (Koji su tvoji ciljevi i kako ih ostvariti? , Stres i kako izaći na kraj s njim? Dobar životopis – puno radnog iskustva ili dobre vještine pisanja?)  bile su zanimljive i prilika za produbiti praktična znanja iz psihologije. Naši su učenici brzinom podizanja ruku i aktivnošću nadmašili sve ostale sudionike,  koji nakon njih baš i nisu imali što dodati diskusiji. A nema ni ponosna profesorica.  Djelić radne atmosfere možete vidjeti na fotografijama. P.S. Nismo samo radili, u pauzama smo se častili  kavicom, sokićima, finim kroasanima, keksićima i grickalicama. 

Ana Boban Lipić, prof.

Ostale fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 2. 2017. 12:11

NATJECANJE IZ FRANCUSKOG JEZIKA 2017. Vijest ima dokument u privitku

Ove je školske godine natjecanju iz francuskog jezika na školskoj razini pristupilo 38 učenika : 21 nastavljač i 17 početnika u učenju francuskog jezika. 32 kandidata (rezultati u prilogu) stekla su pravo pristupanja županijskoj razini natjecanja koje će se održati 24. veljače 2017. Sretno svima!!!

Martina Detelj, prof. mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 2. 2017. 12:09

KAMPANJA ,,ZAGRLI ZA RIJETKE, ZAGRLI LIJEPIM RIJEČIMA“

Hrvatski savez za rijetke bolesti pokrenuo je Kampanju u svrhu podizanja svijesti javnosti o potrebama ljudi koji boluju od rijetkih bolesti te povodom obilježavanja Međunarodnoga dana rijetkih bolesti.

Kampanja prikupljanja fotografija zagrljaja u znak podrške obiteljima i članovima obitelji proširit će se prikupljanjem dobrih želja. Lijepe želje će biti prikupljene na način da će na mnogim frekventnim lokacijama biti postavljeno, „drvo života“, na koje će ljudi lijepiti svoje poruke, slikati ih kao znak podrške te će biti objavljivane na društvenim mrežama s jedinstvenim hashtagom #hugforrare


Na kraju će se sve prikupljene poruke poslati Savezu kako bi se od njih složilo veliki plakat. Pozivamo sve zainteresirane učenike da se pridruže Kampanji.

Tijek kampanje učenici će moći pratiti na http://hugforrare.com/ i Facebook stranici kampanje https://www.facebook.com/hugforrare/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 20. 2. 2017. 23:36

DONACIJA ŠKOLE DJEČJEM DOMU ZAGREB Vijest ima dokument u privitku

Vijeće učenika XVIII. gimnazije dalo je donaciju Dječjem domu Zagreb u iznosu od 5.000,00 kn.

Novac je prikupljen na božićnom sajmu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 20. 2. 2017.

EDUKACIJA ZA NASTAVNIKE JAČANJE KOMPETENCIJA U RADU S MLADIMA

U razdoblju od 9.1.-7.2.2017. održao se ciklus edukacije Jačanje kompetencija u radu s mladima koju provodi Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Edukacija je namijenjena nastavnicima i stručnim suradnicima u školama s ciljem razvijanja vještina i senzibilizacije za problem rizičnog ponašanja učenika.

Edukacija se sastojala od uvodnog predavanja i dvije radionice. Uvodno je predavanje bilo je posvećeno teorijskim i praktičnim okvirima zlouporabe psihoaktivnih tvari i drugih ovisničkih ponašanja. Teme radionica bile su: nošenje sa stresom i postavljanje granica. Kroz radionicu o stresu radilo se na prepoznavanju stresnih situacija, izvora i znakova stresa te razvijanju vještina za nošenje sa stresom. U trećoj radionici nastavnici su radili na postavljanju granica te jasnijem izražavanju svojih stavova. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 7. 2. 2017. 21:33

ANKETA O POŠTIVANJU MIŠLJENJA I AKTIVNOG SUDJELOVANJA UČENIKA U DONOŠENJU ODLUKA U ŠKOLI

Profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Nivex Koller-Trbović voditeljica je istraživanja o poštivanju mišljenja i aktivnog sudjelovanja (participacije) učenika u donošenju odluka u školi u Hrvatskoj. Cilj istraživanja je prikupiti iskustva i prijedloge učenika na temu poštivanja mišljenja učenika i sudjelovanja u donošenju odluka u školi.

Upitnik je potpuno anoniman pa vas molimo za iskrenost u odgovaranju.

Anketa je namijenjena svim učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj i možete joj pristupiti ovdje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 7. 2. 2017. 21:30

SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Učenici drugih razreda i djevojke iz 3. a  posjetili su 31.1. i 1.2. izložbu američkog umjetnika Andrewa M. Mezvinskog „Jedan dobar dan“. Izložba inspirirana  knjigom Prima Levija  „Zar je to čovjek“ odnosnom poglavljem u knjizi „Jedan dobar dan pružila nam je drugačiji pogled na Holokaust. Slike svjedoče o neuništivosti nade i ljudskoga duha unatoč proživljenim strahotama.

Zahvaljujemo organizatoru, Festivalu tolerancije – JFF Zagreb, na pozivu.

Ana Boban Lipić, prof.

Fotografije pogledajte u nastavku

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 7. 2. 2017. 21:26

POSJET EUROPSKOM PARLAMENTU U ZAGREBU

 

U sklopu našeg ERASMUS+ projekta 23. siječnja 2017. naši su učenici u pratnji profesorica Boban-Lipić, Hodak i Tardelli posjetili Ured Europskog parlamenta, gdje su ih primili gđa Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu i gosp. Ivan Mikulić, zadužen za odnose s medijima.

Imali su prilike postavljati pitanja o EU i njenoj sadašnjosti i budućnosti, a sadržajna diskusija u kojoj su vrlo aktivno i zrelo sudjelovali sigurno ih je navela i na neka nova promišljanja i razmišljanja.

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 1. 2017. 20:19

CIKLUS RADIONICA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA "RUKA PODRŠKE UČENICIMA KOJI TRPE NASILJE“ Vijest ima dokument u privitku

Projekt "Ruka podrške" u organizaciji Psihološkog centra TESA i namijenjen je prevenciji vršnjačkog nasilja. Glavni cilj projekta je doprinos smanjivanju nasilja među učenicima te povećanje sigurnosti i dobrih odnosa.

Ciklusi radionica u sklopu projekta Ruka podrške namijenjeni su učenicima koji su pod povećanim rizikom - potencijalne ili stvarne žrtve vršnjačkog nasilja. Iz više škola će se oformiti skupina od maksimalno 15 učenika s kojima će stručnjaci Psihološkog centra Tesa, psiholozi s puno iskustva u radu s djecom i mladima i dodatnom psihoterapijskim edukacijama, raditi na razvijanju zaštitnih čimbenika.

Više informacija možete pronaći u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 19. 1. 2017. 21:06

ERASMUS PROJEKT

   

Kao što smo rekli u najavi projekta, čeka nas puno posla, koji smo tijekom studenog i prosinca počeli marljivo odrađivati.

Veliki broj zainteresiranih učenika podijeljen je u više različitih grupa, a evo što su zajedno sa svojim mentorima napravili:

- posjetili Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i odslušali predavanja o stvaranju streotipa na primjeru migrantske krize, napravili intervju sa studentima 5. godine politologije, proveli anketu među učenicima naše škole o temi migracija i integracija

- usporedili energetsku strategiju i usporedili podatke na razini Europe, s posebnim naglaskom na zemljama koje sudjeluju u projektu

-istraživali domaću infrastukturu- pročiščivač voda u Zagrebu, problem odlagališta Jakuševac, tvornicu električnih automobila Rimac te potencijal hidro- i vjetroelektrana

-usporedili što zapravo znači siromaštvo u različitim zemljama svijeta, a posebno koji su pragovi siromaštva u zemljama koje sudjeluju u našem projektu, te koje su skupine najranjivije i na koji način im se može pomoći

-snimili film o životu mladih od rođenja do pronalaženja zaposlenja

-istražili kolika je stopa nezaposlenosti među mladima u Hrvatskoj

Kada vidite koliko smo marljivi bili, sigurno će vas zanimati i rezultati do kojih smo došli- pogledajte ih na panoima pred uredom ravnateljice.

No ovo je tek početak- u ožujku smo domaćini našim partnerima, a organiziramo gymkhanu! Vjerujemo da vas zanima što je to i kako izgleda, zato nas pratite i dalje! Pozdrav do sljedećeg javljanja!

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 12. 1. 2017. 08:45

PROJEKT “MON LYCÉE, TON LYCÉE, NOTRE LYCÉE”

Međunarodni projekt „Mon lycée, ton lycée, notre lycée“ nastao je u suradnji Akademija u Nancy- Metzu, Besançonu i Grenobleu i njihovih škola partnera iz Italije, Švicarske i Rumunjske. Naša je gimnazija imala čast biti jedina hrvatska škola sudionica ovog europskog susreta koji se održao od 12. do 16. prosinca 2016. u Vigyju u neposrednoj blizini Metza. U radu projekta sudjelovalo je četvero učenika dvojezičnog programa na francuskom jeziku : Ela Junaković, Ena Kontić, Marta Goršić i Nikola Klepac Perišić.  

Susret je započeo u ponedjeljak navečer srdačnim druženjem uz degustaciju specijaliteta pojedinih zemalja sudionica. Bravo za naše učenike koji su pritom izvanredno dobro predstavili Hrvatsku ! U narednim danima marljivo smo razrađivali detalje projekta, ali nismo zanemarili ni društveni aspekt ovog susreta tako da su nam večeri bile ispunjenje pjesmom, plesom i glazbom. Ne moramo ni reći da je rastanak svima teško pao !

​Primarni su ciljevi ovog projekta senzibiliziranje mladih na temu diskriminacije u školama, razvijanje interkulturalne kompetencije i pozitivnih stavova prema timskom radu posredstvom zajedničkih aktivnosti i razvijanje građanske odgovornosti i kritičkog duha uvažavanjem različitosti. Tijekom susreta u Vigyju uvaženi su prijedlozi konkretnih aktivnosti koje će učenici nositelji projekta na svakoj gimnaziji nastojati realizirati u okviru svoje škole do svibnja 2017. U svibnju će svi partneri putem videokonferencije iznijeti rezultate svog rada.
 
Martina Detelj, prof. mentor

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 1. 2017. 11:44

MARY`S MEALS

U četvrtak 8. prosinca 2016. u hotelu Palace održala se sedma po redu donatorska večer organizacije „Marijini obroci“ („Mary`s meals“) čije smo sudionice bile i mi, Doris i Klara. Ova udruga ukratko je predstavila svoj rad, pregled povijesti, ljude koji sudjeluju, začetnika ove udruge, viziju i još mnogo toga. Njihova je vizija da svako dijete prima jedan dnevni obrok na svom mjestu obrazovanja i da svi oni koji imaju više nego što im je potrebno podijele to s onima kojima nedostaju i najnužnije stvari. Marijini obroci također su globalni pokret koji podržava mnogo ljudi različitih načina života i podrijetla, a djeluju u dvanaest država na pet kontinenata. Važno je znati kako Marijini obroci okupljaju i poštuju ljude svih vjera i ateiste te im žele pomoći. Rad ove organizacije dobio je ime po Mariji, Isusovoj majci, koja je svoje dijete odgajala u siromaštvu, a začetnik cijele ove priče je Magnus MacFarlane-Barrow, koji je odrastao u Škotskoj. Hodočašće u marijansko svetište u Bosni 1983. godine obnovilo je katoličku vjeru njegove obitelji i navelo njegove roditelje da pretvore svoj pansion u molitveni centar ili „Obiteljsku kuću molitve“. Marijini obroci trenutno prehranjuju 1, 187, 104 djece, a svakoga dana sve više i više. Uključiti se može bili tko, a više o radu ove udruge možete pronaći na njihovoj web-stranici.

Doris Koritnik i Klara Budimir 3.b

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 12. 2016. 11:29

HUMANITARCI POSJETILI CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE

Humanitarci naše škole; Lucija Puntar, Ivona Galić, Lennarta Spajić, Mia Henjak, Filip Gaćić, Filip Vrbanić, Luka Čule, Anja Jukić i Ema Zdunić,   23. studenog 2016. uputili su se zajedno s prof. Hodak i prof. Bančić u  Srednju školu Centar za odgoj i obrazovanje koja radi s djecom s teškoćama u razvoju, na volontersku radionicu izrade božičnih čestitki i ukrasa. Budući da se u školi radi s učenicima s teškoćama u razvoju na radionici smo pomagali učenicima zadruge DAR-MAR u izradi raznih maštovitih prigodnih dekoracija (čestitke, ukrasi za bor, držaći za salvete...) koje će se prodavati s ciljem poboljšanja standarda učenika te škole. Tijekom radionice razgovarali smo s pojedinim učenicima koji su nas iznenadili svojom darovitošću i motiviranošću.

Također  dali smo intervju profesorici-novinarki za njihovu radio emisiju na Katoličkom radiju - radiju Mariji koja će biti emitirana u emisiji 21.12.2016.

Bilo je ovo jedno ugodno poslijepodne provedeno u još ugodnijem društvu u kojem smo pomagali učenicima.

Učenici, 18.gimnazije

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 11. 12. 2016. 21:14

RAD HUMANITARNE GRUPE

Svakog drugog utorka u jutarnjem turnusu nakon nastave, članovi humanitarne grupe u pratnji prof. Hodak i prof. Bančić odlaze u pučku kuhinju Misionarki ljubavi – Sestara Majke Terezije.

S otvaranjem vrata pučke kuhinje krećemo s radom. U pučkoj kuhinji pomažemo pri pripremi jela za sljedeći dan; peremo i sjeckamo povrće, te pomažemo pri ostalim kuhinjskim poslovima. Također sudjelujemo pri posluživanju jela, te kasnijem čišćenju i pospremanju. Nama tih par sati rada u pučkoj kuhinji ne predstavlja problem, a pri tome jako pomažemo drugima.

Učenice, članice humanitarne grupe 18.gimnazije

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 11. 12. 2016. 21:11

BEČ - TERENSKA NASTAVA IZ GLAZBENE UMJETNOSTI

Prvog vikenda adventa, 26. i 27. studenog 2016.,  treći razredi  XVIII. gimnazije uputili su se u Beč u pratnji svojih razrednica, profesorice Bratanić, Detelj, Glavaš, Dorešić  te prof. Boban - Lipić i prof. Škudar - Merle koja je i organizirala cijelo putovanje.

Nakon šest sati putovanja napokon smo stigli u Beč. Po dolasku u Beč posjetili smo Haus der Musik, tematski muzej posvećen glazbi, koji nas je oduševio. Nakon kraće šetnje centrom grada, te trgom sv. Stjepana (Stephansplatz), na kojem se nalazi katedrala Stephansdom, uputili smo se prema Musikverein-u, bečkoj kući glazbe, koja se sa svojom zlatnom dvoranom  smatra najakustičnijim koncertnim prostorom na svijetu.

Većinu slobodnog vremena proveli smo na Stephansplatzu te na Mariahilferstraße,  najduljoj bečkoj shopping ulici. Poslijepodne, kada su se po predivnim bečkim ulicama i trgovima popalile lampice, uputili smo se na božične sajmove te tamo okusili bečke delicije. Puni dojmova, te već pomalo umorni, uputili smo se prema hostelu A&O Wien na večeru. Nakon  kraćeg druženja po hostelskim sobama krenuli smo na spavanje.

Idućeg jutra uslijedio je obilan i ukusan doručk, te zatim razgled  dvorca Belvedere, gdje smo uz stalnu postavu Austrijske galerije vidjeli i dio zbirke najvrijednijih radova Gustava Klimta, među kojima je slavni Klimtov „Poljubac“. Nakon posjeta izložbe, te razgleda predivnog dvorca i parka oko njega, uputili smo se prema centru grada na razgled Ringa (opere, parlamenta, gradske vijećnice, gradskog parka...) te Hofburga. Za vrijeme slobodnog vremena prošetali smo se adventskim sajmovima te predivnim okićenim gradom. Hladno, vjetrovito i kišno vrijeme nas je ipak spriječilo u šetnji po Schönbrunnu, stoga smo samo gledali i fotografirali iz toplog busa, a zatim se uputili prema Zagrebu. Pred gradsko poglavarstvo smo stigli oko 21 sata, gdje je i cijelo ovo predivno putovanje započelo. Puni dojmova i pomalo tužni jer je putovanje završeno, uputili smo se svojim domovima.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 11. 12. 2016. 21:10

VEČER MATEMATIKE

Ove godine u našoj školi prvi put je održana Večer matematike, projekt u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva. Naši vrijedni učenici pripremili su zabavne i kreativne radionice za svoje kolege i nastavnike koji su posjetili Večer matematike. Bilo je tu šivanja parabola, izrade origamija, konstruiranja krivulja drugog reda savijanjem papira, traženja najkraćeg puta, bojanja grafova i još mnogo toga.

Hvala svima na trudu, i vidimo se iduće godine!

Kako nam je bilo pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 12. 2016. 20:44

MOJA A TVOJA MATEMATIKA

Učenici 2. a i 2. c razreda naše škole sudjeluju u nacionalnom e-Twinning projektu Moja a tvoja matematika, u kojem samostalno smišljaju zadatke iz matematike koji prate postojeći plan i program. U projektu sudjeluje osam škola iz cijele Hrvatske. Jedan od prvih zadataka za svaku od škola bio je osmisliti logo projekta, a zatim je glasovanjem odabran najbolji. Ponosni smo što je upravo naš logo pobijedio i sada je on službeni logo projekta. Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 6. 12. 2016. 20:31

IZLET U VUKOVAR

U maglovito subotnje jutro XVIII. gimnazija je krenula na dugo putovanje u Vukovar uz pratnju sposobnih vodiča i naših profesorica i profesora. Putovanje je bilo ugodno i mirno, a naš nam je vodič povremeno pričao o Vukovaru i vučedolskoj kulturi.

Dolaskom u Vukovar krenuli smo u šetnju gradom. Tijekom kraće šetnje vidjeli smo između ostaloga stari vodotoranj, spomenike Francuzu koji je kao dobrovoljac poginuo pokušavajući obraniti Vukovar i dr. Franji Tuđmanu, dvorac Eltz i druge povijesne građevine.Konačni cilj naše šetnje bila je vukovarska bolnica u kojoj smo vidjeli i čuli kakve su se sve strahote događale tijekom rata te u kako su teškim uvjetima ranjenici, bolesnici i medicinsko osoblje morali živjeti i raditi. Svi smo bili potreseni. Nakon posjeta bolnici uputili smo se u Muzej vučedolske kulture. Muzej je vrlo moderan i čini se poput labirinta. Prolaskom kroz njegove hodnike i dvorane sustavno smo se kretali kroz život bakrenodobnih ljudi. Kustosica koja nas je vodila bila je  vrlo strpljiva s nama dok nam je pričala o obući, odjeći, poljoprivredi, keramici, izradi bakrenog oruđa i oružja, religiji, naseljima, prvom kalendaru i još o mnogo čemu. Poslije edukativnog posjeta muzeju krenuli smo  autobusom do vukovarskog groblja, Ovčare i Spomen doma Ovčara. Na groblju i Ovčari vidjeli smo spomenike braniteljima koji su poginuli u obrani Vukovara. Dok smo bili na Ovčari vjetar je puhao, a vrijeme je bilo tmurno i nekako se sve činilo tako pusto i tužno... U Spomen domu Ovčara vidjeli smo imena i stvari ljudi ubijenih na Ovčari te saznali da mnogi odvedeni na Ovčaru još nisu ni pronađeni. To je djelovalo zaista tragično.

Na kraju smo imali još dva sata slobodnog vremena do povratka u Zagreb koja smo iskoristili družeći se po svom nahođenju. U Vukovaru smo se dobro proveli, iako smo vidjeli grozne stvari, a imali smo i sreću što nije padala kiša.

 Katja Kržišnik, 1.a

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 22. 11. 2016. 14:12

ANTONIJA OPET ODUŠEVILA!

Svi koji poznaju Antoniju Čondić, učenicu 3. a razreda naše škole, znaju da je književnost njena strast, a posebno pisanje pjesama čime se bavi već godinama. Osim što piše vlastita umjetnička djela, Antonija je vrlo vješta i u pisanju eseja što je prepoznao i žiri izdavačke kuće Fraktura te joj dodijelio nagradu za njen esej o romanu Zorana Ferića ''Na osami blizu mora''.

 Antonija je svoj esej i pročitala na pozornici paviljona 6 na Zagrebačkom velesajmu u sklopu ovogodišnjeg Interlibera. Bio je to divan završetak projekta Književnih matineja unutar  ''Festivala svjetske književnosti'' u sklopu kojeg su naši učenici, u prepunom kinu Europa, u rujnu ugostili književnika i našeg profesora Zorana Ferića.

Kao pravi, iskusni novinari s Ferićem su na pozornici o književnosti, životu, ljubavi i mnogim drugim temama razgovarali Mia Bokulić, Andrea Cindrić, Leona Posavec, Antonia Čondić, Luka Mayer, Filip Vrbanić i Klara Vučićević. Odličnu skupinu okupila je i uvježbala profesorica Blaženka Čović.

Za svoj rad svi su učenici dobili poklone od ''Frakture'', a posebnu nagradu, koju je uručio Zoran Ferić, dobila je Antonija.

Nadamo se da će joj nagrada biti ohrabrenje da se i  dalje bavi pisanjem!

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 11. 2016. 11:04

DRŽAVNI TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA Vijest ima dokument u privitku

International Young Naturalists' Tournament je međunarodno eksperimentalno ekipno natjecanje iz prirodoslovlja za učenike od 12 do 16 godina. Natjecanje se sastoji od rješavanja 17 problema iz fizike, kemije, biologije, tehnike i informatike.

Riješiti problem znači uočiti problematiku, osmisliti aparaturu, napraviti mjerenja  te ih objasniti kvalitativno i kvantitativno. Na kraju treba napisati rad te prezentirati rješenja u „znanstvenim“ borbama. 

U zadnje dvije godine (i prve dvije godine od kada Hrvatska sudjeluje) Hrvatska je ekipa osvojila brončanu i srebrnu medalju.  Kako bi se izabrala i kasnije pripremila ekipa za međunarodnu razinu,  Istraživački centar mladih i ove godine organizira Državni turnir mladih prirodoslovaca.

Dragi učenici, prijaviti se možete ovdje, a sve dodatne informacije preuzmite u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 11. 2016. 10:54

ERASMUS PROJEKT 2016.-2018. - EUROPEAN ACTIVE CITIZENSHIP

 

Pustolovina počinje...

Od ove školske godine naša je škola sudionik Erasmus projekta European Active Citizenship, kojeg provodimo s partnerima od Juga do Sjevera Europe. To su škole iz Španjolske (IES Trassiera, Cordoba), Italije (Istituto di istruzione superiore Raffaello, Urbino), Finske (Kungsvägens skola, Sibbo) i Latvije (Riga 25th Secondary School, Riga).

Teme kojima ćemo se baviti vezane su uz dokument Europske komisije Europa 2020, a podijeljene su u četiri skupine:

- Okoliš i obnovljivi izvori energije

- Suzbijanje siromaštva i društvene odbačenosti

- Migracije i integracije

- Zaposlenost mladih

A na koji ih način kanimo obrađivati? Kao prvo, uz puno razgovora, istraživanja na terenu, posjeta raznim institucijama i pojedincima. Drugo, rezultate namjeravamo uobličiti u gymkhanu, radio emisije, kazališnu predstavu i završni memorandum. Treće, iz ovog će rada vjerojatno proizaći neke nove zamisli i projekti, tako da se priča zahuktava...

Kao što vidite, čeka nas puno posla, ali i puno zadovoljstva - druženja, upoznavanja, putovanja... kreativnog rada, ponekad vjerojatno i svađe, no i smijeha.

Dobrodošli su svi učenici prvih i drugih razreda, a ovo je tim profesora koji je zadužen za provedbu projekta:

Ana Boban-Lipić, Marianna Brekalo, Ida Dvoršćak, Marija Hodak, Neva Killmann, Daniel Letica, Renata Sudar, Tamara Rabuzin kao tehnička i matematička podrška, Sandra Tardelli- koordinatorica.

Svima želimo puno veselja i zadovoljstva u radu! Let`s get down to work! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 1. 11. 2016. 21:00

NAŠA UČENICA SUDJELOVALA NA IZLOŽBI FOTOGRAFIJA FOTO KINO SAVEZA

Fotografija je moj oblik izražavanja misli i viđenja svijeta oko sebe i cilj mi je ljudima predočiti svijet i detalje iz svoje perspektive i na neki način im pokazati svoj pogled na svijet. Ovo ljeto je bila treća godina da sam išla na fotografski kamp, na otok Zlarin, koji organizira Zagrebački Foto Kino Savez. Svake godine odlazim na taj kamp jer je većinom uvijek ista ekipa i svi jedva čekamo da se vidimo. Svake godine naučimo nešto novo i stečemo nova poznanstva i prijatelje. Tih 7 dana se zabavljamo, odmaramo, slušamo predavanja i izražavamo svoju kreativnost, a potom se u 10. mjesecu održi izložba naših radova.

Tija Matija Pletenac, 4.d

Ostale Tijine fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 28. 10. 2016. 14:16

PROMOCIJA U ZVANJE MENTORA

Najbolji hrvatski odgojitelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji za svoj su izniman trud i rad nagrađeni promocijom u zvanje mentora. Nova generacija mentora, promovirana je 13. i 14. listopada 2016. godine na svečanostima održanim na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U status mentora promovirane su naše profesorice Ljerka Planinić te profesorica Helena Peter Jelenčić.

Čestitamo kolegicama na promaknuću!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 19. 10. 2016. 22:26

NATJEČAJ ZA STIPENDIJE U 2017./18.

Stipendije HMC-a (The Headmasters’ and Headmistresses’ Conference (HMC)) iz Velike Britanije idealna su prilika za sve učenice i učenike koji žele provesti godinu dana u međunarodnom okruženju, te razvijati svoje kompetencije zahvaljujući individualnom pristupu i drugačijem konceptu rada u školama HMC mreže.

Forum za slobodu odgoja, kao administrator HMC stipendija za Hrvatsku, raspisao je 12. listopada 2016. Natječaj za 21. generaciju stipendistica i stipendista koji je otvoren do 3. prosinca 2016. Na Natječaj se mogu prijaviti učenice i učenici koji u ovoj školskoj godini pohađaju drugi razred srednje škole, te su izvrsni ili vrlo dobri učenici.

Više o Natječaju 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 13. 10. 2016. 10:07

EUROPSKI DAN JEZIKA 26. RUJNA

Dragi učenici,

Nadamo se da ste uživali u jezično-glazbenom kvizu kojeg su vam pripremili vaši profesori jezičari. Većina vas uspjela se snaći u raznolikosti europskih jezika, a najuspješniji u tome bili su jezični dio 2.a razreda i 3.b razred, koji su podijelil prvo mjesto i slatku nagradu.

Čestitamo i potičemo na daljnje upoznavanje europskog jezičnog bogatstva!

Aktiv profesora stranih jezika

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 29. 9. 2016. 10:39

PROJEKT KREATIVNA REAKCIJA NA NENASILJE Vijest ima dokument u privitku

Kulturna manifestacija za mlade s ciljem promicanja tolerancije, nenasilja, nenasilnog rješavanja sukoba i poštivanja različitosti

Udruga Zamisli provodi Projekt Kreativna REakcija za nenasilje. Cilj projekta je promicanje tolerancije, nenasilja, poštivanje različitosti i nenasilnog rješavanja sukoba. Projekt je usmjeren na smanjenje pojavnih oblika nasilja među mladima.

Udruga organizira Kulturnu manifestaciju za mlade s ciljem promicanja tolerancije, nenasilja, nenasilnog rješavanja sukoba i poštivanja različitosti. Svi prisutni moći će dobiti više informacija o samom projektu te pogledati izložene fotografije i radove mladih na temu tolerancije i nenasilja. Za dobru atmosferu pobrinut će se dj Mario Kovač.

Pozivamo profesore, učenike i stručno osoblje škole da se prijave putem

LINKA koji se nalazi u privitku obavijesti i dođu na Kulturnu manifestaciju koja će se održati 21.09. 2016. u klubu Močvara s početkom u 20,30 sati. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 14. 9. 2016. 14:37

NAŠE UČENICE RIJEŠILE 100% DRŽAVNU MATURU IZ NJEMAČKOG I FRANCUSKOG JEZIKA!

Jana Simonić riješila je maturu iz njemačkog jezika 100% i zauzela prvo mjesto na ljestvici poretka. Isti uspjeh postigle su Altea Frongillo Jurić i Rea Topličanec  koje su riješile 100% maturu iz francuskog jezika te se također obje plasirale na 1. mjesto!

Čestitamo vam na izvrsnom uspjehu te smo izuzetno ponosni na vas. U daljnjem životu želimo vam još puno ovakvih izvrsnih rezultata.

Iskrene čestitke upućujemo i svim našim učenicima na odličnim rezultatima koje su ostvarili na ovogodišnjoj državnoj maturi!

Nastavničko vijeće XVIII. gimnazije

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 26. 8. 2016. 12:19

PROSLAVA FRANCUSKOG NACIONALNOG PRAZNIKA UZ ZBOR XVIII. GIMNAZIJE Vijest ima dokument u privitku

Na svečanom primanju povodom Francuskog nacionalnog praznika 14. srpnja 2016. u hotelu Esplanadi nacionalne himne Francuske i Hrvatske otpjevao je zbor naše gimnazije. Ovakvu čast možemo zahvaliti veleposlanici Francuske u Hrvatskoj gospođi Michèle Boccoz koja je nazočila brojnim svečanostima u XVIII. gimnaziji i prepoznala vrijednost naših zboraša.

Veleposlanica se prigodnim govorom na isteku svojeg troipolgodišnjeg mandata zahvalila na suradnji brojnim sugovornicima i partnerima. Partnerstvo s XVIII. gimnazijom nije zaboravila istaknuti ni u svojem govoru :

« Je remercie la chorale du 18ème lycée de Zagreb, qui a admirablement chanté nos deux hymnes nationaux. Nous sommes fiers de notre partenariat avec le 18ème lycée, qui vient d’obtenir le Label FrancEducation, reconnaissance officielle de son double cursus en français. »

« Zahvaljujem zboru XVIII. gimnazije u Zagrebu koji je prekrasno otpjevao naše dvije državne himne. Ponosni smo na našu intenzivnu suradnju s XVIII. gimnazijom, kojoj je nedavno dodijeljena oznaka izvrsnosti FrancEducation, službeno priznanje za njezin dvojezični program na francuskom jeziku. »

Iskrene čestitke članovima našeg zbora Bruni Kovačiću, Karli Prole, Kristini Patrčević, Lennarti Spajić, Deni Beloša, Lei Vertuš, Rebecci Knežević, Mii Pisačić, Tei Vergaš i voditeljici prof. Moniki Harjač na odličnoj izvedbi himni !

Posebno zahvaljujemo gospođi veleposlanici Francuske u Hrvatskoj gospođi Michèle Boccoz i Veleposlanstvu Francuske Republike u Hrvatskoj na vjernoj suradnji.

Martina Detelj, prof. mentor

Pročitajte govor ambasadorice na francuskom i hrvatskom jeziku, a više o proslavi pogledajte na stranicama francuskog veleposlanstva.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 25. 7. 2016. 15:11

18. GIMNAZIJA IMA DVIJE „OSKAROVKE“!

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove je godine Oskarom znanja nagradila  državne i međunarodne prvake te njihove mentore, učitelje i nastavnike.

Svečana dodjela Oskara znanja državnim i međunarodnim prvacima održana je  16. lipnja 2016. godine u Zagrebu u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Oskari znanja, su najznačajnija priznanja u obrazovanju kojima se već dvanaest godina nagrađuju najuspješniji i najizvrsniji učenici te njihovi učitelji i nastavnici mentori.

Naše dvije učenice, Altea Frongillo Jurić i Karmela Ana Popović imale su čast biti nagrađene Oskarom znanja. Altea je državna prvakinja iz francuskog, a Karmela Ana iz njemačkog jezika. Uz njih su nagrade primile i njihove profesorice mentorice Milica Bračun i Dubravka Krstanović.

Čestitke našim učenicama i njihovim profesoricama te mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Dubravka Krstanović, prof. mentor

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 21. 6. 2016. 23:01

INTERVJU S NAŠIM LEKTOROM BENJAMINOM SPEELMANOM Vijest ima dokument u privitku

Benjamin Speelman je jedan od dva francuska lektora koji rade u našoj gimnaziji ove školske godine. Omiljen je među našim "dvojezičarima Francuzima" u 3. i 4. razredu. Otkrijte i zašto ! Intervju s njime pripremile su Ema Milat, Ana Janžić i Hana Kajari. Posebna zahvala Emi na transkripciji teksta i fotografijama.

Fotografije i intervju pogledajte u nastavku, a zvučni zapis preuzmite ovdje.

Martina Detelj, prof. mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 6. 2016. 22:33

UVOĐENJE E-DNEVNIKA

Dragi učenici i roditelji,

za sve razredne odjele naše škole od početka sljedeće školske godine, 2016./2017., uvest će se e-Dnevnici.

Više o e-Dnevniku možete saznati na web-stranicama Carnet-a, a priručnike i poveznice možete naći i na našem webu u odjeljku e-dnevnik.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 6. 2016. 21:16

KLIMATINÉE – DAN KLIMATSKIH PROMJENA

Eurocampus u Zagrebu pripremio je 2. lipnja 2016. u Zoološkom vrtu grada Zagreba pedagošku stazu posvećenu klimatskim promjenama i njezinim posljedicama. U toj su obrazovnoj aktivnosti za poticanje odgovornosti prema održivom razvoju sudjelovali i učenici 1.d razreda dvojezičnog programa na francuskom jeziku XVIII. gimnazije u pratnji prof. Letice i prof. Detelj, kao i učenici još nekoliko osnovnih škola iz grada Zagreba.

Cijeli je događaj potaknut međunarodnom konferencijom o klimatskim promjenama održanoj u studenom 2015. godine u Parizu. Cilj spomenute konferencije bio je ograničavanje emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim aktivnostima na razinu koja bi spriječila bilo kakav negativan učinak na klimu i to poticanjem energetske obnove zgrada, povećanim korištenjem obnovljivih izvora energije (sunčeve svjetlosti, vjetra, hidroenergije, biomase, geotermalne energije, energije mora...) nauštrb energije fosilnih goriva, razvojem čistog prometa, smanjenjem otpada i promicanjem kružnog gospodarstva.

Na početku pedagoške staze dočekao nas je eko verzija Eiffelovog tornja izrađenog od plastičnih boca. Učenici su tijekom jutra aktivno sudjelovali u tematskim radionicama o zemlji, vodi, suncu, zraku i energiji. Provodili su eksperimente, informirali se putem izloženih radova o klimatskim promjenama koje su zajednički napravili učenici Eurocampusa, promišljali o promicanju dobrih ekoloških navika u svakodnevnom životu i sudjelovali u natjecanjima i kvizu. Imali su se prilike upoznati s izradom nakita od recikliranih materijala, razvrstavanjem otpada, pročišćavanjem vode, prezentacijom efekta staklenika i utjecajem plinova na njega i obnovljivim izvorima energije.

Martina Detelj, prof. mentor

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 6. 2016. 11:48

NAGRADNI IZLET U TRAKOŠĆAN

Kao i prošlih godina i ove godine vodili smo na nagradni izlet odlične učenike bez neopravdanih izostanaka, vrlo dobre učenike bez neopravdanih izostanaka i s manje od 30 opravdanih izostanaka, sudionike državnih natjecanja i sve one koji su se istaknuli u nekim izvannastavnim aktivnostima ili su sudjelovali u aktivnostima koje su značajne za Školu u prošloj školskoj godini. U pratnji učenika sudjelovale su profesorice Milica Bračun i Mia Marušić te profesor Leon Jurčić.

Nagrađeni učenici su prvo posjetili Nove Dvore Jelačićeve i upoznali se s njihovom poviješću. Nakon obilaska nastavljen je put prema Trakošćanu. U prostorijama dvorca Trakošćan koje obuhvaćaju gotovo 1200 m2 učenici su mogli "uroniti" u svijet plemstva prošlih stoljeća i saznati nešto iz povijesti obitelji Drašković koja je bila vlasnik dvorca punih 400 godina. Nakon razgleda učenici su zajedno sa svojim profesorima uživali u slobodnom vremenu kraj Trakošćanskog jezera. Povratak u Zagreb uslijedio je u poslijepodnevnim satima. Svim učenicima čestitamo na uzornom vladanju i trudu koji su pokazali tijekom cijele školske godine, a našim maturantima želimo puno sreće na državnoj maturi i pri upisima na željene fakultete.

Fotografije s izleta pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 7. 6. 2016. 11:41

ZAHVALA ZA DONACIJU

Zahvaljujemo Labplus poliklinici i Francuskom institutu koji su svojim donacijama pomogli u organizaciji svečanosti povodom dodjele ploče  izvrsnosti La Bele France Education koju je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Francuske dodijelilo XVIII. gimnaziji za dvojezičnu nastavu na francuskom jeziku i za nastavu francuskog jezika. 

Djelatnici i ravnateljica XVIII. gimnazije Irena Vajdovčić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 5. 6. 2016. 12:44

TERENSKA NASTAVA IZ GEOGRAFIJE ZA DRUGE RAZREDE U AUSTRIJI I SLOVENIJI

Dana 16. i 17. travnja, drugi razredi 18. gimnazije uputili su se u prema austrijskom gradu Klagenfurtu. Skupili smo se ispred muzeja Mimara i u 7:00 sati krenuli na put. Prva postaja bila nam je slovenski grad Maribor. Nakon razgledavanja grada, učenici su dobili i slobodno vrijeme. Nakon posjeta Mariboru uputili smo se prema Klagenfurt. "Zmajev grad" sve nas je oduševio i nakon obilaska grada, bilo je dodjeljeno i slobodno vrijeme. Učenici su se uputili ulicama ovog veoma zanimljivog grada i proveli ugodno vrijeme. Malo je reći da je i atmosfera u nasem busu bila odlična. Od dobre glazbe do zabave i razgovora sve je bilo kako smo poželjeli. Nakon Klagenfurta došli smo i u dobro poznati dvorac Hochosterwitz. Razgledavanje i naslikavanje na dvorcu bilo je svima zanimljivo, a i malo su se protegnule noge, hodanjem do vrha i natrag. Mnoge je i zaintrigirao restoran smješten na vrhu dvorca. Nakon Hochosterwitza uputili smo se prema našem hostelu u kojem smo se udobno smjestili i dobili večeru. Noćni izlazak svima je dobro sjeo i vrijeme nam je prošlo u dobroj atmosferi. Idući dan, po planu, posjetili smo Villach gdje smo obavili neuspješnu potragu za kebabom po ulicama tog koruškog grada. Nakon Villacha krenuli smo prema ledenjačkom jezeru Bled. Imali smo divan pogled na jezero i otočić s crkvom. Mnogi su se uputili u šetnju oko jezera, a neki i na, dobro poznate bledske kremšnite. Putovanje se nastavilo i usponom na Bledski dvorac gdje smo dobili i slobodno vrijeme. Od tamo smo imali lijepi panoramski pogled na cijeli Bled i jezero. Zatim smo se zaputili prema Zagrebu i vratili dobroj atmosferi glazbe i društva u busu. U kasnim večernjim satima vratili smo se pred muzej Mimara od kud je i naše putovanje započelo.

Matija Smernjak, 2. D

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 5. 2016. 21:03

PRÄSENTATION DES PROJEKTES „ZAGREB UND LANDAU MIT ALLEN SINNEN ERLEBEN“

Sehr geehrte Damen und Herren, liebe Schülerinnen und Schüler

 

Anlässlich des diesjährigen Schüleraustausches der Landauer Schüler mit

den Schülern des Gymnasiums Sesvete und des XVIII. Gymnasiums laden wir Sie herzlich ein,

an der Präsentation unseres Projektes“Zagreb und Landau mit allen Sinnen erleben“ am Montag, dem 23.05.2016  um 18:00 Uhr teilzunehmen.

Die Veranstaltung wird in den Räumlichkeiten des Gymnasiums Sesvete, Bistrička  7, Sesvete stattfinden. Wir freuen uns auf Ihr Kommen.

Mit freundlichen Grüβen,

Eure Kinder und Deutschlehrerinnen

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 19. 5. 2016. 11:47

ZAGREB UND LANDAU MIT ALLEN SINNEN ERLEBEN

Teil I - Zagreb

Im Rahmen unseres langjährigen Schüleraustausches mit dem OHG aus Landau in der Pfalz haben wir uns zusammen mit den Schülern vom Gymnasium Sesvete und unseren Austauschschülern am Projekt“Zagreb und Landau mit allen Sinnen erleben“beteiligt.

Der erste Teil unseres Projektes fand in Zagreb statt und dauerte sechs Tage.

Man erlebte Zagreb mit allen Sinnen,wobei die Schüler in fünf Gruppen eingeteilt wurden: Sehen, Riechen, Schmecken, Hören und Sehebehinderung und alle ihre täglichen Aufgaben hatten. Am ersten Tag lernten wir uns alle bei der Stadtrallye näher kennen.

Jede Gruppe wurde von einem Lehrer betreut, der uns bei den Aufgaben geholfen hat.

Im Laufe der Woche  besuchten und besichtigten die Gruppen verschiedene Einrichtungen wie das Museum der Illusionen und das Blindenmuseum,so wie den kroatischen Blindenverband “Vinko Bek“, den Rundfunk Student, die Musikschule Sesvete, die Gaststätte „Purger“ und das Restaurant „Stari fijaker“.So hatten wir die Möglichkeit vieles selbst auszuprobieren,um einen besseren Einblick in die Arbeit der jeweiligen Institution zu bekommen . Besonders gut kam bei den Schülern der Besuch der Parfümerie bei Borat aus Shopping Queen an, so wie die  Besichtigung von Lush, Aromatica und Kantarion.

Dazu hatten manche Schüler die Gelegenheit, Mirko Švenda Žiga zu treffen und ihn live spielen und singen zu hören. Manche Gruppen machten auch Interviews  oder Umfragen mit den Passanten in der Innenstadt um herauszufinden, wie die Zagreber zu den einzelnen Themenbereichen stehen. Nach getaner Arbeit nutzten wir unsere Freizeit mit unseren Austauschpartnern.

Besonders freuten wir uns auf die Fahrt nach Opatija und Rijeka, wo wir die Meeresluft genossen und die Hölle Vrelo in Fuzine besichtigten.

Am letzten Tag begleiteten wir unsere Austauschschüler zum Busbahnhof , wo wir uns von ihnen herzlich verabschiedeten. Das Projekt war ein groβes Erlebnis sowohl für die kroatischen wie auch für die deutschen Schüler, denn wir setzten nicht nur unser Vorhaben um und erlebten Zagreb mit allen Sinnen, sondern schlossen auch neue Freundschaften.

Fran Nucak 3.a, Paula Marjanović 3.b

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 19. 5. 2016. 11:40

HAZU - ČUVAR PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI Vijest ima dokument u privitku

Dana 13.5.2016. u HAZU održano je predavanje "HAZU - Čuvar prošlosti i budućnosti".
Predavanje je bilo namjenjeno Društvu turističkih vodiča grada Zagreba, a kao
gosti predavanju su prisustvovali i učenici naše škole.

Tekst o posjeti HAZU učenice Matee Pejaković pročitajte u nastavku ili preuzmite ovdje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 5. 2016. 22:05

OTKRIVANJE PLOČE S OZNAKOM IZVRSNOSTI

    

U utorak  24. svibnja 2016. u 10 sati u XVIII.gimnaziji, Mesićeva 35 Njena Ekselencija gospođa Michèle Boccoz, Veleposlanica pri Francuskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj, otkrit će ploču s oznakom izvrsnosti. Ploču je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Francuske dodijelilo jedino XVIII. gimnaziji za dvojezičnu nastavu na francuskom jeziku i za nastavu francuskog jezika. 

Fotografije s otkrivanja ploče pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 5. 2016. 21:58

ČESTITAMO

našoj učenici Miji Schwerer iz 1.a razreda koja je dobila  stipendiju ESL Bridge za Summer cultural camp, Boston / New / Washington u trajanju od 4. lipnja do 24. lipnja 2016. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 12. 5. 2016. 22:01

TRANSKULTURALNI DIJALOG KROZ UČENJE O HOLOKAUSTU

Učenici trećih razreda Filip Jović, Luka Mayer, Ana Samardžić, Filip Tandarić (svi 3.c) i Andrea Cindrić (3.b) sudjelovali su zajedno sa svojim profesorima Danielom Leticom i Mijom Marušić u međunarodnom projektu "Transkulturalni dijalog kroz učenje o holokaustu" održanom od 8.-11. 5. 2016. u Srijemskim Karlovcima.
Projekt je održan u organizaciji Karlovačke gimnazije s ciljem edukacije profesora i učenika na temu holokausta. U sklopu trodnevnih radionica i predavanja naši učenici i profesori su imali priliku razmijeniti iskustva i znanja te razvijati osjećaj za vrijednost različitosti u društvu. Zahvaljujući izuzetnoj susretljivosti domaćina, osim Srijemskih Karlovaca, posjetili su i razgledali znamenitosti Novog Sada. Na ovaj način sklopljena su i nova prijateljstva za koja se nadamo da će potrajati. Zahvaljujemo se pozivu i prekrasnom gostoprimstvu ravnateljice Karlovačke gimnazije, gospođe Gordane Radović te se nadamo novim susretima.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 12. 5. 2016. 21:52

ANA LUCIJA U DRUŠTVU NAJBOLJIH LATINISTA PUTOVALA U SPLIT

Na državnom natjecanju iz klasičnih jezika, koje je održano u Splitu od 13. do 15. travnja 2016., naša učenica Ana Lucija Kolovrat postigla je sjajan uspjeh i osvojila četvrto mjesto.

Tijekom boravka u Splitu učenici i profesori su obišli arheološko nalazište Salonu i Dioklecijanovu palaču, a profesori su imali priliku razgledati i Galeriju Meštrović te Muzej hrvatskih arheoloških spomenika. Natjecanje je počelo otvorenjem u prekrasnoj gotičko-renesansnoj palači Papalić, dok je sve završilo u jedinstvenoj atmosferi podruma Dioklecijanove palače.

Grad, koji je jedinstven po tome što je zadržao kontinuitet života od antičkih vremena, svojim je povjesnim vizurama bio pravo okruženje za natjecanje iz klasičnih jezika. 

Ida Dvoršćak

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 5. 2016. 20:51

ČESTITAMO!

Leonardi Gregović i Pamini Benčić na izvrsnim rezultatima koje su postigle na natjecanju u poznavanju engleskog jezika i prezentacijskim vještinama u organizaciji RIT Croatia.

Leonarda Gregović, učenica 4.b razreda, osvojila je prvo mjesto na natjecanju u poznavanju engleskog jezika i prezentacijskim vještinama u organizaciji američkog sveučilišta RIT Croatia Kampus u Zagrebu. Čestitamo Leonardi i Leonardinoj profesorici engleskog jezika Eleni Erak.

Pamina Benčić, učenica 4.d razreda, osvojila je četvrto mjesto na natjecanju u poznavanju engleskog jezika i prezentacijskim vještinama u organizaciji američkog sveučilišta RIT Croatia, Kampus u Dubrovniku.

Više informacija možete pronaći ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 9. 5. 2016. 10:40

„DOJDI OSMAŠ - ZAGREB TE ZOVE!“

Pozivamo učenike završnih razreda osnovnih škola da u petak, 6. svibnja 2016., od 10,00 do 16,00 sati posjete štand XVIII. gimnazije u okviru akcije „Dojdi osmaš“.

Zainteresirani za upis u našu školu će sve informacije i brošure moći dobiti na štandu broj 27,  na Trgu Nikole Šubića Zrinskog.

Dobro nam došli!

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

Zahvaljujemo profesorima i učenicima koji su sudjelovali na ovogodišnoj manifestaciji "Dojdi osmaš".

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 5. 2016. 21:05

RIMSKIM TRAGOVIMA PO SPLITU I ZAGREBU ili OSAMNAESTA I PETA – DVA ANTIČKA SVIJETA

Projekt ''Rimskim tragovima po Splitu i Zagrebu'' ili ''Osamnaesta i Peta – dva antička svijeta'' povezao je gimnazijalce iz zagrebačke 18. gimnazije i splitske Gimnazije ''Vladimir Nazor.''
Kroz druženje i zabavu otkrivali su antičke tragove na arheološkim nalazištima Andautonija i Salona te u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Arheološkom muzeju u Splitu i gradskom muzeju u Sisku.
Najzahtjevniji dio bio je rad u radionicama, u kojima su objedinili sakupljeno znanje služeći se raznim vještinama: prevođenjem s latinskog na hrvatski jezik i obratno, crtanjem, glumom, kreiranjem kostima, kuhanjem i još mnogočime. 
Projekt su osmislile i realizirale profesorice latinskog jezika Sanja Deletis iz Splita i Ida Dvoršćak iz Zagreba te profesorica povijesti i povijesti umjetnosti Katarina Domljanović iz Splita, a u projektu je tijekom pet godina sudjelovalo više od sto splitskih i zagrebačkih gimnazijalaca.
Povodom pete obljetnice projekta priredili smo prezentaciju u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu 4. travnja 2016. 
Pogledajte dio atmosfere i saznajte kako smo uz pomoć starih Rimljana povezali Split i Zagreb!

Ida Dvoršćak

Naš filmpredstavamodna revija i uvodna riječ

Članak u Slobodnoj Dalmaciji i na portalu dalmacijanews.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 5. 2016. 20:58

NATJEČAJ Vijest ima dokument u privitku

za pohađanje United World Colleges dvogodišnjih UWC/IB programa za generaciju 2017.-2019. i dvotjednih ljetnih programa UWC-a u 2017. godini

Natječaj podrazumijeva provođenje izbora i dodjelu nekoliko punih i/ili djelomičnih stipendija motiviranim hrvatskim učenicama i učenicima za dvogodišnji IB/UWC program, te za dvotjedne ljetne programe UWC-a. Stipendije UWC-a snažno doprinose daljnjem razvoju polaznika u iznimno zahtjevnom međunarodnom obrazovnom i društvenom okruženju, polaznicima pružaju vrhunsku akademsku pripremu na engleskom jeziku, razvijaju afinitet za volonterski angažman i doprinos lokalnoj zajednici, te omogućavaju lakši ulazak na najbolja svjetska sveučilišta.

Na natječaj se mogu prijaviti svi učenici i učenice srednjih škola u Hrvatskoj s  četverogodišnjim trajanjem, hrvatski državljani, koji će u šk. god. 2016./2017. završiti drugi ili treći razred. Ocjene nisu jedini niti najvažniji kriterij, a visoko se vrednuje motiviranost za suradnju, mirno rješavanje sukoba, poštovanje drugih kultura i različitosti, te volonterski rad u zajednici i za zajednicu.

Dodatne informacije potražite u prilozima.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 5. 2016. 10:09

PORTAL UPISI U SREDNJU 2016./2017.

S radom je započeo internet portal „Upisi u srednju 2016./2017.“. Portal koji je u cijelosti posvećen tematici upisa u srednju školu, a namijenjen je osnovnoškolcima koji su pred upisom u srednju školu kao i njihovim roditeljima.

Cilj portala je na jednom mjestu objediniti sve korisne informacije o postupku upisa u srednju školu za narednu školsku godinu i učiniti ih dostupnim svim osmašima i njihovim roditeljima kako bi im olakšali i pojasnili postupak upisa.

Na portalu možete pronaći potrebne pravilnike i ostale korisne dokumente, adresar svih srednjih škola u RH, online izračunati bodove za upis, pogledati pojašnjen postupak upisa, termine, linkove, forum i još mnogo toga što će Vam olakšati postupak upisa u srednju školu.

Sretno na upisima u srednju!

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 4. 5. 2016. 10:06

NATJEČAJ ZA POHAĐANJE UNITED WORLD COLLEGES Vijest ima dokument u privitku

Otvoren je natječaj za pohađanje United World Colleges dvogodišnjih programa za generaciju 2017. - 2019. te kratkih/ljetnih programa u 2017. godini. Detalje preuzmite ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 27. 4. 2016. 21:31

XVIII. GIMNAZIJA I OVE GODINE IMA DRŽAVNU PRVAKINJU IZ FRANCUSKOG JEZIKA!

Državno natjecanje iz francuskog jezika za učenike osnovnih i srednjih škola održalo se u Topuskom od 21. do 23. travnja 2016. godine.

Nakon izuzetno uspješnog sudjelovanja na županijskom natjecanju, naših 5 učenica plasiralo se na državno natjecanje na kojem su ostvarile izvrsne rezultate.

Državna prvakinja na listi A – nastavljači je Altea Frongillo Jurić. Šesto, sedmo i osmo mjesto na istoj listi osvojile su Dorotea Koren, Rea Topličanec i Lada Dvornik. Ove četiri djevojke su učenice 4.d razreda. Mentorica im je profesorica  Dubravka Krstanović.

Izvrsno drugo mjesto i najbolji sastavak na listi C osvojila je Ana Raspudić, učenica 3.d razreda čija je mentorica profesorica Martina Detelj.

Učenicama čestitamo na marljivosti, uloženom trudu, znanju i osvojenim mjestima u izuzetnoj konkurenciji.

Dubravka Krstanović, prof.

Fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 25. 4. 2016. 22:26

TERENSKA NASTAVA - VENECIJA

U subotu 3.travnja. 2016.  učenici trećih razreda uputili su se na dvodnevni izlet u  Italiju uz pratnju profesora Galla, prof Letice i razrednica. Putovanje smo započeli ranojutarnjom vožnjom autobusom prema slovenskoj granici. Prelaskom Bregane ušli smo u Sloveniju i nastavili naše putovanje. Putujući kroz Sloveniju slušali smo našeg vodiča koji nam je pričao i objašnjavao zanimljive stvari vezane uz područje kojima smo prolazili. Također smo vidjeli i prekrasne Alpe koje su se prostirale u daljini. Nakon višesatne vožnje došli smo do pokrajine Friuli Venezia Giulia, tj pokrajine Goricije...

Ostatak pročitajte u nastavku, a fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 4. 2016. 19:33

IZVRSNI REZULTATI - ČESTITAMO

Naši učenici Karmela Ana Popović i Jana Simonić iz 4.a te Valentina Jozić i Karlo Klarić-Kukuz iz 3.a postigli su na Državnom natjecanju iz njemačkoga jezika izvanredne rezultate:

Kategorija II. A:         

2. mjesto: Jana Simonić, 4.a

Kategorija II. B:

1.mjesto: Karmela Ana Popović, 4.a

2.mjesto: Valentina Jozić, 3.a

3.mjesto: Karlo Klarić-Kukuz, 3.a

Već su rezultati na Školskom natjecanju te Županijskom natjecanju iz njemačkoga jezika nagovještavali ovakve sjajne rezultate. Školskom natjecanju pristupilo je ukupno 58 učenika od kojih je čak 29 pozvano na Županijsko natjecanje iz svih kategorija. Četvero učenika koji su pozvani na Državno natjecanje vratili su se okrunjeni s medalijama.

Čestitamo  svim učenicama i učenicima na postignutom uspjehu te njihovim mentorima: M. Bračun, prof., N. Bratanić, prof., M. Brekalo, prof., R. Nevečerel, prof. te S. Tardelli, prof.

Nada Bratanić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 4. 2016. 20:20

IVONA BLAŽUN - OVOGODIŠNJA STIPENDISTICA XVIII. GIMNAZIJE

Ivona Blažun, učenica 4.d razreda XVIII. gimnazije, ovogodišnja je stipendistica grada Zagreba. Stipendiju je dobila kao nagradu za odličan uspjeh u školi i za vrhunske rezultate u izvanškolskim aktivnostima.

Naime, iza Ivone stoji 16 godina aktivnog bavljenja plesom unutar kojih se ističu mnogi nastupi na televiziji, snimanja, glazbeni spotovi, modne revije, te u posljednjih 4 godine čak i 13 prvih mjesta na državnoj razini. No naravno, mladoj stipendistici se konstantno zalaganje za izvanškolske aktivnosti nikada nije loše odražavalo na školu, već je, dapače, sva tri razreda gimnazije prošla s odličnim uspjehom, od kojih su 2. i 3. razred prosjeka 5.0

Upravo kao pokazatelj toga da se izniman  trud uvijek isplati, grad Zagreb je odlučio nagraditi Ivonu Blažun ovogodišnjom stipendijom koju će učenica primati skupa sa još 80 stipendista na području grada Zagreba.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 4. 2016. 20:14

18. GIMNAZIJA NA 10. FESTIVALU TOLERANCIJE -JFF ZAGREB

Učenici 18. gimnazije sudjelovali su i ove godine na Edulkacijskim jutrima 10. Festivala tolerancije.

U ponedjeljak, 11.4. učenici 3. razreda bili su na predavanju gospodina Franka Sterna. profesora vizualne kulture i suvremene povijesti na Sveučilištu u Beču.

Prikazao je četiri kratka filma koji govore o holokaustu, toleranciji, migraciji i trenutnoj situaciji u Europi. Prikazani filmovi su interesantni za korištenja u nastavi za poučavanje o holokaustu, ali i kao most za povezivanje i raspravljanje o sličnostima nekih događaja u prošlosti s današnjima.

U četvrtak, 14.4., učenici 1. razreda bili su na projekciju filma Tajne rata. Priča je to o tragično isprepletenim sudbinama dvojice dječaka, najboljih prijatelja i jedne židovske djevojčice u jednom selu u okupiranoj Nizozemskoj za vrijeme II. svjetskog rata. Koliko je film bio dojmljiv svjedoči i potpuna tišina (adolescenata!) u prepunoj dvorani kina Europa. Nakon filma gospodin Branko Lustig svjedočio je o svom iskustvu u koncentracijskom logoru. Kao desetogodišnjak zajedno s majkom završio je u sabirnom logoru Birkenau, a zatim je imao "sreću" i bio deportiran u Auschwitz, umjesto u plinsku komoru. Predavanje je završeno zajedničkim povikom svih prisutnih u dvorani "Nikada više!".

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 16. 4. 2016. 10:43

NAGRADE NA NATJEČAJU „DIS-MOI DIX MOTS 2016... “ Vijest ima dokument u privitku

Tea Lončar, Alma Dautović i Karla Neubauer, učenice 2.d razreda, sudjelovale su u natječaju fotografije i kreativnog pisanja organiziranog u okviru programa Mjeseca frankofonije. U srijedu, 30. ožujka, uručene su im nagrade u Medijateci Francuskog instituta. Nagrade su sponzorirala Veleposlanstva Kanade, Francuske Republike, Kraljevine Belgije i Švicarske konfederacije u Hrvatskoj.

Martina Detelj, prof. mentor

U prilogu možete pogledati nagrađene radove i fotografije, a u foto-galeriji fotografije s uručenja nagrade.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 31. 3. 2016. 10:50

MINISTAR KOVAČ PRIMIO UČENIKE I PROFESORE XVIII. GIMNAZIJE

Kraj ovogodišnjeg Mjeseca frankofonije obilježili smo posjetom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. 

U srijedu 30. ožujka 2016. ministar Kovač, koji je i sam frankofon, primio je naše učenike 3.d i 4.d razreda dvojezičnog programa na francuskom jeziku, u pratnji profesora i ravnateljice.

Martina Detelj, prof. mentor

Ovdje možete pročitati službeno priopćenje Ministarstva. Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 31. 3. 2016. 10:47

OSVRT NA TERENSKU NASTAVU U AUSTRIJI I ČEŠKOJ (19.3.2016. – 22.3.2016.)

U subotu 19.3., kao učenici četvrtih razreda otisnuli smo se na putovanje do Praga u pratnji naših organizatora prof. Galla i prof. Letice, te razrednika. Putovanje smo započeli noćnom vožnjom kroz Sloveniju i Austriju. Pred jutro smo stigli u Beč gdje smo razgledali prekrasnu palaču Schönbrunn koja je bila ljetna rezidencija carice Marije Terezije i ostalih važnih Habsburgovaca. Obišli smo i stari dio Beča te vidjeli katedralu sv. Stjepana. Ostatak bečkih sati proveli smo obilazeći muzeje, poneke dućane i isprobavajući čuvene bečke slastice. Popodnevni sati protekli su u nastavku vožnje prema Pragu. Nakon smještaja i večere u lijepom hotelu Residence La Fenice krenuli smo u našu prvu prašku noć. Hotel je bio vrlo blizu centra i bezbrižno smo mogli otkrivati grad bez korištenja javnog gradskog prijevoza...

Ostatak pročitajte u nastavku, a fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 31. 3. 2016. 10:34

POSJET ZAMJENICE VELEPOSLANIKA KRALJEVINE BELGIJE U HRVATSKOJ

U petak, 18. ožujka 2016., imali čast ugostiti gospođu Vladislavu Iordanovu, zamjenicu veleposlanika Kraljevine Belgije u Hrvatskoj. Gospođa Iordanova pripremila je zanimljivo izlaganje o frankofoniji i kulturnoj i političkoj različitosti Belgije, a naši su učenici na kraju izlaganja imali priliku pokazati svoje znanje o Belgiji na kvizu i osvojiti stripove belgijskih autora kao nagradu. Ovaj lijepi susret pamtit ćemo po srdačnoj atmosferi i ugodnom druženju, a predstavnike Veleposlanstva Kraljevine Belgije nadamo se ugostiti i sljedeće godine.

Ovim bismo se putem htjeli zahvaliti na suradnji Veleposlanstvu Kraljevine Belgije u Hrvatskoj, a naročito gospođi Vladislavi Iordanovoj, zamjenici veleposlanika i gospođi Hélène Kazalicki Blary, političkom atašeu.

Fotografije sa susreta objavilo je i Veleposlanstvo Kraljevine Belgije na svojoj Facebook stranici pod nazivom
« A la rencontre des étudiants dans le cadre de la Francophonie! » : potražiti pod datumom objave 21. ožujka 2016 ovdje.

 

Martina Detelj, prof. mentor

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 30. 3. 2016. 11:57

SLAM RADIONICA U NAŠOJ ŠKOLI

U srijedu, 16. ožujka 2016. naša je škola ugostila gospodina Davida Dufoura, renomiranog kvebeškog slamera. Gospodin Dufour odnio je titulu šampiona na natjecanju u slamu 2013. u Québécu, a na Svjetskom Prvenstvu u slamu u Parizu 2014 osvojio je 4. mjesto. Glazbom se bavi već 12 godina s posebnim naglaskom na rap i slam tj. recitiranu poeziju. Autor je, kompozitor i izvođač svojih djela. Pod umjetničkim imenom D-track dosad je izdao nekoliko glazbenih albuma, a 2015. i knjigu s fotografijama i tekstovima posvećenu Detroitu.  Cijenjen zbog originalnosti svojih tekstova osvojio je nagradu publike na kanadskom radiju i televiziji (Radio-Canada, Télé-Québec).

Kao svoj doprinos mjesecu frankofonije, Veleposlanstvo Kanade u Hrvatskoj, organiziralo je posjet gospodina Dufoura Hrvatskoj. 15. ožujka njegov je koncert održan u Zagrebu naišao na odličan prijem, a sljedećeg je jutra gospodin Dufour održao radionicu s učenicima dvojezičnog programa na francuskom jeziku u našoj školi. Svoju je strast za poezijom podijelio s učenicima XVIII. gimnazije, predočio im ukratko značenje i povijest slama kao muzičkog žanra, te ih ponukao da u sebi probude umjetnike i upuste se u avanturu glazbenog stvaranja. Na kraju radionice učenici su prezentirali svoje radove, a umjetnik se zadovoljno smješkao rekavši da će im možda ukrasti pokoju metaforu jer su ga se dojmile.

Ovim bismo se putem još jednom htjeli zahvaliti Veleposlanstvu Kanade u Hrvatskoj (a naročito gospođi Idi Mahečić Bajović) što nas je uključilo u obilježavanje mjeseca frankofonije kao svojeg partnera.

Martina Detelj, prof. mentor

U prilogu možete pročitati tekstove učenika nastale na radionici u srijedu, a na sljedećim linkovima možete pogledati spotove Davida Dufoura:
Spot 1, Spot 2.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 30. 3. 2016. 11:35

GRADIMO MOSTOVE IZMEĐU GENARACIJA

U četvrtak, 17.ožujka zbor naše škole je posjetio Dom za starije i nemoćne osobe Medveščak. Ulazeći u dvoranu pratila su nas zainteresirana lica, a dvorana se brzo punila. Pjevali smo im pjesme koje su ih vratile u mladost i gledali njihova ozarena lica. Preplavili su nas osjećaji razdraganosti i uzajamne sreće. Gradili smo mostove između generacija i upili životna iskustva, a uz put se počastili sokom i grickalicama. Srca su nam bila puna, a dobili smo i poziv za ponovno druženje, kojem ćemo se rado odazvati.

Valentina Marinov i Antonia Čondić

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 3. 2016. 20:58

PROGRAM "ISTRAŽUJEM SVIJET" ZAKLADE ZNANJE NA DJELU

XVIII. gimnazija se uključila u Program Istražujem svijet rada Zaklade Znanje na djelu koji učenicima pruža mogućnost da iz prve ruke iskuse određena zanimanja ili profesije te da se, kroz to iskustvo, bolje pripreme za donošenje odluke o daljnjem školovanju. Više o projektu možete pronaći na web stranici Zaklade http://www.znanjenadjelu.hr/

U Projektu sudjeluju učenici 3.a razreda, a koordinatorica je prof. Marijeta Parabić. U slučaju bilo kakvih pitanja vezanih uz Projekt učenici se mogu obratiti koordinatorici.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 24. 2. 2016. 20:15

NAŠE UČENICE NA RAZGOVORU S PREDSJEDNICOM O PROJEKTU "JUGEND SCHREIBT"

Predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar-Kitarović  primila je 9. veljače 2016. g.  u svoju rezidenciju na razgovor  DaF/ DSD- radnu grupu u sklopu projekta "Jugend schreibt" s njemačkim novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tijekom razgovora predsjednica se iscrpno informirala o dosadašnjim projektima, radnim metodama i temama. Opširno je govorila o svom djetinstvu, mladosti, školovanju te o važnosti učenja stranih jezika i prije svega o svom cilju da presudno osnaži položaj žena u društvu.

Projekt "Jugend schreibt" vodi dr. Gerald Hühner koji je također organizirao posjet u rezidenciji predsjednice, učenicama pomogao pripremiti intervju te zajedno s njima posjetio predsjednicu. U ovom projektu sudjeluju učenice koje pohađaju dvojezični hrvatsko-njemački program u 3.a razrednom odjelu, i to: Anja Ašanin, Ena Mandlin, Ema Jugović i Valentina Jozić.

Fotografije pogledajte u nastavku

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 2. 2016. 20:10

EUROPA U ŠKOLI 2016.: EUROPSKA GODINA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I DJEVOJČICAMA Vijest ima dokument u privitku

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb u školskoj godini 2015/2016 dvadesetdrugi puta organizira natjecanje Europa u školi na razini Republike Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Institucije Europske unije proglasile su 2016. Europskom godinom protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ostatak pročitajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 15. 2. 2016. 10:13

RAZMJENA UČENIKA XVIII. GIMNAZIJE I ÉCOLE FRANÇAISE DE ZAGREB

Učenici dvojezičnog dijela 1.d razreda naše gimnazije su od 18. do 22. siječnja gostovali u Francuskoj školi u Zagrebu.

Zajednički projekt razmjene učenika između École française de Zagreb i XVIII. gimnazije nastavljamo i ove godine s velikom radošću.

U uzvratnom posjetu, pet će francuskih učenika gostovati na nastavi kod nas 3. veljače.

Veselimo se njihovom dolasku i srdačno zahvaljujemo ravnatelju Francuske škole gospodinu Durrenbergeru na suradnji!

Martina Detelj, prof. mentor

Dojmove učenika i intervjue pročitajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 29. 1. 2016. 11:20

SVEČANA PODJELA DELF DIPLOMA

Svečana podjela ovogodišnjih DELF diploma održana je ove subote, 12. prosinca 2015., u Europskom domu u prisutnosti njezine Ekselencije Michèle Boccoz, francuske veleposlanice u Hrvatskoj. Učenicima naše gimnazije diplome su uručene na 4 različite ispitne razine: 5 učenika na razini B2 (učenici prošlogodišnjeg 4.a razreda), 8 učenika na razini B1 (učenici ovogodišnjeg 4.d razreda), 9 učenika na razini A2 (učenici prošlogodišnjeg  4.c razreda i učenici fakultativne nastave iz prošlogodišnje generacije maturanata) i 21 učenik na razini A1 (učenici prošlogodišnjeg 2.d razreda i učenici fakultativne nastave iz prošlogodišnje generacije maturanata). Ovom prigodom još jednom čestitamo svima koji su ispit uspješno položili, a posebice Dori Frka Petešić i Altei Frongillo Jurić koje su ostvarile najbolje rezultate u Hrvatskoj na razini B2 odnosno B1!

Ostatak pročitajte u nastavku, a fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 18. 12. 2015. 19:44

VERONA - CREMONA, TERENSKA NASTAVA IZ GLAZBENE UMJETNOSTI

Svi drugi razredi XVIII. gimnazije posjetili su 28. i 29. studenog 2015. dva grada u Italiji, Veronu i Cremonu, u pratnji svojih razrednica,  profesorica  Tardelli, Dvorščak, Bratanić i Črnelč  te prof. Poček i prof. Škudar – Merle koja je i organizirala cijelo putovanje.

Nakon sedmosatnog putovanja stigli smo u Veronu...

(ostatak teksta pročitajte klikom na opširnije, a tamo se nalaze i fotografije s putovanja!)

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 16. 12. 2015. 11:14

UČENICI NAŠE ŠKOLE GLAZBOM OSVOJILI ZAGREPČANE

U četvrtak, 3. prosinca na Trgu bana J.Jelačića u večernjim satima školski zbor i bend svojim su fantastičnim nastupom sudjelovali na manifestaciji „Advent u Zagrebu“. Iz svojeg bogatog glazbenog repertoara za svoje su sugrađane izveli „Tihu noć“ na njemačkom i francuskom jeziku, Elvisov klasik „Can't help falling in love“,  hit „Let it go“ iz animiranog filma „Snježno kraljevstvo“ i svima dragu pjesmu „Sretan Božić svakome“. U nastupu su uz podršku ravnateljice i profesora, roditelja, baka i djedova, prijatelja i ponekog kućnog ljubimca uživali svi ljubitelji dobre glazbe. Izvođači su sretni što su imali priliku pokazati svoje talente i širiti dobar duh Božića.

Mentorica: Monika Harjač, prof.

Isječak s nastupa može se vidjeti ovdje, a fotografije pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 11. 12. 2015. 14:13

HUMANITARCI 18.-TE POSJETILI NAZOROVU

Tek netom poslije sv. Nikole humanitarci 18. gimnazije posjetili su dječji dom u Nazorovoj ulici. Učenici Laura Kvaternik, Mia Henjak, Maja Hećimović, Tihana Mažar, Filip Jović, Filip Vrbanić, Ana Pračić, Mirna Prpić i Marija Belina s profesoricama Bančić i Hodak uputili su se 7. prosinca put Nazorove ne bi li malo zavirili u neki drugi svijet. Mališane smo razveselili slatkišima kupljenima prodajom kolača na humanitarnom štandu pa je osjećaj još i bolji! U domu nas je dočekala srdačna socijalna radnica gđa Maja Brezović i ukratko nam objasnila sve što smo htjeli saznati o ustanovi. Naučili smo i da volonteri ove ustanove moraju biti punoljetni i obvezati se na pravo prijateljstvo, jer djeca u Nazorovoj ne trebaju nasmješena lica usputnih prolaznika, Lea, Borna, Stefanie, Marija, i mnogi drugi koje smo danas upoznali, traže nekoga tko će biti baš njihov prijatelj ili prijateljica, nekoga tko će biti tu za njih, bar povremeno.

S radošću smo promatrale učenice i učenike naše škole kako se igraju skrivača i lovice s djecom i kako su zajedno baš ono što trebaju biti, divna razigrana i nasmijana djeca. 

Hvala Nazorovoj i vidimo se opet uskoro!

Humanitarci 18. gimnazije

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 8. 12. 2015. 23:39

UČENICA KAO PRIMJER GENERACIJI Vijest ima dokument u privitku

Preuzeto s http://www.skolskenovine.hr/novosti.aspx

U novom broju Školskih novina pročitajte članak Učenica kao primjer generaciji u kojem naša učenica Pamina Benčić, državna prvakinja u natjecanju iz francuskog jezika, i mentorica Dubravka Krstanović, govore o natjecanju, franuskom jeziku u hrvatskim školama i još ponekoj temi iz našeg školstva. Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Školskih novina br. 36 / 17.11.2015. ili pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 20. 11. 2015. 10:22

NAŠA UČENICA OSVOJILA NAGRADU ZA JEDAN OD TRI NAJBOLJA ESEJA

Andrea Cindrić, učenica 3. B razreda 18. gimnazije, osvojila je nagradu izdavačke kuće Fraktura za jedan od tri najbolja eseja. Učenici su pisali eseje na temu romana autora koje su imali priliku slušati u rujnu, u sklopu Književnih matineja koje su se održavale kao dio programa Festivala svjetske književnosti.

Andrea je pisala o romanu Lunapark, autora Tomislava Zajca, a svoj je  esej pročitala na pozornici  paviljona 6 Zagrebačkog velesajma u sklopu programa ovogodišnjeg Interlibera. Tim su povodom učenici naše škole posjetili 38. Interliber - sajam knjiga i učila, podržali Andreu, a nakon toga uživali u velikoj ponudi novih i starih književnih poslastica.

Fotografije pogledajte u nastavku. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 13. 11. 2015. 15:51

72 SATA BEZ KOMPROMISA

Volontiranje je po meni jedan od najboljih načina za ispunjavanje slobodnog vremena. Osjećaj koji dobijete kada znate da nekome možete pomoći te da ste to i učinili je neprocjenjiv. Iz tog razloga sam i odlučila sudjelovati u velikom projektu održanom u tri hrvatska grada – «72 sata bez kompromisa». Zajedno s još tri humanitarke iz škole (Mia Grill, Stela Lončarić i Ana Pračić) uputila sam se prema prostorijama Doma za nezbrinutu djecu Karmelićanki Božanskog Srca Isusovog. Zadatak grupe, u kojoj smo bile, bio je obojiti dječje sobe i potkrovlje. Radna akcija nam je trajala dva dana, petak i subotu. Ta dva dana bila su ispunjena smijehom, radošću te naravno koncentracijom i radom, kojem smo bili posve predani. Zadovoljna sam konačnim rezultatom, kao i ostatak grupe. Presretna sam što smo djeci namamili osmijehe na lica i što su bili zadovoljni svojim sobama te sam ponosna što mogu reći da sam sudjelovala u jednoj tako velikoj humanitarnoj akciji.

Tena Vuković

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 3. 11. 2015. 10:20

EUROSCOLA NATJEČAJ "EUROPA PRED IZAZOVIMA"

Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj je i ove godine pozvao učenike da sudjeluju u nagradnom natječaju na temu: "Europa pred izazovima." Cilj natjecanja je bio omogućiti učenicima da na originalan i kreativan način prikažu svoje mišljenje o aktualnim temama i izazovima pred kojima se nalazi Europa. 

I naši vrijedni učenici su sudjelovali u navedenom natječaju i snimili  vrlo zanimljiv video uradak. Učenici 2 A b razreda (Ema B., Bruna B., Dora B., Antonia Č., Ivona G., Rebecca K., Ana Lucija K., Dora K., Niko M., Valentina M., Leana R. M, Lennarta S.,Sara O.) pokušali su na kreativan način prikazati kojim problemima je izložena Europska Unija. 

Nažalost ovaj put nismo među pobjednicima, ali vjerujemo da će vam se naš rad svidjeti. 

Stoga, pogledajte: Europa pred izazovima

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 1. 11. 2015. 21:50

PROJEKT „EUROSCOLA“, STRASBOURG, 14.-16. LISTOPADA 2015.

Dvadeset maturanata naše škole u pratnji profesorica Brekalo i Tardelli sudjelovalo je u posjeti Europskom parlamentu u Strasbourgu 15. listopada. Nakon napornog noćnog  putovanja najprije smo razgledali Strasbourg, njegove mostove, tradicionalne alsaške kućice i uličice, te, naravno, gotičku katedralu, simbol grada...

Ostatak pročitajte u nastavku, fotografije pogledajte u foto-galeriji, a video pogledajte ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 10. 2015. 17:58

NAŠ UČENIK POBJEDNIK NATJECANJA ZA NAJBOLJI ESEJ

Čestitamo Robertu Pavlišu, učeniku 3. b razreda koji je  pobijedio na natječaju za najbolji esej na temu : ''Na koji način biste vi promovirali hrvatske proizvode u svijetu?''. Natječaj je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s   Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport.

Robert je osvojio prvu nagradu te postao ponosni vlasnik mobitela Vivax SMART Fly 1 black.

Nagrade Robertu i njegovoj mentorici prof. Blaženki Čović uručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore gospodin Luka Burilović na svečanoj dodjeli na Trgu bana Josipa Jelačića.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 23. 10. 2015. 13:56

NAŠE PROFESORICE PROMAKNUTE U ZVANJE PROFESORA MENTORA

Svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora održana je 15. listopada 2015. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
 
Čestitamo našim profesoricama Nadi Bratanić, Marianni Brekalo, Martini Detelj, Eleni Erak i Dubravki Krstanović koje su promaknute u zvanje profesora mentora.


Ponosni smo što je zvanje profesora mentora u našoj školi već stekla i profesorica Reana Nevečerel, a profesora savjetnika Ana Boban Lipić, Milica Bračun, Hermenegildo Gall, Sunčana Kapov i Jadranka Strabić.

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 17. 10. 2015. 11:05

CZSS ZAGREB PODRUŽNICA OBITELJSKI CENTAR Vijest ima dokument u privitku

Preuzeto s http://www.czss-zagreb.hr/

Podružnica Obiteljski centar građanima pruža potpuno besplatne usluge individualnog, bračnog, partnerskog, roditeljskog i obiteljskog savjetovanja te obiteljske medijacije kao i edukativne grupne programe. Popis programa i ostale informacije pogledajte ovdje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Rabuzin  datum: 5. 10. 2015. 12:37

DVOJEZIČNA HRVATSKO-NJEMAČKA NASTAVA: ŠTO JE TO?

Za detaljnije informacije o dvojezičnim programima možete kontaktirati ravnateljicu, gđu Irenu Vajdovčić na e-mail: ravnateljica@18gimnazija.hr ili telefon: 01/ 46 80 647 ili  01/ 46 80 641.

  :: opširnije :: 


objavio: Mladen Brajica  datum: 5. 5. 2009.
» Arhiva naših vijesti    
 


Korisni linkovi

Kalendar
« Ožujak 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Tražilica
preskoči na navigaciju